A húsvéti sonka felhasználási módja végtelen. Ehetjük magában, friss zöldségekkel fogyasztva, de süthetjük kalácsba, tehetjük langallóra, szendvicsbe, lehet főzelékfeltét, sőt levesbetét is. A tartalmas, tárkonyos burgonyalevest még laktatóbbá teszi a pirított sonka, ami így akár maradékmentő fogásnak is tekinthető, hiszen nemcsak a kamra aljában kallódó krumplikat, de a sonka utolsó falatjait is fel tudjuk hozzá használni. De ami a legfontosabb, hogy szinte pillanatok alatt elkészül!
Íme a tárkonyos burgonyaleves pirított sonkával, a VIDÉK ÍZE receptje szerint
Hozzávalók:
- 50 dkg sárga burgonya
- 35 dkg főtt füstölt sonka
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 15 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 10 dkg zeller
- 6 dl sonkafőző lé
- 4 dl zöldségalaplé
- 2 dl tejföl
- 1 púpos evőkanál liszt
- 1 teáskanál szárított tárkony
- fél db citrom leve
- só
- bors
- tárkonyecet
Elkészítés:
- Meghámozzuk és finomra vágjuk a vöröshagymát, egy fazékban megpirítjuk a disznózsíron. Hozzáadjuk a szintén meghámozott, karikákra vágott sárgarépát, gyökeret, felkockázott zellert, és elkezdjük párolni. Közben sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a tárkony nagyobb részét.
- Tíz percig pároljuk együtt. Ekkor mehet bele a felkockázott burgonya, felöntjük a sonka főzőlevével és az alaplével, és addig főzzük, míg meg nem puhul az összes zöldség.
- Ekkor a lisztet csomómentesre keverjük kevés hideg vízben. Hozzáadjuk a tejfölt, és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a csendesen fövő leveshez.
- A tetejére szórjuk a maradék szárított tárkonyt. Pár percig forraljuk. Utána ízesítjük tárkonyecettel, citromlével.
- A sonkát apró kockákra vágjuk, egy serpenyőben kevés zsiradékon ropogósra sütjük.
- A tányérokba szedett leves tetejére szórjuk.
Borítókép: Vidék íze magazin