Keress receptre vagy hozzávalóra

Tejszínes medvehagyma-krémleves

default user icon
2 5/5

Hozzávalók

  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 8 dl víz
  • 1 db leveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • bors

Elkészítés

    1. Az olajon megfonnyasztjuk a felaprított hagymát, rádobjuk az apróra kockázott burgonyát, és felengedjük a 8 dl meleg vízzel. Amíg felforr, addig a medvehagymát megmossuk, és vastag szárától megtisztítjuk.
    2. Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, beledobjuk a medvehagymát és a fokhagymát, majd forrástól számítva kb. 5-8 percigfőzzük. Ezután botmixerrel leturmixoljuk.
    3. Visszatesszük a tűzhelyre, a tejszínt simára keverjük 1-2 kanál levessel, és a gyöngyöző levesbeöntjük folytonos keverés mellett.Megkóstokjuk, és ha kell,megsózzuk, ízlés szerintmegborsozzuk. A tejszínnel éppen csak forrásig főzzük. 
    4. Kissé lehűtjük (langyosra), és pirított kenyérkockával, sajtos kenyérszelettel vagy reszelt sajttal tálaljuk.

Megjegyzés

A kenyérkockát a sütőben, sütőpapíron készítem, a sajtos kenyérszeletet pedig grillezem. A sajtot tetszés szerinti reszelőn (általában almareszelőn) reszelem. Jó étvágyat kívánok!

Azért adom közre a receptet, mert hamarosan megjelenik az erdőkben a medvehagyma. Vigyázat, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág levelével, az azonban mérgező! A medvehagyma levelének illata és íze kissé fokhagyma illatú. Nyersen is fogyasztható, pl. zsíros kenyérre, vajas kenyérre, túróba, stb.

arzsa50
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Ev1ca13 5 évvel ezelőtt
Kedves Arzsa50! Igen, megjelent a medvehagyma a Baranya-i erdőkben és bent hever a hűtőmben is. Köszönöm a receptet, pont ilyent kerestem. Hétvégén kipróbálom, ismerkedünk egymással. Egyszerű, nagyszerű és gondolom finom is. Üdvözlettel É
Bgaboca 6 évvel ezelőtt
Kösz a recit, remélem nálunk(Somogy) is hamarosan újra fokhagymaillatú lesz az erdők jó része! Túra során, forrásnál mosott macihagymus a madárlátta szendvics mellé, felséges ! Üdv.: Bica :))

Hasonló Receptek

Magazin