Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rákóczi túrós, a magyar klasszikus

A klasszikus szó és a hungarikum kitétel hallatán hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ezt a rendkívül finom és mutatós túrós süteményt a fejedelem, II. Rákóczi Ferenc inspirálta évszázadokkal ezelőtt. Ez azonban tévedés. A desszert a XX. század szülötte, a névadó pedig egy másik Rákóczi.

Rákóczi János Felsőleperdenben született, de hamar Pestre került szakácstanulónak. 1912-ben már a Mágnás kaszinó konyháján volt, majd a világháborúban való katonáskodást követően 1920-ban visszatért az eredeti szakmájához, és Kedvessy Nándor kezei alatt dolgozott másodszakácsként. Innen Horváth Nándor belvárosi büféjébe vezetett útja, ahol már első szakácsként tevékenykedett. 1924-ben Párizsban tett látogatást, ahol a Laure nevű étteremben dolgozott, majd 1926-ban újra Horváth éttermében találjuk, azonban most már mint konyhafőnököt. 1930-ban a lillafüredi Palota szállóban dolgozott, 1933-tól a Gellért következett, majd 1953-tól nyugdíjazásáig a Duna szálló konyhájáért felelt.

A szállodai konyhák vezetése mellett Rákóczi szakácskönyvet is jelentetett meg, sőt a szakácsművészeti bemutatók és szakkiállítások számos díját elnyerte. 1964-ben jelent meg a Magyar konyhaművészet című átfogó szakácskönyve, amelyben már megtalálható volt a Rákóczi túrós receptje is. A Rákóczi túrós azonban nem a hatvanas évek terméke volt: a receptet már a harmincas években ismerték, 1937 decemberében a szakácsoknak szóló szaklapban (Magyar Szakács) is megjelent, sőt az 1958-as brüsszeli világkiállításon is kóstolhatták az érdeklődők.

A Rákóczi túrós végtelenül egyszerű sütemény, amelynek alapját egy jól nyújtható omlós lap adja, amelyre citromhéjjal és vaníliával ízesített, mazsolával dúsított túrókrém kerül. Ezt a túrókrémet – a szokásos tésztalap helyett – azonban könnyű, cukros tojásfehérje fedi. A sütemény ízéhez már csak némi baracklekvár vagy ribizlilekvár kell, hogy teljes legyen az élmény.

A linzertészta sütőporral kevert liszttel készül, vajjal, tojássárgájával és egy kevés tejföllel, ami hihetetlen jó állagot biztosít neki. A tejföllel készített omlós tészta nem szakad, könnyen nyújtható, nem dermed túl, nagyon egyszerű és jó vele dolgozni.

A túrótöltelékhez a különféle receptek eltérő módon alkalmazzák a tojást, az eredeti recept fél kilónyi túróhoz három tojássárgáját és két fehérjét irányoz elő, de a sokféle átdolgozott változatban van, hogy csak a tojás sárgája kerül a krémbe, máshol két egész tojással számol a recept. A tojások aránya sokban függ a felhasznált túró mennyiségétől, attól, hogy a töltelékbe kerül-e tejföl (az eredetiben van), illetve hogy édes morzsával, zsemlemorzsával vagy netalán grízzel ad tartás a krémnek a cukrász. Édes morzsának tökéletesen megteszi a lereszelt háztartási keksz vagy babapiskóta, de ha van száraz piskótánk, az az igazi, mert abból készül a legjobb édes morzsa. Rákóczi receptjében a krémbe apróra kockázott zsemle került.

A túrótöltelékbe kerülő mazsolát kicsit ízesíthetjük, lágyíthatjuk vagy akár le is cserélhetjük. A mazsolát áztathatjuk kevés langyos vízbe, de rumba, konyakba vagy gyümölcslébe is tehetjük. A felpuhult gyümölcsöt a túrós krémbe való keverés előtt szitában lecsepegtetjük. Mazsola helyett a töltelékbe kerülhet apróra vágott aszalt sárgabarack, aranymazsola, datolya vagy bármilyen más, az ízlésünknek megfelelő, nem savanyú aszalt gyümölcs.

A tészta és a rásimított túrótöltelék külön sül, amíg a töltelék meg nem szilárdul. Ezután a süteményt ki kell emelni a sütőből, és jöhet a habpaplan a tetejére. A hab elkészítésének is több változata ismert. Van, ahol gőz felett készül a minél keményebb hab, máshol csupán alaposan felverik, és a cukorra bízzák, hogy megmaradjon a tartása.

A hab kerülhet spatulával a tészta tetejére, vagy habzsákból kinyomva. Ez utóbbi változat szebb eredményt ad. Habzsákos megoldással készíthetünk rácsos tetejű Rákóczi túróst, illetve a tortaformában sütött Rákóczi túróst is tovább dekorálhatjuk is. A habzsákból kinyomott csíkok közé pedig folyósabb, de nem túl laza lekvárt csorgathatunk. A lekvár esetében célszerű, ha ízvilága harmonizál a töltelékben lévő gyümölccsel. A lekvárt nem csak a habhoz adhatjuk, hanem a linzertészta tetejét is megkenhetjük vele, mielőtt a tölteléket rátennénk.

A Rákóczi túrós eredeti változatában a fűszerek közül csak a citromhéj és a vanília szerepelt. A citromhéj mind a tésztát, mind a tölteléket ízesítette, a vanília vaníliás cukor formájában került a töltelékbe. Ezen kívül nyugodtan adhatunk hozzá más fűszereket is, mértékkel.

A tészta finomliszttel készül, ezen lehet változtatni, kipróbálhatunk teljes kiőrlésű lisztből készített linzerlapot, vagy darált csonthéjassal is helyettesíthetjük a liszt egy részét. A tésztában és a töltelékben lévő cukrot is helyettesíthetjük, egyedül a habban lévő cukortartalmon nem érdemes változtatni, a felvert fehérje cukorral elkészítve adja a legszebb habot. Ha semmiképp nem szeretnének cukrot a fehérjébe, akkor annak stabilitását kevés citromlével vagy ecettel is meg lehet adni.

Szezonban a túrókrém és a tojáshab közé tehetünk friss gyümölcsöt is, arra kell csak ügyelni, hogy a gyümölcs ne áztassa el a krémet.

A Rákóczi túrósból nem csak hagyományos süti vagy torta készülhet: készíthetjük muffin-, tarte- vagy galette formájában is, bátrabbak kipróbálhatják pohárkrémnek vagy jégkrémnek. A különféle változatoknál arra ügyeljünk, hogy az arányok ne boruljanak fel, a hangsúly ne tolódjon el a tészta felé, meglegyen minden szereplőnek a maga helye.

Az eredeti Rákóczi túrós recept

Hozzávalók:
A tésztához:
37,5 dkg finomliszt
18 dkg vaj
9 dkg kristálycukor
1,5 dl tejföl
3 tojássárgája
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)
1 citrom reszelt sárga héja
A tepsi kikenéséhez:
vaj
A töltelékhez:
1 kg tehéntúró
6 tojássárgája
20 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
3 dl tejföl
10 dkg mazsola
3-4 zsemle
5 dkg zsemlemorzsa
1 citrom reszelt sárga héja
3 tojásfehérje
A tetejére:
6 tojásfehérje
24 dkg porcukor
25 dkg nem darabos baracklekvár

Elkészítés: A tésztához valókat egy tálba tesszük, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és letakarva félretesszük.
A töltelékhez a túrót átpasszírozzuk. A tojássárgáját a kétféle cukorral szinte fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a mazsolát. A zsemlék vagy kenyérszeleteket héját levágjuk - hisz a tölteléknek szép fehérnek kell lennie -, belsejét apró kockákra vágjuk. A morzsával együtt a túrókrémbe keverjük, az alaposan megmosott citrom reszelt sárga héjával ízesítjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
Egy nagy tepsit kivajazunk, a tésztát egyenletesen belenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, jó közepes lánggal 12-14 perc alatt elősütjük.
Ezután a túrókrémet egyenletesen rákenjük. Visszatoljuk a sütőbe, és további kb. 25 percig sütjük.
A tojásfehérjét félig felverjük, majd a cukrot apránként hozzáadva kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákba töltjük, és a túrókrémet berácsozzuk vele. A sütőbe visszatolva kb. 20 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét kb. 130 ºC-ra mérsékeljük, és a habot további kb. 30 percen át így szárítjuk. Akkor jó, ha a tetején lévő hab szép aranybarna lesz és kiszárad.
Amíg még meleg, a habrácsok közé vékonyan baracklekvárt nyomunk. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük föl.

Rákóczi túrós

Hozzávalók:
A tésztához:

30 dkg rétesliszt
15 dkg vaj
1 teáskanál sütőpor
10 dkg nádcukor
2 tojássárgája
1 dl tejföl
csipet só
A töltelékhez:
50 dkg túrókrém
1 dl tejföl
1 citrom héja
2 marék mazsola
15 dkg nádcukor
3 dkg búzadara
2 tojássárgája
A habhoz:
4 tojásfehérje
20 dkg nádcukor

Elkészítés: A tésztához a lisztet kimérem, a sütőporral és a sóval elkeverem. Hozzáadom a cukrot, majd a darabokra vágott hideg vajat, alaposan összemorzsolom. Amikor elkészült a morzsa, akkor hozzáadom a sárgájával elkevert tejfölt, és rugalmas tésztává dolgozom. A tésztát kinyújtom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, és 185 fokon félig megsütöm.
A töltelék alapanyagait összekeverem, majd a félig sült tésztára simítom, és visszateszem a sütőbe.
Gőz fölött kemény habbá verem a tojásfehérjéket a cukorral, majd a már nagyjából megsült süteményre simítom, és a sütő hőfokát mérsékelve halványbarnára sütöm.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss