Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Augusztusi gasztroprogramok

Augusztusban a szervezők rekord mennyiségű programmal várják a nyaralókat és fesztiválozni vágyókat. A megszokott boros programok mellett, nagyon sok szezonális termék vagy étel köré fonódó fesztivállal is készülnek a falvak és a települések. Élvezzük ki a nyári programokat és a jó időt!

2012. augusztus 02-05. Debreceni borkarnevál, Debrecen
A Debreceni Borkarnevál zenés kísérőprogramjaival a kulturált borfogyasztás színvonalas népszerűsítője. A meghívott borgazdaságok, termelők kóstolói mellett színvonalas zenei műsorok szórakoztatják majd az érdeklődőket. Illeszkedve a rendezvény gasztronómiai jellegéhez a karneválon lesznek tejtermékek, sajt specialitások, pogácsa, rétes, perec, biotermékek, borhűtők, kádármunkák, borászati üvegtermékek is. Kézműves foglalkoztató és játszóház várja majd a legkisebbeket.
www.fonixinfo.hu

2012. augusztus 03-05. Siófoki sajt, bor és jazz fesztivál, Siófok
A borászok, pálinkafőzők, mangalicatenyésztők sikeres bemutatkozása után elérkezett az ideje, hogy a gazdag hagyományokkal bíró sajtkészítők is bemutassák munkájuk és tudásuk legjobb termékeit ez alatt a három nap alatt a hazai és külföldi közönségnek. A szakma kiemelt rendezvényének fő célja a manufakturális sajtkészítés bemutatása, tekintélyének visszanyerése. A fesztiválon elfogyasztott sajtok ízét a finom borok emelik ki igazán. A kulináris élvezeteket már csak a kellemes jazz zenével lehet fokozni.
www.sajtfesztival.info

2012. augusztus 03-20. Almádi borfesztivál, Balatonalmádi
Ha augusztus, akkor Almádi Borfesztivál. Ezekben a napokban bor-, gasztronómia- és kultúra-kedvelők ezrei keresik fel Almádit, hogy élvezzék a finom borok, jó ételek melletti beszélgetést, az esti műsorok sokszínűségét és válogassanak a népi iparművészek remekei között. 17 napon át tart a vigadalom: estéről estére változatos stílusú fellépők, köztük a Megasztár és az X-Faktor sztárjai gondoskodnak a jó hangulatról, láthatunk versenytáncosokat és folklór-műsort. A kicsiket gyerekműsor várja, kipróbálhatják a népi mesterségeket és ugrálhatnak, pónilovagolhatnak is. A fesztivál nem ér véget az augusztus 20-i ünnepi műsorral és tűzijátékkal, hanem még egy szép nyári estét tartogat. Helyszín: Wesselényi Strand főbejárata előtti rendezvénytér (Szent Erzsébet liget)
www.balatonalmadi.hu

2012. augusztus 03- 12 Lellei borhét, Balatonlelle
Folklórfesztivál, helyi borászok bemutatkozása, vendéglátás és kirakodóvásár. Lehetőséget nyújt a város boros gazdáinak a bemutatkozásra, emellett tíz napon keresztül kellemes esti programot kínál a Balatonlellén nyaralóknak, a város lakóinak és az ide látogató vendégeknek. A park területén több mint százféle helyi bort kínálnak a pincészetek. A tíznapos rendezvény alatt folyamatos népművészeti kirakodóvásár, népi ételek, grillételek, esténként a színpadon népzenei és néptánc együttesek műsorát láthatják. Miden este táncházzal zárul. A rendezvény fénypontja Balatonlelle város Borkirálynőjének megválasztása.
http://www.balatonlelle.hu

2012. augusztus 03-05. Szarvasi horgász és halas gasztronómiai napok, Szarvas
Az idei rendezvény immár 3 naposra bővül, és továbbra is a halas-gasztronómia, illetve a horgász-halász közösség számára megrendezett események, bemutatók, versenyek köré épül. A szervezők a vízi sportok kedvelőire is gondoltak és azokra is, akik csak egyszerűen természetkedvelők. Komoly szakmai programokat is szerveznek, halas-, vizes-, gasztronómia szakemberek, előadók segítségével. Természetesen nem maradhatnak el különféle megmérettetések, versenyek sem. Szórakoztató, zenés, táncos programokból sem lesz hiány.
www.szarvasihalasnap.hu

2012. augusztus 03-05. Velencei kávé- és koktélfesztivál, Velence
A háromnapos fesztivál célja, hogy bemutassa az érdeklődőknek a hazai kávéforgalmazók legkiválóbb képviselőit, valamint megismertesse az idelátogatókkal a bármixer szakma világát. A fesztivált hangulatos gyerekprogramok és jazzkoncertek is kísérik. A színpadon napközben a kávé- és koktélszakma legjelesebb hazai művészei mutatják be tudományukat. A Koktél című filmből, és a koktélkultúra egyre szélesebb körben való elterjedésével, egyéb forrásokból is megismert mixer virtuozitást csodálhatjuk meg a dobogón alkotó mesterek jóvoltából. Hasonló profizmussal végzik feladatukat a kávék igazi értői, a baristák. Bemutatójuk alatt megismerhetjük a kávékészítés fortélyait, megtudhatjuk, vajon mitől válik egy csésze kávé – legyen az fekete, latte vagy cappuccino – olyan különlegessé, hogy már a cégér láttán ellenállhatatlan vágyat érezzünk „testközelből” érezni az illatát, aromáját.
www.kaveeskoktel.hu

2012. augusztus 4. Pisztrángnap, Szilvásvárad
A Pisztráng és Borfesztiválon szilvásváradi éttermek pisztrángból készült ételeit kóstolhatják meg az idelátogatók, melyek mellé az egri borvidék kiváló borait kínálják. Színes zenés és táncos műsorokkal szórakoztatják a vendégeket, valamint a kirakodóvásáron népi iparművészek termékeit vásárolhatják meg.
www.szilvasvarad.info.hu

2012. augusztus 07-12. Kecskeméti sörfesztivál, Kecskemét
A hagyományokhoz híven az idei évben is megrendezésre kerül a már tradicionálisnak mondható, magyar és európai sörkülönlegességet felvonultató Sörfesztivál, amin a résztvevők 6 napon keresztül ismét sörkóstoló túrára indulhatnak. A vendégek számos magyar és európai sörkuriózum közül válogathatnak. A fesztivál nem csupán a különleges sörök kedvelői számára nyújt kellemes időtöltési lehetőséget, hanem kikapcsolódást jelent az egész család számára is, ugyanis a Hírös Forrásnál felállított kis színpadon esténken helyi művészek, zenekarok, szórakoztató koncertek színesítik a rendezvényt. A sörös standok mellett különböző gasztronómiai ínyencségeket és sörkorcsolyákat felvonultató vendéglátó egységek várják a főtérre látogatókat.
www.efmk.hu

2012. augusztus 10-12. Badacsonyi szürkebarát és a magyar szürkemarha ünnepe, Badacsonytördemic
Az immáron hagyományossá vált rendezvény elsődleges célja Badacsonytördemic arculatának formálása, a hagyományosan megrendezett Falunapi rendezvények és helyi vonatkozású gasztronómiai programok összekapcsolásával. Alapvető célkitűzés a minőségi, hagyományos, népi kultúrán alapuló szemlélet megteremtése a szórakoztató programok és a kiállító vásározók tekintetében. Az ünnepi programok között lesz szürkebarát borverseny, gulyásfőző verseny (a főzés az udvaron felállított bográcsokban történik), népi ételek készítése a Falukemencében, kézműves vásár és szórakoztató műsorok.
www.badacsonytordemic.hu

2012. augusztus 10-11. Egri leánykák éjszakája, Eger
Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Leánykák éjszakája
Az Egri Bikavér mellett Eger legnevesebb fehér bora a Leányka. Sajnálatos módon az utóbbi évtizedekben ez a kellemes, üdítő bor háttérbe szorult. A Leányka hírnevének és kedveltségének visszaszerzése vezérelte a szervezőket, hogy immár harmadik alkalommal kerüljön megrendezésre a Leánykák éjszakája az egykori egri érseki pincerendszerben. 2012-ben - a korábbi évek hagyományához hasonlóan - három hétvégén kerül megrendezésre a borkóstolós pincelátogatás. A megszokott pincelátogató túra során 18.00 órától 24.00 óráig hat jeles egri borász kínálja kóstolásra Leánykáját. A pincebarangolás során kézműves bükki sajtot is kóstolhatnak a látogatók. A nagy boros rendezvényeket figyelembe véve sikerült olyan időpontokat kiválasztani, melyek remélhetőleg a látogatók tetszésével is egybe fog esni.
www.varosavarosalatt.hu

2012. augusztus 10-12. Békéscsabai lecsófesztivál, Békéscsaba
Főként gasztronómiai rendezvény, melyen családi programokkal, érdekes bemutatókkal, gyermekműsorokkal, lecsófőző versennyel, helyi együttesekkel és híres sztárvendégekkel várják a látogatókat. A fesztivál négy napján 19 féle lecsót kínálnak a lecsósátorban. A szervezők jó szívvel ajánlják a kirakodóvásárt, a főzőbemutatót, továbbá az ötven csapat részvételével tartott főzőversenyt. Színpadi programok sora, sztárok fellépése emeli a hangulatot.
www.lecsofesztival.hu

2012. augusztus 17-18 Szatmári fesztivál, nemzetközi szilvafőző verseny, Szatmárcseke
Szatmárcsekén ismét füst száll fel a vályogból rakott katlanokból, ahol két napon keresztül folyamatos kavarás mellett fő a szilvalekvár, cukor és más adalékanyag hozzáadása nélkül. A szervezők immár 14. alkalommal várják az érdeklődőket, hogy részt vegyenek az egész éjszakán át tartó kavarásban. Évről-évre 25-30 hazai és külföldi település biztosítja a jó hangulatot, mindenki megkóstolhatja a ciberét, majd a szilvalekvárt. A helyszínen nemcsak kóstolásra van mód, hanem az elkészült lekvárok megvásárlására is, a csapatokon kívül őstermelők is kínálják az általuk készített különféle lekvárokat, terményeket, házi tésztákat, szőtteseket. Kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatója is része a programnak. A szabadtéri színpadon mindkét nap néptáncosok, népzenészek szórakoztatják a kedves vendégeket, a gyerekek játszóházban ügyeskedhetnek. Az elkészült szilvalekvárokat szakértő zsűri értékeli.
www.szatmarcseke.hu

2012. augusztus 17-20. Mesterségek ünnepe, Budapest
Az idei program kiemelt témája: régi, ritka mesterségek, melyhez kötődően számos különleges mesterséghez kapcsolódóan, mint a halászháló-kötő, pintér, kötélverő, vagy a szappanfőző lesznek kiállítók. Természetesen a közel 800 résztvevő mester által nem csak a kiemelt, de minden más szakma is képviselteti majd magát, így senki ne ijedjen meg, hogy nem talál szemet gyönyörködtető hímzéseket, fonott kosarakat, kerámiákat, és ugyanúgy megcsodálhatjuk idén is a szövés-fonás, kovácsolás, vagy éppen a tojásdíszítés mestereit is. Természetesen az idei Mesterségek Ünnepe is számos újdonságot tartogat. Ahogy lenni szokott, idén is van vendég ország, ezúttal Szlovénia vendégeskedik négy napig Budapest fellegvárában. A látogatók betérhetnek a Sajtudvarba is, ahol a magyarországi Sajtkészítők Céhének legkiválóbb mesterei mutatják be finomságaikat. A helyszín és a szellemiség a régi: a Budavári Palota körül 4 nap tisztelgés az élő népművészeti kultúra előtt, a töki pompos és a kürtőskalács is számít hűséges látogatóira, a programok között azonban számos izgalmas újdonság található.
www.mestersegekunnepe.hu

2012. augusztus 17-20. Borok utcája, Hegykő
Idén ismét megnyílik a Borok utcája, ahol a soproni borászok mutatják be legkiválóbb boraikat. A finom, javarészt helyben készülő ételekről a hegykői éttermek, a jó hangulatról a Borok utcájában felállított színpadon fellépő zenészek, táncosok gondoskodnak. A kóstoláshoz ez alkalomra feliratozott borospoharat lehet vásárolni, amelyet - ha nem kívánunk emlékül megtartani - a kóstolást követően visszaválthatunk.
www.hegyko.hu

2012. augusztus 17-20. Tapolcai ünnepi napok és borhét, Tapolca
Az ünnepi napokon színes, gasztronómiai élményekkel teli programokkal várják az érdeklődőket. A Tavasbarlang előtt, a Kisfaludy utcában helyi és környékbeli borászok pavilonjai töltik fel a teret, kínálják boraikat, az apróságokat gyerekprogramok várják és a pörköltfőző verseny sem marad el. Esténként koncertek zárják a napot.
www.tapolca.hu

2012. augusztus 19. Nemzetközi halfőző verseny, Gyomaendrőd
Az egynapos rendezvény során szabadtéri előadások, együttesek, helyi tánccsoportok és egyesületek bemutatóival szórakoztatják a helyi lakosságból kilátogatókat és a környező településekről érkezőket. Mivel ez az esemény már igen hosszú múltra tekint vissza, az évek során egyre több és több csapat mérte össze tudását a főzőversenyben. A nevezők a dunai halászlé, körös-tiszai halászlé és egyéb halételek (halpörkölt, halpaprikás stb.) kategóriában indulhattak a főzőverseny során. A főzés a jól megszokott módon, köténnyel és fejfedővel felszerelve, bográcsban, nyílt tűz segítségével történik. A rendezvény a főzőversenyben résztvevőknek és a látogatóknak is egyaránt kellemes élményeket biztosított az elmúlt években és tekintettel arra, hogy eddig minden évben megrendezésre került, valószínűleg ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog.
www.gyomaendrod.hu

2012. augusztus 24-26. Palóc párnafesztivál, Mátraderecske
Immáron hatodik alkalommal várja vendégeit a Palóc Párnafesztivál. Az eddigi évektől eltérően a palóc népművészet mellett a vendégek helyi gasztronómiai utazást is tehetnek, megkóstolhatják az egri és a mátrai borkülönlegességeket. A fesztiválon kézműves vásár, kiállítások, a rendezvény hangulatába illő zenei-, illetve gyermekprogramok várják a látogatókat.
www.matraderecske.hu

2012. augusztus 25. Hilltop borünnep, Neszmély
Augusztus végén vegyük az irányt a neszmélyi borvidék felé, és tapasztaljuk meg személyesen a gyönyörű természeti környezet és a kitűnő borok közötti harmóniát. A neszmélyi borvidék és hazánk más régióiból érkezett borászok személyes jelenléte, a boraikhoz fűződő egyedi történetek, a kötetlen borkóstolás lehetősége mind hozzájárulnak ahhoz, hogy néhány órára teljesen elfelejtsük a hétköznapok búját, bánatát. A színpadon közben változatos zenei kínálat, koncertek, táncos előadások teremtenek jó hangulatot, a gyermekeket pedig a számukra összeállított műsor szórakoztatja.
www.hilltop.hu

2012. augusztus 25-26. Hír- és íznapok, Budapest
A fesztivál ideje alatt minden korosztály számára vonzó programokkal készülnek a szervezők. A rendezvényre kitelepülnek az ország különböző területéről származó, a HÍR gyűjteményben szereplő termékek előállítói, akik berendezett faházakban és vitrinekben mutatják be portékáikat a nagyközönségnek. Az élelmiszeripari bemutatón a különleges, regionális, hagyományosan magyar termékek kapnak főszerepet, mint pl. a szegedi kenyér, a magyar racka tőkehús, a szikvíz, a penyigei szilvalekvár, a bodza lekvár, a gomolya, a gyulai kolbász vagy a dobostorta. A két nap során mindezen termékek megkóstolhatók lesznek, egyes specialitások elkészítését pedig a helyszínen is végigkísérhetik az érdeklődők.
www.amc.hu

2012. augusztus 25. Szilvanap, Noszvaj
Noszvajt a környékbeliek susinkás falunak csúfolták, ez volt az aszalt gyümölcs ismert neve. A susinka kevés cukros vízzel összefőzve csemegének számított, még a karácsonyi asztalra is tették. A szilvalekvár és az aszalt szilva ízletes és egészséges csemege, tartósítószer nélkül is éveken át őrzi minőségét, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, s rendkívül jó hatást gyakorol az emésztésre. Noszvajon kora ősszel még szinte minden háznál előkészítik az üstöket, faggatják a szilvát, s hagyományos vagy gépi kavarással főzik keményre a lekvárt. A Gazdaházunk udvarán 6-8 csapat részvételével kerül bemutatásra a lekvár főzésének folyamata, mely 10-12 órán át is eltarthat. Vendégek bekapcsolódhatnak a lekvár kavargatásába, és természetesen kóstolhatnak is közben belőle. A Gazdaház kemencéiben szilvalekvárral töltött buktát készítenek a helyi falusi vendéglátók, amelyet a belépéskor megvásárolt belépőjegy fejében lehet megkóstolni. A Gazdaház udvarán helyi és környékbeli kézművesek kínálják áruikat, egyesek bemutatót is tartanak mesterségük fogásaiból. A vendégeket néptáncosok és népzenészek szórakoztatják. Gyermekek részére kézműves foglalkozást is rendeznek.
www.noszvaj.hu

2012. augusztus 31- szeptember 02. Tiszai halfesztivál, Szeged
A Tisza-partját a halászlé fenséges illata tölti be, miközben rengeteg szórakoztató, folklór műsor és vásár várja a több százezer látogatót. A neves esemény arra hivatott, hogy az ízletességéről híres Szegedi Halászlé főzési hagyományait tovább örökítse és a halat, mint egészséges ételt népszerűsítse. A fesztivál ideje alatt a jóféle halak sülve, főve is megkóstolhatók. A halfesztivál bográcshelyei idén új helyszínekkel bővült, hogy a vendégek és a halfőzők kellemesebb környezetben élvezhessék az ízeket és a programokat. A kézműves vásár rengeteg különféle portékát kínál, a sátrak a régi hídtól majdnem az árvízi emlékműig sorakoznak.
www.halfesztival.hu

2012. augusztus 31- szeptember 02. Szentesi lecsófesztivál, Szentes
A fesztivál a péntek esti közös szalonnasütéssel veszi kezdetét, ám az igazi izgalmak szombaton várnak a látogatókra, amikor több száz asztalnál aszalt gyümölcsös, gombás, húsgombócos, tarhonyás, krumplis, tojásos, chilis, lencsés vagy éppen vörösboros lecsót is kóstolhatnak.
A szentesi gasztronómia jeles eseménye Magyarország legnagyobb lecsófesztiválja, ahol egyidejűleg több mint 200 bográcsban fő a tradicionális magyar étel.
www.hunorcoop.hu

 

Ezek is érdekelhetnek