Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől a fűszertől lesz isteni finom a körözött – próbáld ki, nem fogod megbánni!

default user icon
MME
A körözött az egyik legkedveltebb szendvicskrém, amit kis hazánkban minden családban jól ismernek. Ennél az ételnél is igaz a mondás: ahány ház, annyi recept. Most eláruljuk, hogy mitől lesz garantáltan finom!

A körözött, vagy ahogy külföldön hívják, liptauer egy őrölt pirospaprikával és köménymaggal elkevert túrókrém, amelyet elsősorban juhtúróból készítenek (ez a liptói túró), vagy fele-fele arányban juhtúróból és tehéntúróból kevernek. Sokan csak friss tehéntúrót használnak a készítéséhez, és meg kell mondanunk, abból is nagyon finom.

A jó körözött titka a fűszerezés, és van, ami nélkül soha nem lesz tökéletes a körözött: ez pedig a köménymag. A köménymag megosztó, hiszen van, aki nem szereti vagy aki nem hiányolja a körözöttből, de a többség szerint mégiscsak ettől lesz igazán körözött a túróból. Amit viszont tényleg kevesen tudnak: egy csipetnyi tárkonytól még mennyeibb lesz a végeredmény. Érdemes kipróbálnod, mutatjuk a Ripost receptjét. 

Körözött köménnyel és tárkonnyal

Hozzávalók:

  • 30 dkg tehéntúró
  • 2 ek. tejföl
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 tk. mustár
  • só, bors, pirospaprika
  • 1 mk kömény
  • 1 csipetnyi tárkony

Elkészítése:

  1. Vágjuk apróra vagy reszeljük le a vöröshagymát. A túrót tegyük egy tálba, adjuk hozzá az ízlés szerinti mennyiségű pirospaprikát, és körkörös mozdulatokkal keverjük simára. Akkor jó, ha már narancssárga színű lesz a paprikától a túró.
  2. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a hagymát, a tejfölt, a köménymagot, a mustárt, a borsot és a tárkonyt, és jó alaposan kikeverjük.
  3. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Friss, házi kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.

Tudtad?

A körözött vagy körített túró neve valószínűleg onnan származik, hogy köröző mozdulatokkal keverjük össze a hozzávalókat. 

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss