Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Áfonyás muffin

default user icon
MME
Mint minden alkalommal, most is kezdhetném azzal, hogy ez a recept rendkívül egyszerű… Bár most nem így fogom kezdeni, de ettől még igaz.

A muffinoknak - így az áfonyás muffinnak - az a titka, hogy gyakran kell készíteni, legalább kéthetente egyszer, természetesen mindig más fajtát, így olyan elképesztő rutinra tud az ember szert tenni, hogy a végén már oda sem kell koncentrálni, megy magától. Közben ki lehet kérdezni a gyerekek leckéjét, meg lehet a konyhából nézni egy sorozatot, és – uraim! - még egy meccsnézés is belefér.

Érdemes venni egy szilikon muffinformát, nagyon könnyen kezelhető, mosható, és csak egyszer kell megvenni. A legelső szilikonformámat Párizsból hoztam, persze előtte még nem láttam ilyet itthon, illetve amikor egy étteremben vacsoráztam, észrevettem, hogy a cukrács ilyennel dolgozik, és nekem is rögtön kellett egy. Azóta (már itthon) beszereztem egy szilikonlapot sütőpapír helyett, egy alacsony pereműt gyümölcsös tortákhoz és quiche-ekhez, és egy magas pereműt a piskótákhoz. Kifejezetten meg vagyok velük elégedve, nagyon tartósnak bizonyulnak, és még a mai napig nem hozakodtak elő az okosok, hogy nem egészséges ilyen anyagot használni. Gondolom, előbb-utóbb megteszik. De addig - és az után is - én használni fogom.

Visszatérve a muffinra: nagyon fontos, főleg, ha papírkapszli nélkül sütjük, hogy a formát vajjal mindig kikenjük. Szintén nagyon fontos a készítésnél a keverés technikája. Amikor külön kikevertük a szilárd és a folyékony összetevőket, akkor ezek összekeverését gyorsan és szakszerűek kell végezni, nagyfejű fakanállal, de óvatosan, hogy ne törjük a tésztát, de lisztcsomókat semmiképp ne hagyjunk.

Nagyon fontos és előnyös tulajdonsága a muffinnak, hogy szinte végtelenül lehet variálni. Ezért ha csak az alap összetevők vannak otthon, akkor nincs más dolgunk, mint kicsit szétnézni a konyhaszekrényben vagy a hűtő mélyén.

Én most készültem, legalábbis egy tálka áfonyával, a többi hozzávaló minden háztartásban megtalálható.

Áfonyás muffin vaníliás szósszal

Hozzávalók:
10 dkg cukor
1 tojás
15 dkg joghurt
10 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő
5 dkg őrölt mandula
2 teáskanál sütőpor
15 dkg áfonya

A szószhoz:
2 dl joghurt
1 rúd vanília
2 evőkanál porcukor

Elkészítés: A cukrot a tojással krémesre keverjük, hozzáadjuk a joghurtot. A lisztet elvegyítjük a keményítővel, a mandulával és a sütőporral, és ezt is hozzákeverjük.

A megmosott, megszárított áfonyát beleforgatjuk, és papírkapszlival bélelt vagy kikent muffinformába kanalazzuk a masszát. 180 fokra melegített sütőben 15-20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, és csak ekkor vesszük ki a formából.

A szószhoz a vaníliarudat félbevágjuk, kikaparjuk a belsejét, a joghurthoz keverjük a porcukorral együtt. Tálaláskor vagy a tetejére locsoljuk, vagy külön edényben mártogatósként kínáljuk.

Az internet telis-teli van különféle muffin receptekkel, ezek többsége valószínűleg úgy született, hogy a találékony konyhai ember kezébe akadt egy tábla csoki, amiből csak két kocka hiányzott, így születhetett a muffin csokidarabokkal, vagy a gyerek születésnapi tortájáról maradt marcipánfigurák leltek új karrierre a muffintésztába morzsolva, esetleg egy elfekvő zacskó diákcsemege került elő a szekrényből. Aztán ezek a verziók tovább fejlődtek, és ma már nyomózsákból (habzsákból) nyomják BELE a tölteléket a félig kihűlt muffin belsejébe. Variáció akad bőven, tessék próbálkozni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss