Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

A Sacher-tortán túl: ellenállhatatlan bécsi menüsor a szomszédból

A bécsi konyha változatossága annak köszönhető, hogy a birodalom terjeszkedésével együtt a szomszédok tűzhelyéről is átkerült egy és más az osztrákok asztalára: a csehek fazekából a gombóc ugrott ki, a gulyás tőlünk, a tésztafélék pedig az olaszoktól vándoroltak át a sógorok tányérjára.

Az osztrák főváros gasztronómiája azonban a sokféle hatás ellenére is megmaradt egyedinek.

Egyik büszkeségük a Tafelspitz, vagyis a húslevesben főtt, sovány marhahús, amelyet tormával meg almapürével körítve, előételként tálalnak.

Az ottani ínyencek szerint kihagyhatatlan a déli étkezésből a gőzölgő leves, amely lehet húsleves grízgaluskával, májgombóccalvagy palacsintacsíkokkal, illetve burgonyakrémleves szalonnával, hagymával és gombával.

A rusztikus fogadókban (Beisl) második fogásként a Wiener Schnitzel, azaz bécsi szelet vagy a Goulasch után általában sertéssültet ajánlanak zsemlegombóccal és savanyú káposztával. De érdemes megkóstolni a sajtos nokedlit (Spätzle), illetve a Beuschelt, azaz a borjúszívet vadas mártással. Rántott vagy bundázott ételeiket zsírban sütik ki, míg a főzéshez inkább vajat vagy olajat használnak.

Mindezt a helyiek bizonyára kellemesen hűsítő fröccsel (G'spritzter) öblítenék le. Édes főételként vagy akár desszertként tálalják a mennyei sárgabarackos gombócot és a császármorzsát.

De gyakran kerül náluk az asztalra almás rétes, amelyhez tejszínhabot vagy vaníliaöntetet kínálnak. Ha finom süteményre áhítozik az utazó, üljön be egy hamisítatlan bécsi kávéházba egy szelet Sacher-tortára, vagy a Wiener Melange kávé mellé rendeljen kuglófot, esetleg könnyű kelt tésztából készített brióst.

AZ OSZTRÁK KONYHA LEGJAVA >>>
EMBERJOGI VITÁT VÁLTOTT KI EGY NÉPSZERŰ OSZTRÁK DESSZERT >>> 
LEGALÁBB ENNI ÁLLJ MEG BURGENLANDBAN! GASZTROPARADICSOM A SZOMSZÉDBAN >>> 
JOBB, MINT A NOKEDLI? ÍGY KÉSZÜL A SZAFTOS ÉS ELLENÁLLHATATLAN SPECLI! >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin