Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A jojó diéta káros mellékhatásai

Jojó diétának nevezik azt a jelenséget, amikor valaki fogyókúra segítségével lead valamennyi súlyfelesleget, majd azt (vagy még többet) újra visszahízza. Úgy tűnik, az önmagában sem túl egészséges jelenségnek van egy káros mellékhatása: növeli az epekő gyakoriságát férfiakban.

A Kentucky Egyetem Orvosi Centrumának Dr. Chung Jyi-Tsai által vezetett munkacsoportja 25 ezer férfi testtömeg-változásának hatását elemezte az epekövességre. A férfiak 1988 és 1992 között részletesen beszámoltak testtömegük alakulásáról, majd a kutatók 1992 és 2002 között azt vizsgálták náluk, kinél alakult ki epekő.

Az eredmények azt mutatták, hogy azon férfiak körében, akiknek a testtömege legalább 2,3 kg-os ingadozást mutatott, az epekő kialakulásának gyakorisága már nagyobb volt azokénál, akik testtömege nem ingadozott. A kövesedés valószínűsége annál nagyobb volt, minél nagyobb volt a változás:

  • 2,3 és 4,1 kg között a gyakoriság 21 százalékkal
  • 4,55 és 8,64 kg között 38 százalékkal,
  • 9,1 kg felett az epekő kialakulásának valószínűsége 76 százalékkal növekedett.

Ezen felül a jojó-epizódok száma is szerepet játszott: minél többször fordult elő a súlyvesztés majd visszahízás ciklusa, annál nagyobb volt a kőképződés esélye.
 
A szakemberek idáig is tudták, hogy az elhízás, illetve a nagy testtömeg-vesztés növeli a kőképződés kockázatát, azonban férfiak esetében ez az egyik első vizsgálat, amely igazolta ezt az összefüggést (az epekőbetegség gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat).

Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek