Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vaníliás koszorú

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj (vagy 18 dkg zsír)
  • 1 db tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1/2 citrom leve
  • A habos-lekváros krémhez:
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál lekvár
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (én zsírt adtam hozzá, mert attól még omlósabb lesz). Ezután morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a citromlevet és az egész tojást. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (ha szükséges és nem áll össze a tészta, akkor egy kis tejfölt adjunk hozzá).

Az összegyúrt tésztát ezután alaposan belisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti kiszúróval szúrjuk ki a koszorúkat.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a kiszúrt tésztát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük világos zsemleszínűre (én légkeverésnél 150 fokon, 7 percig sütöttem).

A sütőből kivéve helyezzük rácsra a megsült koszorúkat, majd hűtsük ki teljesen.

A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, majd először adjuk hozzá kanalanként a porcukrot. Amikor már majdnem teljesen kemény a hab, kanalazzuk hozzá a lekvárt, majd 1-2 percig még verjük tovább a habot, hogy teljesen sima állagú legyen.

A teljesen kihűlt, teli tésztára tegyünk egy kiskanál lekváros habot, majd helyezzük rá a kilyukasztott tésztát, és óvatosan nyomjuk egy kicsit össze. Ezután szórjuk meg a tetejét ízlés szerint porcukorral.

Megjegyzés

Ez a tészta összeragasztás nélkül száraz, hűvös helyen 1-2 hétig is eltartható. Fogyasztás előtt 1-2 nappal ráérünk a habos krémmel összeragasztani. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek