Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

A kókusz csókja

25
A maradék tojásfehérjék eltüntetésének egyik remek módja a kókuszcsók sütése. Egyszerű, gyors és ízletes, ráadásul tej sincs benne, így a tejallergiás unokaöcsim is bátran ehet belőle. Jobban mondva bátran megeheti az egészet! :)

Aki gyakran süt, az előbb-utóbb szembesül a problémával: a sütemények jó részéhez (kivéve például a piskótákat) csak a tojások sárgájára van szükség. Magam akkor kezdtem el foglalkozni a tojásfehérjékkel tárolástechnikailag, amikor azok már a mélyhűtőből is – hiszen jól fagyasztható – kezdték kiszorítani az őshonos mirelit lakosokat. Mivel a fehérjék kidobása nem volt opció, fejest ugrottam a recepthalmomba, és nem üres kézzel tértem vissza onnan: püspökkenyér, pavlova, sítalp, kókuszcsók – mind megannyi ötlet a készletek apasztására. Az utolsóként említett süteménynek már a neve is kellemes élményeket sejtet, hiszen a csók édes, mint a szerelem... (közhelyverseny, 1. helyezés):). A kókuszcsókkal bizony könnyű szerelembe esni: amellett hogy édes, nem is várakoztatja sokáig az embert – nem csoda, hogy őt választottam. :)

Kókuszcsók

Hozzávalók (legalább ötven édes csókhoz):
17 dkg tojásfehérje
35 dkg kristálycukor
20 dkg kókuszreszelék
késhegynyi só
3 evőkanál finomliszt
2 teáskanál citromlé (elhagyható)
1 teáskanál vaníliaaroma (elhagyható)

Sütés: 180-200 fokon, felső rácson, kb. 15 percig

Elkészítés: Először is szükségünk lesz egy közepes méretű, nem leragadós (pl. alu vagy teflon) lábosra, melybe máris beleönthetjük a kidekázott tojásfehérjét. (Mivel a közhiedelemmel ellentétben nincs két egyforma tojás, logikusnak tűnik, hogy a receptőr nem darabra, hanem súlyban adta meg az adagját. Egyébként, ha jól számolom, hozzávetőleg 4-5 tojásfehérje felel meg a fenti mennyiségnek.) Ha fagyasztott fehérjével dolgozunk, természetesen előtte hagyjuk felolvadni.

A fehérjéket kézi habverővel párszor átveregetjük, de csak annyira, hogy ne legyen nyúlós-darabos. Ráöntjük a cukrot, és fakanállal elkeverjük. Máris jöhet a kókuszreszelék és a só, majd egy újabb kiadós keverés. A citromlével és a vaníliaaromával zárjuk a sort, majd begyújtjuk a tűzhelyen a „legpinduribb gázrózsát” (kopirájt: Gabóca) :), és folyamatosan kevergetve lassan felmelegítjük a csókmasszát – a langyosnál picit jobban, de semmiképp se forróra. A tűzről levéve szórjuk bele a finomlisztet, és egy alapos átkeverést követően hagyjuk teljesen kihűlni.

Kezezni szabad!

A hűlés miatti kényszerű szabadidő sem jogosít fel a tétlenségre! Ehelyett béleljünk ki sütőpapírral egy nagy tepsit (gáztepsi) vagy sütőlemezt, aztán készítsünk elő poharat és villát. Szükség lesz még egy kisebb tálra is, illetve hideg vízre.

A teljesen kihűlt, kissé megdermedt kókuszmasszát a kezünk ügyébe készítjük, a pohárba és a tálkába hideg vizet öntünk. A masszából aztán golyókat görgetünk – akkorákat, mint egy nagy cseresznyeszem –, oly módon, hogy formázó ujjainkat előtte finoman a vizestálkába mártjuk. A „kókuszgolyókat” :) aztán egymástól 2-2 centire egymás után a tepsibe rakjuk. (Sütőpapír kötelező!)

  

Új barázdát szánt a villa

Szolgálati közlemény! Felkérjük tisztelt Olvasóinkat, hogy kapcsolják be a sütőjüket 180-200 fokra!

A tepsibe tett golyóbisokat aztán bevizezett villával (ezért kellett a pohár) egyenként kissé ellapítjuk (lásd a fotót). Dizájnos, barázdált tallérokat kapunk, amit máris bedughatunk a sütő felső rácsára. Tíz perc-negyedóra múltán kikerekedett, csillogó csókoknak kell ránk nézniük a tepsiből. Talpuk, illetve a szélük körben aranybarna, némelyeken máshol is enyhe pír mutatkozik. Ha ehhez hasonlók a csókjaink, vegyük ki a tepsit a sütőből.

A sütikhez nyúlni azonban egyelőre tilos, mivel meg kell kissé szilárdulniuk! Öt-tíz perc elteltével már leválaszthatók a sütőpapírról, és rácsra vagy konyharuhára téve teljesen kihűthetők (már ha kitartanak addig). Ezután dobozoljuk be őket.

Addig is, egy gyors sütőpapírcsere után (a régi valószínűleg kissé ragadós) a maradék masszából is csókokat sütünk, majd megpihenve átadjuk magunkat az édes élvezetnek.

Dolce vita

Kedves Olvasóim, remélem, Önöknek is ízlik a kókuszcsók. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, kezdőknek is jó szívvel ajánlom. Tetszetős vendégváró, kiránduláson kalóriapótló... mindenki behelyettesítheti az egyéni preferenciáinak megfelelően.

Én most megyek, csók! :)  

Lejegyezte:

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

pistuc
Kedves Gidabetti! Valóban inkább tallérok, mint csókok (nem voltam igazán tisztában a csók mibenlétével) :), de örülök, ha ízlik. A mindmegette macskája viszont szemfüles, és a rövid receptváltozat címébe beírta a tallér szót. :) Üdv. P.
gidabetti
Éljen! Most sült ki az első tepsivel, és nagyon étvágygerjesztően néznek ki a kókuszcsóknak kevésbé, de kókusztallérnak remek sütik :) Rögtön bele is vetem magam a második adagba, 3 tepsinyi tapasztalattal a hátam mögött talán sikerül majd kisebbeket készíteni. Köszönet a szuper receptért! :) Üdv, Betti
pistuc
Nos, itt vagyok! Igazán örülök, Heni, hogy sikerült! Higgyétek el, még a facebookos tetszésnyilvánításnál (lájkolásnál) is fontosabb, hogy megírjátok a receptjeinkkel kapcsolatos tapasztalataitokat. Ennek híján ugyanis úgy érezzük magunkat, mint a magányos hosszútáv-futó, aki csak rója a kilométereket, de senki nem szól hozzá, se bű, se bá. És ügyes vagy ám, eddig minden receptemet kitűnően \"abszolváltad\" :) Pogizom, szia!
onamineh
Szia megint Pistuc! Múlt hétvégén végre megsütöttem a kókuszcsókot, valóban mennyei! Szó szerint nem lehet abbahagyni a belőle való csemegézést. El is fogyott volna azon frissiben, ha nem vagyok olyan leleményes, hogy még a tálcára való kipakolás előtt egy dobozba nem menekítek el 9, azaz fejenként 3 darabot a szűkösebb napokra. Ezek a szűkösebb napok azonban hamar eljöttek, nevezetesen másnap, tehát készleteink kifogytak és elvonási tüneteink vannak. De itt az új reménysugár, mivel annak azért már utánajártam, hogy a csörögébe csak a tojás sárgája kell!!! Ja, és hogy a mostani csókhoz miből maradt ki tojásfehérjém? Természetesen a Pistuc-féle juhtúrós pogácsából, de erről bővebben majd ott mesélek. Viszlát a poginál: Heni
pistuc
Szia Lilibori! Ó, hát akkor ezért oly csekély a mennyiség! :) Ehhez képest gazdag tészta, hiszen 4 sárgája van benne. No majd kipróbálom egyszer. Fahéjas kekszet már sütöttem omlósból (sok lett a tészta), finom lett. Jó hétvégét! Szia, P.
Lilibori
Kedves Pistuc! Az omlós tésztából én aprósütit szoktam sütni, egyszerűen kinyújtom és kiszaggatom vagy csak felvagdosom kis rombusz alakú keksznek. Ha egy kicsit több időm van, nyomok a tetejére mandulát vagy diót, esetleg cukros darált dióval megszórom, de lehet lekvárral összeragasztani is a kész kekszeket. Igazából a \"sima\" a kedvenc, a gyerekek ezt szeretik uzsonnára, tejjel...Őszintén szólva még karácsonyi aprósütinek is ezt a tésztát használom. Akkor ki szoktuk díszíteni. Tepsziben, kinyújtva még nem sütöttem, de szerintem is kb egy kicsi tepszibe való mennyiség. Szép napot kívánok! Lilibori
Lilibori
Kedves Pistuc! Az omlós tésztából én aprósütit szoktam sütni, egyszerűen kinyújtom és kiszaggatom vagy csak felvagdosom kis rombusz alakú keksznek. Ha egy kicsit több időm van, nyomok a tetejére mandulát vagy diót, esetleg cukros darált dióval megszórom, de lehet lekvárral összeragasztani is a kész kekszeket. Igazából a \"sima\" a kedvenc, a gyerekek ezt szeretik uzsonnára, tejjel...Őszintén szólva még karácsonyi aprósütinek is ezt a tésztát használom. Akkor ki szoktuk díszíteni. Tepsziben, kinyújtva még nem sütöttem, de szerintem is kb egy kicsi tepszibe való mennyiség. Szép napot kívánok! Lilibori
pistuc
Kedves Lilibori! Dehogy haragszom, sőt köszönöm, hogy közzétetted a nagyi receptjét. Az én csókom egy speckó verzió, nem igazán autentikus, még ha finom is. Azt hiszem, legközelebb megsütöm a nagyidét! Az omlósod - ha nem tévedek - egy pici tepsihez való adag, ugye? Minden jót, szia! P.
Lilibori
Szia Pistuc! Megkérdeztem a Nagymamámtól az ő kókuszcsók receptjét, ha nem haragszol, leírnám ide. 4 tojásfehérjét 40 dkg. cukorral gőz fölött kb 10-15 perc alatt kemény és fényes habbá verjük. A habhoz keverünk 10 dkg kókuszreszeléket. Sütőpapírral bélelt tepszibe teáskanállal kicsi halmokat szaggatunk, jó szellősen, mert megnő. Közepes hőfokon világosra sütjük. Ezt sajnos nem tudom konkrétabban leírni, mert a Mama olyan érzésből sütős fajta, ráadásul már régen lekoptak a jelek a sütőjéről... Kókusz helyett lehet darált diót is használni. Nálam leginkább omlós tészta készítésénél marad ki tojásfehérje, ehhez 25 dkg liszt, 12.5 dkg. margarin v. vaj, 10 dkg. cukor, 4 tojássárga, sütőpor, vaníliás cukor és egy kicsi tej kell. Ezt simán összegyúrom, le is lehet fagyasztani. Ne haragudj, hogy bitorlom a Blogodat, de hátha másnak is ez a kókuszcsók a \"gyerekkor íze\"..:))) Minden jót kíván szeretettel Lilibori
pistuc
Szia, Heni! Képzeld, nekem az Ilona-féle almáspite-recept volt az első, és csúnyán felsültem vele: a kis tepsi dacára kevés volt a tészta, ráadásul el is égettem - ma már csak nevetek rajta, és jobbnál jobb pitéket sikerül sütnöm - ezt nem én mondom -, másfél év alatt szerintem megvolt a 30 tepsi. :) Nos, a blogos mákos rácsosomba (kopirájt: Mirza) vagy a Mákos pite tönkölyliszttel című receptembe pl. csak a sárgája kell, két darab. A tönkölyliszteset is szoktam sütni almával, csak akkor 1 egész zacsi sütőport teszek bele. Nálunk csak szállingózás volt, ma már az se, de kezdem unni a hideget. Szeretnék végre biciklire pattanni, hogy lelkiismeret-furdancs nélkül nasizhassam. :) Szia, szép hetet! P.

Magazin