Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pont olyan, mint az eredeti: vegán nuggets tortillába tekerve

Ha te is azok közé tartozol, akik úgy döntöttek: 2023-ban kipróbálnák, legalább egy hónapra, milyen hús nélkül az élet, ám tartasz attól, hogy ez a kihívás meghaladja az erődet, akkor szeretnénk megnyugtatni: könnyebb lesz, mint gondolnád! Nem kell ugyanis teljesen lemondanod a rántott hús ízéről, és közben mégsem szeged meg az újévi fogadalmadat! Hogy ez hogyan lehetséges? A videónkból kiderül!

Új év, új szokások - a legtöbben ilyenkor érzik azt: itt az idő az életmódváltásra, mondván: mikor, ha nem januárban vágjunk bele?  A 2014-ben létrejött,Veganuary névre kereszetelt nemzetközi kezdeményezés éppen ebben az elhatározásban támogatná az embereket, mégpedig úgy, hogy az év első hónapjában arra buzdít mindenkit: tegyünk jót magunkkal, tegyünk jót a bolygóval, és fogyasszunk minél több növényi alapú éltelt. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő növényi alapú étrend ugyanis számos jótékony, egészségi állapotra pozitív hatással rendelkezik, hiszen a magasabb zöldség-gyümölcsbevitelnek köszönhetően magasabb rost, vitamin és ásványianyag bevitellel jár. A kevesebb állati eredetű élelmiszer fogyasztása miatt pedig, a telített zsírok is csak minimális mennyiségben jelennek meg az étrenben.

Sokan vannak azonban, akik bár elszántak, nehezen tudják elképzelni az életet a hús íze nélkül. Erre is született megoldás: a Veganuaryhoz kapcsolódó Veggie Challenge kihívás kifejezetten azoknak nyújt segíséget akik étrendjükből nem szeretnék / nem tudják teljesen száműzni az állati eredetű élelmiszereket, viszont szeretnék csökkenteni ezek fogyasztását, akár egészségügyi, akár fenntarthatósági vagy etikai megfontolásból. 

A Mindmegette.hu konyhájában, a Nestlé dietetikusával, Sárga Diánával közösen, most mi is egy olyan fogást készítettünk el, ami villámgyors, pofonegyszerű, isteni finom, és tökéletesen visszahozza a húsfogyasztás élményét: vegánnuggets krémsajtos tortillába tekerve, friss salátával!

Hozzávalók a vegán nuggets-es tortillatekercshez (2 főre):

  • 1 csomag Garden Gourmet Vegan Nuggets
  • 2 db teljes kiőrlésű tortilla
  • 2 ek krémsajt/ növényi alternatíva
  • 1 kis maréknyi póréhagyma
  • 150 g jégsaláta
  • 1 maréknyi koktélparadicsom
  • egyéb friss zöldségek ízlés szerint
  • fűszerek ízlés szerint


A vegán nuggets elkészítése:


Serpenyőben:
Előmelegített serpenyőben közepes lángon 1 ek. olaj hozzáadásával süssük 6-8 percig.
Sütőben:
200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 7-9 percig.
Air frier forrólevegős sütőben:
180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 5-6 percig.

A tortilla elkészítése:

Növényi alapú étrend hatása a bolygónkra

A kevesebb húst és állati eredetű élelmiszert, főleg kevesebb tejterméket tartalmazó étrend nem csak az emberek, hanem a bolygó egészségére nézve is előnyökkel járhat. De miért is mondjuk ezt? Miért fenntarthatóbb a növényi alapú étrend hosszú távon?

A hús, illetve az állati eredetű élelmiszerek, pl. tejtermékek előállítása nagy földterületet igényel, megnövekedett vízhasználattal jár, és további terheket ró a környezetre. A FAO adatai szerint a bolygón csak a legeltetéshez, valamint a takarmánynövények termesztéséhez, azaz a haszonállatok eltartásához felhasznált földterület a világszerte megművelhető földterület 77%-át teszi ki. 

Több tanulmány mutat rá arra, hogy ha világszerte áttérnénk a kevesebb húst tartalmazó étrendre, amely ugyanakkor a zöldségekre, gyümölcsökre és kalóriabevitelre érvényes ajánlásokat szem előtt tartja, a táplálkozáshoz köthető üvegházhatású gáz kibocsátás mértéke akár 50%-kal is csökkenthető lenne.
(Forrás: Sustainable Healthy Diets Guiding Principles – 2019).  

Ezek is érdekelhetnek