Keress receptre vagy hozzávalóra

Aranygaluska vaníliaöntettel

5 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg vaj
  • A szóráshoz:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • A vaníliaöntethez:
  • 5 dl tej
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • csipetnyi só
  • A kiszúrt pogácsák szórásához:
  • 15 dkg cukrozott darált dió
  • 8 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához az élesztőt fél dl tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóival a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük.

    A tálból kiborítjuk a megkelt tésztát, 1 cm vastagra sodorjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk.

    Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenünk, morzsával megszórjuk. A korongokat a formába sorakoztatjuk, cukrozott dióval megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, rétegezzük, míg el nem fogy.

    Ezután 180 fokra bekapcsoljuk a sütőt, és a hideg sütőbe tesszük az aranygaluskát. Míg melegszik a sütő, a tésztánk újra kel. Sütés közben alufóliával letakarjuk a tetejét, hogy a cukrozott dió meg ne égjen!

    A vaníliamártáshoz a hozzávalókat kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzákeverjük és felfőzzük. Ha a vaníliamártásunk besűrűsödik, akkor tejjel hígíthatjuk.

    Az aranygaluskát a vaníliamártással tálaljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

ditti56 5 évvel ezelőtt
Köszönöm szépen a véleményedet. Örülök a sikerednek. Üdvözöllek:Edit.
vasagi 5 évvel ezelőtt
Leírhatatlan az érzés! Életemben először csináltam, a receptet pontosan betartottam: és tökéletesre sikerült. Könnyű lett a tészta, mutatós süti lett belőle. És az íze is isteni! Köszönöm!
prohaszkab 5 évvel ezelőtt
Trippppppla öntettel! Ha alig van öntet, az nem jó!!!!!!!!!!!!! Tocsogjon az öntetben!
ditti56 5 évvel ezelőtt
Köszönöm szépen Katica. Folyamatosan küldöm a recepteket,ahogy készülnek. Jó sütést kívánok. Üdv:Edit.
katycabogar 5 évvel ezelőtt
Nagyon finom receptjeid vannak, már többet ki is próbáltam. A leírások mindig pontosak, nagyon jól sikerülnek így a sütemények. Hétvégén ezt is kipróbálom. (várom a folytatást)

Hasonló Receptek

Magazin