hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aranygaluska vaníliasodóval

MME MME
15 4/5
90 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 4 dkg margarin (olvasztva)
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • só (késéhegynyi)
  • A töltéshez:
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • reszelt citromhéj
  • A vaníliasodóhoz:
  • 1 liter tej
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojásfehérje

Elkészítés

  1. 1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig meleg helyen állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk, és beleöntjük a maradék langyos tejjel együtt. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot, a sót. Félig összedolgozzuk (robotgéppel is lehet), utána részletekben hozzádjuk az olvasztott margarint. Pár percig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
  2. Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatjuk a tésztát. Rétegenként megszórjuk a cukozott darál dióval és mazsolával, citromhéjjal. A maradék margarint ráöntjük. Még kb. 20 percig kelesztjük, addig bemelegszik a sütő. A tetejét megkenjük felvert tojással, és 180 fokon kb. 35percig sütjük. Porcukorral megszórjuk.
  3. A vaníliasodóhoz 1 csomag vaníliás pudingot ízlés szerint cukorral 1 liter tejjel megfőzünk. A végén 1 perc alatt belefőzzük a tojásfehérjék felvert habját. 

ARANYGALUSKA DIÓVAL, MÁKKAL ÉS MOGYORÓVAL 

ARANYGALUSKA VANÍLIASODÓVAL 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss