Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vindaloo, egy portugál indiai

Ha jól ismert indiai ételeket szeretnénk felsorolni, az egyik biztos befutó a vindaloo. A vékony szafttal bíró, ellenben igen erős, sertéshúsból készített étel azonban nem egészen India szülötte.
Vindaloo - egy étel átváltozása

A nagy felfedezések idején, a XVI. században Indiába érkező portugáloknak köszönhetően jött létre a vindaloo. Némi nyelvi áthallás, a frissen megismert fűszerek és az új környezet kínálta lehetőségek összességéből született a ma ismert étel.

Az eredeti fogás egy, a portugálok által a mai napig ismert és készített étel a Carne de Vinha d''Alhos volt, aminek a főbb összetevői a Vinho, azaz a bor, és Alhos, vagyis a fokhagyma. Az eredeti recept egy sertéshúsból vagy nyúlból készített ragu, ahol a húshoz nagyobb mennyiségű fokhagymát és bort - vagy adott esetben, hogy a hús még porhanyósabb legyen egy kis ecetet - adtak. Ezt az ételt leggyakrabban karácsonykor készítették, igazi ünnepi fogásnak számított.

A portugál felfedezők Goába érkezvén hamar elkezdték a saját ételeiket készíteni, ám az indiai fűszerekkel már másképp muzsikált a Vinha d'' Alhos. A curry hazájában elkerülhetetlen volt, hogy a fokhagyma mellé ne férkőzzenek be a helyi fűszerek - sok fahéj, szegfűszeg és gyömbért - így az étel lassan új fogássá vált.

Az igazi változást azonban a chili jelentette. A Közép-Amerikában felfedezett chilit a portugálok magukkal vitték Indiába, ahol nem csak a termesztését vezették be, hanem maga a chili is az indiai konyha egyik fontos elemévé vált. A korábban egyáltalán nem csípős portugál raguból a chilinek köszönhetően igazi fenevad lett.

A félrehallásoknak és a nyelvi akadályoknak köszönhetően a már önmagára sem ismerő Vinha d''Alhos Vindaloo-vá vált. A nyelvi hibáknak azonban itt nem szakadt vége. A vindaloo szó második fele az aloo hindi nyelven burgonyát jelent, így egy idő után már azt is kevertek az ételhez, gondolván, ha a nevében benne van, akkor a raguból sem hiányozhat.

Nem meglepő módon a Vinha d''Alhos másutt is gyökeret vert. A XV. századtól portugál fennhatóság alá tartozó Azori-szigeteken is ismertté vált a vina dosh, a fokhagymás sertéshús és 19. században már Guyanán és Trinidad és Tobagón is főzték a vina dosh-t, vagy valami ahhoz igen hasonlót.

Vindaloo – a recept

A vindaloo nagyon sokféleképp elkészíthető. A sertés mellett készíthetjük marhából, szárnyashúsból, zöldségekből, tengeri herkentyűkből is. A vindaloo-hoz használt húst érdemes előző este bepácolni, de pácolás nélkül is főzhetjük. Főzéskor csak olyan mennyiségű chilivel szabad megbolondítani, amit az asztaltársaság minden tagja kellemesnek ítél.

Az intenzívebb ízhatás érdekében az előre gyártott vindaloo fűszerkeverékek helyett érdemes saját, frissen tört fűszerekkel dolgozni. Ha kész fűszerkeverékkel dolgozunk, minden esetben nézzük meg a lejáratát, nehogy már ízüket vesztett fűszerekkel dolgozzunk.

A készen kapható keverékekbe leggyakrabban az alábbi fűszerek találhatóak: koriander, fokhagyma, kömény, gyömbér, fahéj, mustármag, cayenne bors, jalapeno paprika, kardamom, kurkuma, feketebors és szegfűszeg.

A vindaloot – mint minden más ragut – érdemes lassan, kis lángon, fedve főzni és a levét időről-időre visszapótolni.

Marha vindaloo

Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
2 nagy fej vöröshagyma
szárított chili
4-5 teáskanál vindaloo fűszerkeverék
3 teáskanál friss, reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
2 darabka fahéj
3-4 teáskanál sherry ecet
olaj
bors

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágom és megdinsztelem. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a fokhagymát, a fűszerkeveréket és az apróra vágott gyömbért is beleszórom, hagyom, hogy kicsit átjárja a zsiradék, de nem hagyom megégni.
Ezután a húst nagyobb darabokra vágom, és a fűszeres olajban minden oldalát megkapatom. Az eresztett levén kívül egy kevés vízzel és ecettel felöntöm, hogy ellepje, majd lassan főzöm. Az elfővő vizet visszapótlom, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor hagyom a szószt besűrűsödni.
Ha a társaság bírja: lehet jó erős.

További portugál receptek >>>

További raguk a nagyvilágból >>>

Ezek is érdekelhetnek