Aranygaluska vaníliasodóval

default user icon
15 4/5
Aranygaluska

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojássárája
  • 4 dkg olvaszott margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • késéhegynyi só
  • A töltéshez:
  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • reszelt citromhéj
  • A vaníliasodóhoz:
  • 1 liter tej
  • 1 csomag vaníliás puding
  • cukor

Elkészítés

    Elkészítés: 1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk, és beleöntjük a maradék tejjel együtt. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot, a sót. Félig összedolgozzuk (robotgéppel is lehet), utána részletekben hozzádjuk az olvasztott margarint. Pár percig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

    Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatjuk a tésztát. Rétegenként megszórjuk a cukozott darál dióval és mazsolával, citromhéjjal. A maradék margarint ráöntjük. Még kb. 20 percig kelesztjük, addig bemelegszik a sütő. A tetejét megkenjük felvert tojással, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Porcukorral megszórjuk.

    A vaníliasodóhoz 1 csomag vaníliás pudingot ízlés szerint cukorral 1 liter tejjel megfőzünk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Tar Erika 10 hónappal ezelőtt
Jaj már megint! Helyesen: Ezt
Tar Erika 10 hónappal ezelőtt
Igen, valóban kicsit elkapkodtam. 5 szóból kimaradt egy-egy betű. ezt inkább gépelési hibának mondanám, nem helyesírásinak. Bocsi!!
Juszel Enikő 3 évvel ezelőtt
Nekem ennyi tésztából nem lett tele tepsi. Elég sok a helyesírási hiba.
Gömöriné Nóra 4 évvel ezelőtt
Nagyon szuper recept, kicsit pepecselős édesség, de megéri! :-)
Bartucz Éva 4 évvel ezelőtt
Kedves Nanics, Itt nem a matek erősségről van szó.... Ez volt a csomagra írva, most használtam először, azért kérdeztem meg.... 1 csomagtól nem igazán kelt meg. kipróbáltam kettővel... De az íze isteni. :)
Nanics Mária 4 évvel ezelőtt
Júj! Nekem sem erősségem a matek, de ... Nem egész egy csomaggal tegyél az instantból. A 8 csomagtól kimászna a konyhádból a tészta. Jó sütést.
Bartucz Éva 4 évvel ezelőtt
Nekem csak instant élesztőm van... az van ráírva, hogy megfelel 25 g friss élesztőnek. Ha meg szeretném csinálni az aranygaluskát, akkor 8 csomaggal tegyek bele? Köszönöm.
Baloghné Judit 5 évvel ezelőtt
Nagyon köszönöm én is a receptet, nagyon jól sikerült és hatalmas sikere lett. :)
jonas tamas 5 évvel ezelőtt
Köszönjük! :-) Elsőre is fantasztikusan jó lett, pedig a tejcukor intoleráns kisfiam miatt tej helyett vízzel, és vaníliasodó helyett csokiöntettel készítettem.
Molnár Kinga 5 évvel ezelőtt
Nagyon jó recept!AJÁNLOM!Én is kicsit módosítottam a sodón,de szerintem pudingporral is nagyon jó,én tettem hozzá felvert tojást is,így habosabb lett.

Hasonló Receptek

Magazin