Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsenge tökcsónakok gazdag őszi rakománnyal

A kellemesen enyhe őszi idő számos zöldség- és gyümölcsféle másodérésére is igen kedvező hatást gyakorolt. Ismét lehet szüretelni zsenge tököt, cukkinit, de még néhány eperfajtát is!

A sokféle színben pompázó zöldséges standok bőséges kínálatából gyakran nehéz eldönteni, épp melyik portékából készüljön szezonális, ízletes fogás. A sárga sütőtökök megjelenésével a nyár végi főzőtökökről egyre inkább ezekre a melengető ízeket rejtő zöldségekre koncentrálunk, de üdítő változatosságot jelenthet a terített asztalon a késő nyár és kora ősz zamatainak kombinációja zsenge tökfélékkel.

Grillezve, salátákhoz, rántva vagy főzelék formájában is egyszerűen elkészíthetők, de félbevágva csónakra emlékeztető alakjuk szinte hívogat arra, hogy olyan fogássá alakuljanak, amellyel egyszerre lehet búcsúztatni az indiánnyár melengető napsugarait és őrizni koncentrált zamait.

A tölteléket a különlegesen aromás, hosszú szemű basmati rizs enyhén füstölt változata kétféle gombával és sárgarépával színesítve teszi teljessé.

A töltött tökcsónakok egyszerűen elkészíthetők, látványosak, illatosak és persze rendkívül ízletesek!

Zsenge tökcsónakok zamatos rakománnyal – paradicsomos tökmártással

Hozzávalók (2 személyre főételként, 4 személyre előételként):
3 db zsenge tök (kb. 25-30 dkg/db)
20 dkg sárgarépa
1 ½ dl füstölt basmati rizs (ennek híján: sima basmati rizs)
20 dkg csiperke gomba
5 dkg szárított vargánya
1 kis csokor petrezselyemzöld
2+2 teáskanál olívaolaj
2,5 dl víz
1 kisméretű tojás
5 dkg kemény sajt (pl. grana padano, pecorino)
ízlés szerint: só és frissen őrölt bors

A mártáshoz:
a zsenge tök kivájt belseje
1 nagyobb salotta (vagy kis fej vöröshagyma)
30 dkg lucullus paradicsom
1 csapott kávéskanál Cayenne-bors
½ teáskanál szárított rozmaring
Ízlés szerint: só.

Elkészítés: A szárított vargányát 15 percre langyos vízbe áztatom. A basmati rizst alaposan megmosom, megszárítom. A sárgarépát és a csiperkét egészen apró, kb. ½ cm-es kockákra darabolom. A már puha vargányákat a többi hozzávalóhoz hasonló méretűre vágom.

Egy kisebb lábosban felhevítem a 2 teáskanál olajat, rádobom a rizst, enyhén megpirítom, hozzáadom a sárgarépát és a kétféle gombát, 1-2 percet pirítom, majd felöntöm 2,5 dl vízzel. Sózom, borsozom. Fedő alatt gyenge tűzön nagyjából 10-12 perc alatt puhára párolom.
Amíg a töltelék készül, előkészítem a tököket: mindegyiket meghámozom, hosszában félbevágom.


Karalábévájó segítségével eltávolítom a belsejüket úgy, hogy minden „csónaknak” kb ½ cm vastag fala legyen. Enyhén sózom.

A tojást kissé felverem, hozzákeverek 4 dkg keménysajtot, majd az egészet a már langyos zöldséges rizshez adom. Alaposan elkeverem.

A sütőt 180 fokra előmelegítem.

Az előkészített tökcsónakokról papírtörlővel felitatom a felesleges nedvességet. Egy tűzálló tálat 2 teásaknál olajjal megkenek, sorban elhelyezem rajta a még üres tökcsónakokat.

Mindegyiket gazdagon felszerelem rakománnyal, a tetejükre szórom a maradék sajtot.

Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöm.

Amíg a csónakok sülnek, elkészítem a mártást. A salottát finomra vágom. A paradicsomokat 1-2 percre forró vízbe dobom, héjukat könnyedén eltávolítom, felkockázom. Egy közepes méretű lábosban 2 teáskanál olajat felhevítek, rádobom a hagymát, üvegesre pirítom. Hozzáadom a zsenge tökök kivájt belsejét, a paradicsomkockákat. Fűszerezem. 6-8 perc alatt puhára párolom. Botmixerrel simára turmixolom.

A sütőben enyhén pirosra sült gazdag tökcsónakokat a mártással kínálom.

A füstölt rizs és a vargánya karakteres ízei harmonikus egységgé sülnek a semleges csiperkével és a kissé édes sárgarépával. A pikáns mártással kínálva tökéletes könnyű ebéd vagy vacsorafogás, amely zsenge tök helyett cukkinivel is készülhet.

Ezek is érdekelhetnek