Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
WM
Az izgalmas, gazdag torták önmagukban is mindig sikeresek, de a szépen díszített torták különlegesek, ünnepiek. Csak némi fondant-ra és egy kevés kézügyességre van hozzá szükség. A fondant előállítása nem túl bonyolult, ellenben nagyon esztétikus, ünnepre hangolt tortákat, muffinokat készíthetünk a segítségével.
A máglyarakás a magyar háztartások bölcs étele, a száradófélben lévő kenyér, kifli, kalács ebben a fogásban nyer új értelmet, itt kezdődik az új élete. Bár nagyon egyszerű étel, jól variálható, és hihetetlenül finom is.
A túró rendkívül hálás alapanyag, a desszertek terén is igazi jolly joker. Rengeteg változatban alkalmazható, sokféleképp elkészíthető, az egyik igazi klasszikus a túrós pite, amelynek számtalan változata ismert.
Európa egy, mégis sokféle: sok népből, sok kultúrából - és persze sokféle konyhából áll össze. És az a gyönyörû, hogy mindegyik más, mindből gazdagodhatunk. Lessünk el néhány édes receptet!
HL
Igazi ínyencségnek számított évszázadokon át, és ma is jobbára ünnepi alkalmak során kerülnek terítékre a marcipánból készült finomságok. Szeretjük bonbonként, pohárkrémekben, süteményekbe töltve vagy azok bevonataként, marcipánburgonya vagy figura formájában.
A klasszikus szó és a hungarikum kitétel hallatán hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ezt a rendkívül finom és mutatós túrós süteményt a fejedelem, II. Rákóczi Ferenc inspirálta évszázadokkal ezelőtt. Ez azonban tévedés. A desszert a XX. század szülötte, a névadó pedig egy másik Rákóczi.
Mintegy negyven éve ismerjük és fogyasztjuk csupán ezt a C-vitaminban gazdag, téli napjainkat megszínesítő gyümölcsöt! Kivitörténet, trükkök, receptek!
Ünnepek idején - a hagyományos sütemények készítése mellett – az emberre sokszor rátör a vágy, hogy olyan finomságokkal kényeztesse a családját és magát, amely korábban nem képezte részét a családi repertoárnak. Ilyenkor érdemes egy kicsit kitekinteni, s megnézni, más nemzetek milyen desszerteket, édességeket kedvelnek.
A fekete- vagy kékáfonyát mindenki ismeri, de mi a helyzet a rubintszínű vörös áfonyával, amivel leggyakrabban dzsem vagy kandírozott formában találkozhatunk? Az biztos, hogy nagyon egészséges és finom is!
A csonthéjasok közül a dióval és a mandulával vállvetve a legnépszerűbb mogyoró már régóta ízesíti meg az életünket. A mostanában kicsit feledjük, pedig a rendkívül gazdag ízvilágú és sokféleképp felhasználható mogyoró valódi kincs.
A mákos desszertek - sütik, piték, rétesek - egész évben kedvenceink, az év vége felé mégis kiemelt szerepet kap a mágikus mák. Bejglit, flódnit készítünk, és a mákos gubáról se feledkezzünk meg...
Mit is lehet kezdeni egy csomag leveles tésztával? Rengeteg mindent. A manapság kapható bolti leveles tészták némelyikével már tényleg finomságokat lehet készíteni. Nem szalonnásodik, hajlamos tisztességesen leválni a zsírpapírról - és még íze is van. A hétköznapi főzést megkönnyítendő érdemes a hűtőben tartani egy adagot ebből a sokoldalú alapanyagból.
Édes és ropogós, készülhet belőle torta, de apróra tördelve, esetleg darálva lehet dekoráció, ízesíthetünk vele krémet, habot. Általában sok cukor, olajos mag és kis odafigyelés szükségeltetetik csupán hozzá: ez a grillázs.
Sokan először a menzán találkoztunk ezzel a furcsa, de nagyon finom desszerttel, amit jó nagy kockára vágva, porcukorral vagy málnaszörppel nyakon öntve kínáltak a leves után.
A linzer igazi klasszikus, az iskolai büfék örök sztárja, a szocializmus egyik élmunkás aprósüteménye, a cukrásztanulók egyik vizsgafeladata. A mai napig töretlen népszerűségnek örvend, akár torta formában készítjük, akár aprósüteményként kerül elénk.