Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Spenótos derelye kéksajtmártással és rántott gombafejekkel

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg liszt
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 1 db tojássárgája
  • 20 dkg spenót
  • 4 dkg vaj
  • szerecsendió
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 2 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg márványsajt
  • 8 dkg reszelt kemény sajt
  • bors
  • A rántott gombához:
  • 20 db kisebb gombafej
  • liszt
  • felvert tojás
  • zsemlemorzsa
  • 1,5 dl forró olaj

Elkészítés

    1. A burgonyát megmossuk. Héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, összetörjük, és deszkára tesszük. Ha kihűlt, összedolgozzuk a liszttel, az étkezési keményítővel, a tojássárgávával és egy kevés sóval. Két cipót formázunk belőle. Megszórjuk őket egy kevés liszttel, majd fóliába csomagoljuk, és egy órán keresztül hűtjük. Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk, és derelyevágóval rombusz formákat vágunk belőle.
    2. A spenótot megmossuk és lecsepegtetjük. Serpenyőben felolvasztjuk a 4 dkg vajat, és rádobjuk a spenót 3/4-ét. Megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük egy csipet szerecsendióval, és nagy lángon 1 percig pároljuk. Szűrőbe öntjük, kinyomkodjuk belőle a nedvességet, majd durvára vágjuk. Tálba tesszük, és hozzákeverjük az olívaolajat. 
    3. Az előre kivágott rombuszok felét megtöltjük a spenóttak, majd rájuk borítjuk a másik adag tésztát. A rombuszok széleit lenyomkodjuk, a derelyéket kifőzzük gyöngyözve forró, sós vízben. Amikor a tészta feljön a víz felszínére, további 1 percig főzzük, majd alaposan leszűrjük és lecsepegtetjük.
    4. A fehérbort a felére forraljuk, egy másik edényben pedig szintén a felére a tejszínt. 2 dkg vajon megpirítjuk a megtisztított, összezúzott fokhagymát, majd felöntjük a borral és a tejszínnel. Hozzáadjuk a márványsajtot és a reszelt kemény sajtot. Sűrűre főzzük, és óvatosan átforgatjuk benne a kifőtt derelyéket. Rántott gombafejekkel tálaljuk.

    A gombafejeket megmossuk és megszárítjuk. Megforgatjuk lisztben, majd a felvert tojásban, végül zsemlemorzsában, aztán megsütjük a forró olajban. A derelyét a sajtmártással, a rántott gombával és a maradék friss spenóttal tálaljuk, 1-1 csipet reszelt sajttal megszórva. 

A burgonyát hideg vízben tegyük fel főni, így egyenletesen fő meg, és nem lesz szemcsés, sem szalonnás.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin