A krumplit mepucoljuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és összetörjük. Félretesszük.
A tejet langyosra melegítjuk egy marék cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Ha felfutott, hozzáadjuk a lisztet és a két tojássárgáját. Elkezdjük felverni, majd apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat és a csipet sót. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a kezünktől és az edény oldalától. (Közepesen lágy tésztát kell kapnunk.) A tetejét megszórjuk liszttel, és letakarva 30 percig kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, és hozzáadjuk a megfőtt, tört krumplit, a 4 marék cukrot, 4 egész tojást, 1 marék mazsolát, 4 csomag vaníliás cukrot és 2 evőkanál grízt. Jól összekeverjük.
Ha megkelt a tésztánk, kinyújtjuk fél cm vastagra, majd egy vajjal vagy zsírral kikent, kilisztezett, 38x22 cm-es tepsibe fektetjük. Meghintjük 1 kanál búzadarával, rárakjuk a bekevert túrót, és elsimítjuk rajta. A tejfölt kikeverjük egy marék cukorral, 1 egész tojással, 1 csomag vaníliás cukorral, és a lepény tetejére simítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára vágva tálaljuk.
A túrós lepény egy ünnepi sütemény volt a régi dél-alföldi paraszt családoknál. Mivel állattartással foglalkoztak, tehenet is tartottak, ezért volt túró és tejföl. - Szekeres Lajosné Klári
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!