Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi tisztítószerek, melyekkel a vízkőnek és a penésznek is búcsút inthetsz

A házi tisztítószerek nem tartalmaznak az egészségre hosszú távon káros vegyszereket, valamint jóval olcsóbbak is. Ha úgy döntesz, hogy váltasz a vegyszermentes otthontakarítás irányába – márpedig miért is ne tennéd – akkor adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan használjuk őket!

Az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kap a környezettudatosság, ebből adódóan pedig a hulladékmentes háztartások kialakítása mellett a természetes anyagokból készült tisztítószereket alkalmazása is népszerű – írja a Fanny magazin. Ezt a tudatos háztartási átállást egyébként még a koronavírus-járvány elleni védekezés indította el, és azóta is egyre többen próbálkoznak saját maguk elkészíteni környezetbarát, illetve vegyszermentes, egészségre nem káros tisztítószereiket. Azonban nem mindegy, hogyan készítjük és használjuk ezeket, ezért hoztunk most néhány tippet, ha te is váltanál.

Miért használjuk?

A környezetbarát tisztítószerek három legelőnyösebb tulajdonsága, hogy a környezet számára fenntarthatóbbak, az egészségünket nem károsítják, és sokkal olcsóbbak, mint a boltban megvásárolható készítmények. Az általános vegyszerek használatával olyan méreganyagok kerülnek a levegőbe, amelyek belégzése hosszú távon problémát okozhat. Mindemellett sokkal pénztárcabarátok, használatuk pedig igen egyszerű.

Mennyit spórolhatunk?

Az említett környezetbarát termékek ára igen alacsony, az ecet literes kiszerelésben akár már 400 Ft-tól kapható. A másik két szer sem sokkal drágább, a szódabikarbóna 500 Ft-tól, a mosószóda pedig 700 Ft-tól elérhető. Ha kiszámoljuk, akkor jól látjuk, hogy több ezer forintot is spórolhatunk havonta.

Tökéletes súroláshoz

A szódabikarbóna kiváló általános súrolószer a hűtőszekrényhez, szőnyegekhez és matracokhoz, de bátran használhatja a kádhoz, mosdókagylóhoz és zuhanytálcához is.

Elűzi a rossz szagokat

A szódabikarbóna kiváló szagtalanító is: szórjunk a szemeteskuka aljára vagy tegyünk belőle egy csészébe, és rakjuk a hűtőbe egy éjszakára. A szag garantáltan megszűnik!

Tiszta ruhák

A mosószóda ára szintén nem túl borsos. Alkalmas tisztításhoz és vízlágyításhoz. De tökéletesen oldja a zsírt, illetve könnyedén eltüntethetjük vele a makacs foltokat és elszíneződéseket. A hagyományos ruhamosáskor helyettesíthetjük vele a mosóport, de az edények tisztításához is nyugodtan alkalmazhatjuk.

Sütőport a bacikra!

A sütőpor hasonlóan működik, mint a szódabikarbóna, de valamivel gyengébb a fehérítő hatása, viszont a mikroorganizmusok ellen tökéletes. Az arány és állag ugyanaz: 3:1 vízzel hígítva. Miután alaposan átsúroltuk vele a fugát, egy száraz ronggyal töröljük ki a résekből a keveréket.

Óvatosan az alkohollal

A penész is könnyen kialakul a rések között, amitől mindenképpen meg kell szabadulnunk. Először próbálkozzunk az előbb említett ecettel vagy citromsavval, de ha nem működik, akkor erőteljesebb szert kell alkalmazni, ami a gyógyszertári alkohol. Ezzel nagyon óvatosan bánjunk, és mindenképpen használjunk gumikesztyűt vagy egyéb „védőfelszerelést”, ami megóvja bőrünket.

Gyógyszertári csodaszer

A világos csempéken, különösen a fehéren meglátszódik az idő vasfoga, elkerülhetetlen, hogy ne sárguljanak be. Viszont egyszerű és remek megoldás rá a gyógyszertárban kapható terpentin. A szert keverjük össze egy kevés sóval, öntsük rá a csempére, de úgy, hogy a fugákba minél kevesebb menjen. Ezután kezdődhet a dörzsölés.

Citrusos oldószer

A citromsav kiváló természetes tisztítószer, ami a dugulással is képes felvenni a versenyt. Öntsünk belőle a lefolyóba bőven. Hasonlóan működik, mint az ecet, csak nincsen olyan szúrós szaga. Miután beleöntöttük, várjunk 15-20 percet, majd öblítsük át vízzel.

Figyeljünk a jelzésekre

Ha mégis a vegyszeres tisztítószerek mellett döntünk, akkor is figyeljük a jelzéseket. Mindenképpen megéri azokat a termékeket használni, amelyen a környezetbarát logó szerepel.

Elbánik a foltokkal

Egy evőkanál szódabikarbónát és egy evőkanál citromlevet keverjünk össze, majd ezt a pasztát használjuk a konyhapult és a mosogató tisztításához. A szódabikarbóna hatékonyan eltávolítja a makacs foltokat, míg a citromlé fertőtlenít és kellemes illatot ad.

Leszámol a vízkővel

Az ecet hatékonyan eltávolítja a vízkövet és a zsíros foltokat. Egyenlő arányban keverjünk ecetet és vizet, majd használjuk a konyhapult, a mosogató és a csempe tisztítására. A kissé kellemetlen szaga néhány perc múlva elillan, de ha ezt nem tudjuk elviselni arra a rövid időre sem, akkor egy kis plusz munkával tudjuk illatosítani. Az ecetes keveréket öntsük egy zárható flakonba, majd tegyünk bele 3-4 szál levendulát. Alaposan zárjuk le, majd egy hétre tegyük el pihenni egy hűvös helyre, amíg átveszi a növény erőteljes illatát.

A fára ezt használjuk

Keverjünk össze egy rész olívaolajat és egy rész citromlevet, majd ezt a keveréket használjuk a fából készült konyhai eszközök, tálak és tányérok tisztítására. Az olívaolaj kíméli, sőt táplálja a fát és semlegesíti a citromlé savasságát, ami mindemellett ugyanúgy kit tudja fejteni fertőtlenítő hatását.

Csillogó mosogató

Tegyük a mosogatóba egy csésze szódabikarbónát, majd lassan öntsünk rá egy csésze ecetet. Hagyjuk hatni 5-10 percig, majd öblítsük le. Ez a kombináció eltávolítja a makacs szennyeződéseket, tisztítja és fertőtleníti a mosogatót. Arra figyeljünk, hogy hat túl gyorsan öntjük az ecetet, akkor felhabozhat a keverék, ami könnyedén kifuthat a mosogató medréből.

A reggeli tea illata

Főzzünk zöld vagy fehér teát, majd töröljük át vele a konyhai felületeket. A tea tannintartalma eltávolítja a zsíros foltokat, és friss illatot hagy maga után. Viszont a fehér fugáknál nem árt óvatosnak lennünk, ezeket inkább kerüljük el, nehogy befogja a tea.

A legmakacsabb szennyeződésekre

A sónak felületkoptató hatása van, így használhatjuk a konyhai edények, serpenyők és sütő tisztításához, ha a folt vagy a szennyeződés nagyon makacs. Szórjunk sót a felületre, majd dörzsöljük át a foltokat egy nedves szivaccsal.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss