A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sárgájákat és az olajat. Beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a finomra őrült pisztáciát.
A piskótatésztát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt, 20-22 cm-es kapcsos tortaformába töltjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük). A kész piskótát hagyjuk kihűlni, majd egy tálaló tálra tesszük.
A karamellkrémhez a cukrot egy lábosban mérsékelt lángon megkaramellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat és a ricottát. A tűzről levéve belekeverjük a mascarponét, a joghurtot és a zselatint. A kész krémet a piskótára simítjuk, és hűtőben legalább 3 órát hagyjuk dermedni (de a legjobb, ha éjszakára betesszük).
Az aprított pisztáciát kissé megpörköljük, majd a hűtőből kivéve a torta tetejére szórjuk. Felszeletelve kínáljuk.