Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

55 perc alatt kész a tárkonyos burgonyaleves, melyre a pirított sonka teszi fel a koronát

A burgonyához a babérlevél és a majoránna is remekül passzol, de illik hozzá sokak kedvenc fűszere, a tejszínes ételek lelke, a tárkony is. Ha van otthon pár szem krumplid, akkor készítsd el ezt az ünnepi levest, ami nem egészen egy óra alatt a család asztalára kerülhet! Íme a recept.

A húsvéti sonka felhasználási módja végtelen. Ehetjük magában, friss zöldségekkel fogyasztva, de süthetjük kalácsba, tehetjük langallóra, szendvicsbe, lehet főzelékfeltét, sőt levesbetét is. A tartalmas, tárkonyos burgonyalevest még laktatóbbá teszi a pirított sonka, ami így akár maradékmentő fogásnak is tekinthető, hiszen nemcsak a kamra aljában kallódó krumplikat, de a sonka utolsó falatjait is fel tudjuk hozzá használni. De ami a legfontosabb, hogy szinte pillanatok alatt elkészül!

Íme a tárkonyos burgonyaleves pirított sonkával, a VIDÉK ÍZE receptje szerint

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárga burgonya 
  • 35 dkg főtt füstölt sonka 
  • 1 db vöröshagyma 
  • 1 evőkanál sertészsír 
  • 15 dkg sárgarépa 
  • 10 dkg petrezselyemgyökér 
  • 10 dkg zeller 
  • 6 dl sonkafőző lé 
  • 4 dl zöldségalaplé 
  • 2 dl tejföl 
  • 1 púpos evőkanál liszt 
  • 1 teáskanál szárított tárkony 
  • fél db citrom leve 
  • só 
  • bors 
  • tárkonyecet 

Elkészítés:

  1. Meghámozzuk és finomra vágjuk a vöröshagymát, egy fazékban megpirítjuk a disznózsíron. Hozzáadjuk a szintén meghámozott, karikákra vágott sárgarépát, gyökeret, felkockázott zellert, és elkezdjük párolni. Közben sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a tárkony nagyobb részét.
  2. Tíz percig pároljuk együtt. Ekkor mehet bele a felkockázott burgonya, felöntjük a sonka főzőlevével és az alaplével, és addig főzzük, míg meg nem puhul az összes zöldség.
  3. Ekkor a lisztet csomómentesre keverjük kevés hideg vízben. Hozzáadjuk a tejfölt, és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a csendesen fövő leveshez.
  4. A tetejére szórjuk a maradék szárított tárkonyt. Pár percig forraljuk. Utána ízesítjük tárkonyecettel, citromlével.
  5. A sonkát apró kockákra vágjuk, egy serpenyőben kevés zsiradékon ropogósra sütjük.
  6. A tányérokba szedett leves tetejére szórjuk.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss