Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2010. nov. 1. Töklámpást faragtunk

A sütőtököt az egész családunk szereti. Általában hasábokra vágva megsütjük a sütőben, vagy levest, pitét készítünk belőle - töklámpást azonban még sohasem faragtunk...

Azt azonban régóta terveztük, hogy egyszer mi is faragunk töklámpást, hiszen Dorka már épp abba a korba lépett, amikor már értékeli az ilyen dolgokat. Ráadásul úton-útfélen, amerre délutánonként sétálunk, a kertes házak kapuiban, a teraszokon és az ablakpárkányokon sárga tökfejek vigyorognak ránk, amiket mindig hosszasan megcsodálunk.

Így aztán a tettek mezejére léptünk, és kezdetnek vettünk egy nagy sütőtököt. A kalapját irtó nehéz volt levágni, de a kibelezés már rutinosan ment. A tök "arcát" Ká alakította ki, ügyelve arra, hogy a végeredmény ne legyen rémisztő. A végeredmény szerintem E.T.-re hasonlít, és mindannyiunknak nagyon tetszett. Dorka azt mondta rá: Tök-ember. :-))) Tettünk bele egy mécsest, és a konyhaasztal közepére helyeztük, mint a nappali ékességét. A villanyt lekapcsoltuk, és hagytuk, hogy a töklámpásunk vöröses-narancs fénye és illata megtöltse a lakást... komolyan, Halloween ide vagy oda, ezt mindenkinek ki kéne próbálnia.

Az elmúlt napokban erősen ráálltunk az immunerősítésre abban a reményben, hogy így ellenállóbbak leszünk a téli hónapokban. Szerdától a hét végéig Dorkával beköltöztünk a szüleim házába, mivel a férjem céges kiküldetésben volt külföldön, és úgy gondoltuk, örömmel fogadnak majd minket . A véletlen úgy hozta, hogy a tesóm kisebbik fia, Árpika is épp náluk tanyázott, így remek társaságunk adódott. A gyerekek egész nap együtt "lógtak", főztek, tornyokat építettek, olvastak, fogócskáztak, labdáztak, és titkosan diskuráltak. Érdekes, hogy bár 4 év korkülönbség van közöttük (ami ebben a korban elég soknak tűnik), a valóságban azonban mit sem zavarta őket. Dorka odavolt Árpikától, és minden olyan ételt megevett, amit a "tesója" is, és amiket eddig megkóstolni sem volt hajlandó. Együtt mostak fogat, együtt fésülködtek, és elalvás előtt Árpika mondta a Kicsinek a meséket - lenyűgöző volt látni, hogy két kisgyerek milyen remek hatással lehet egymásra.

A gyerekekkel minden nap ivólevet "főztünk" anyukám gyümölcscentrifugájában: kétféle szőlőt, narancsot, mandarint, almát és répát préseltünk, és utána szépen kiporcióztuk a "szörpöt". Mindenkinek nagyon ízlett, jó érzés volt, hogy nem csak finom, de egészséges levet készítettünk magunknak.

Újfajta pizza receptet próbáltam ki a hétvégén, amely minden eddigi próbálkozásomnál jobban sikerült. :-)

Sonkás-mozzarellás pizza

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál olaj, 1,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál só
A tetejére: pizzakrém, 1 csomag olasz füstölt sonka, 2 paradicsom, 1 paprika, 30 dkg pizza mozzarella, só, pizza fűszer, olíva olaj
Elkészítés:
1.) A pizzatészta hozzávalóit (kenyérsütőgépben) bedgasztjuk, megkelesztjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tepsibe tesszük.
2.) Megkenjük pizzakrémmel, majd rárakjuk a sonkaszeleteket, majd a felkarikázott paprikát, paradicsomot (sózzuk, pizzafűszerrel megszórjuk), majd rárakjuk a felszeletelt mozzarellát. Olívaolajjal finoman megkenjük, és kb. 200 fokon, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt szépen megbarnul.


Végezetül még egy immunerősítő tipp: főzzetek ti is fokhagyma krémlevest! A lényeg, hogy a fokhagymát mindig a legvégén tegyük a levesbe, így minden értékes vitamin és ásványi anyag megmarad benne. :-)

Sajtkrémes fokhagyma krémleves

Hozzávalók: 6-8 gerezd fokhagyma, 1 liter erőleves, 2-3 tömlős tejszínes krémsajt, 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
Elkészítés:
1.) Az erőlevest felmelegítjük, és a többi hozzávalóval együtt összerottyantjuk (nem baj, ha csomós lesz), majd beletesszük a fokhagyma gerezdeket, és botturmix segítségével krémesre mixeljük.
Barna kenyérrel, reszelt sajttal forrón tálaljuk.

 

Ezek is érdekelhetnek