Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha van otthon egy csomag túró: 10 tipp a felhasználásához

Lapul a hűtődben egy kis túró? Megmutatjuk, mi mindenre használhatod a hagyományos túrógombócon, túrós csuszán és rétesen túl.

1. Zöldfűszeres szendvicskrém

Ízesítsd a túrót fokhagymával, finomra vágott friss fűszernövényekkel és némi sóval tetszésed szerint. Adj hozzá egy kis tejfölt is, hogy könnyebben lehessen kenni.

Gazdag szendvicskrémhez keverj össze 20 dkg túrót 2 ek finomra aprított snidlinggel. Közepes tűzön párolj 2 gerezd szétnyomkodott fokhagymát 2 ek olívaolajon 15 dkg koktélparadicsommal együtt, amíg a paradicsomok héja felreped. Sózd és borsozd meg, majd hagyd hűlni. Dobj forrásban levő vízbe 6 dkg vékonyan felkarikázott póréhagymát 30 másodpercre, majd szűrd le és jéghideg vízben hagyd kihűlni. Végül alaposan nyomkodd ki, és forgasd össze a fűszeres túróval, valamint sóval, borssal. Kend a masszát 1 ek olívaolajon megpirított 6 szelet bagettre, és rakd meg a paradicsommal.

2. Túrós szendvics édesen

Kenj meg túróval egy szelet kenyeret vagy fél zsemlét, csepegtesd meg mézzel, szórd meg durvára aprított dióval, mogyoróval és rakd meg félbevágott nagy szemű szőlővel!

3. Egészséges reggeli

Indítsd a napodat egy tálka túróval, amelyet szemet gyönyörködtetően változatossá tehetsz friss és szárított gyümölcsökkel, magvakkal, dzsemekkel. Akkor is egyél minél több túrót, ha edzőterembe jársz, mert magas proteintartalmánál fogva ideális táplálék az izomépítéshez.

4. Túrós gnocchi

Konyharuhában nyomkodj ki 50 dkg túrót, majd egy tálban dolgozd össze 50 dkg áttört főtt krumplival, 15 dkg liszttel, 7,5 dkg búzadarával, 2 db tojássárgájával és 1 csipet őrölt szerecsendióval. Lisztezett deszkán sodord hengerré, szeleteld fel 1 cm vastagon, és formázz belőle nudlikat. Főzd ki forrásban lévő sós vízben, és kínáld pestóval!

5. Gyors vacsora

Tálalj héjában főtt burgonyát friss zöldfűszerekkel ízesített tejfölös túróval és felkarikázott kígyóuborkával!

6. Variáció rétestöltelékre

Keverj össze 50 dkg túrót 1 db tojással, 3 ek cukorral, 1 db biocitrom reszelt héjával és 2 ek búzadarával. Végül forgass bele bőven nagy szemű, előzőleg beáztatott mazsolát, valamint egy doboz lecsepegtetett és apróra kockázott őszibarackbefőttet. Ezt töltsd a rétestésztába.

7. Túrós császármorzsa

Keverj habosra 2 db egész tojást és 2 db tojássárgáját 12,5 dkg cukorral. Ízesítsd 1 db vaníliarúd kikapart belsejével, valamint 1/2 db biocitrom lereszelt héjával, és forgass hozzá 15 dkg túrót. Verj fel keményre 4 db tojásfehérjét 1 dkg cukorral, és adagonként forgasd a masszába 10 dkg átszitált liszttel váltogatva. Közepes tűzön, kikent serpenyőben süsd meg két részletben a szokásos módon, végül darabold fel villával. Szórd meg porcukorral, és kínáld tetszés szerint kompóttal, lekvárral vagy öntettel.

8. Mákos túrófelfújt

Forralj fel 1/2 dl tejet 2 dkg cukorral. A tűzről lehúzva szórj bele 3 ek darált mákot, fedő alatt hagyd duzzadni 10 percig, és ízesítsd 1 db biocitrom reszelt héjával. Keverd habosra 3 db tojás sárgáját 3 dkg cukorral és 1 tasak vaníliás cukorral. Dolgozz bele 75 dkg túrót és 1 tasak vaníliaízű pudingport, majd forgasd bele a tojások fehérjéből és 3 dkg cukorból vert kemény habot. Töltsd kikent tűzálló tálba vagy 8 felfújtformába, és kanalazd rá a mákos masszát, amelyet villával márványosra keverhetsz. Süsd a tálban 160 fokon kb. 40 percig, illetve a formákban kb. 30 percig.

9. Arcpakolás tág pórusú bőrre

Keverj pépesre 3 ek túrót 1 ek citromlével, kend fel az arcodra, és hagyd hatni 20 percig. Hidratál és összehúzza a pórusokat.

10. Házi szer torokfájásra

Régi, tiszta textilpelenkára kenj ujjnyi vastagon szoba-hőmérsékletű túrót, és tekerd a nyakad köré. Rögzítsd egy sállal, majd hagyd magadon legalább 30 percig vagy egy óra hosszat. Közben relaxálj!

Túrós receptek >>> 
15 KRÉMES TÚRÓTORTA A SÜTÉS NÉLKÜLITŐL AZ EXTRA GYÜMÖLCSÖSIG >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss