Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Borkóstolási hõmérsékletek

A borok különbözõ savtartalma különbözõ hõmérsékleteken érvényesül a legjobban. A vörös borokban a tanninok dominálnak, a fehér borokban pedig a szerves savak. Ez a különbözõség a kóstolási hõmérsékletben is tükrözõdik.

A melegebb bor savasabbnak, alkoholban gazdagabbnak tűnik. Ilyenkor az ecetesedés, dugó- és penészíz is könnyebben felfedezhetõ.

A túlhûtött borban az aromákat alig, vagy egyáltalán nem tudjuk érzékelni, mert az illatanyagok 5°C, a zamatanyagok 8°C alatt nem érvényesülnek.

Ha a bort hûteni vagy melegíteni kell, akkor azt lassan, fokozatosan tegyük. Az fiatalabb, kevésbé testes borokat hidegebben, az idõs, érlelt, testesebb, illatosabb borokat melegebben kóstoljuk.

  • vörös bor 14-18 °C
  • likõrborok 12-14 °C ű
  • fehér bor 10-12 °C
  • rozé, siller bor 8-10 °C
  • pezsgõ 7-8 °C

Ezek is érdekelhetnek