Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Panini

120 perc
mester
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt egy kisebb edényben kevés cukorral és tejjel felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, alaposan összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojásokat és az élesztőt. Gyúrni kezdjük, miközben apró adagokban hozzáadjuk az olajat. Erősen dagasztjuk 15-20 percig, majd letakarva, szobahőmérsékleten 60-90 percig kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát tetszés szerinti nagyságúakra felosztjuk (én 12-14 darabot sütök belőle), formázzuk hosszúkás, lapos zsemleformájúra, (de a forma is szabadon választható), a tetejét bevághatjuk hagyományosan kereszt alakban.

Sütőpapírral lefedett lemezre vagy tepsire helyezzük a paniniket, és letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, míg 1/3-ával meg nem nagyobbodnak.

190 fokos sütőben készre sütjük. A sütési idő a választott forma-nagyság függvényében változik, 12 db esetében kb. 20 perc. Az elkészültét úgy ellenőrizhetjük, hogy felemelve megkopogtatjuk az alját.

Megjegyzés

Ezt a puha péksüteményt általában reggelire, szendvicsként elkészítve fogyasztják az olaszok, de a kávézók egész napi kínálatában szerepel. A pékségek általában laposabbakat készítenek, mert a vendéglátásban a paninit kivasalják, vagyis kontakt grillben ropogósra melegítik a külsejét, így szolgálják fel, így kapja a jellegzetes hullámos-lapos külsőt a szendvics. Odahaza - kétlapos sütő híján- a zsemleforma a legcélszerűbb. A tészta nagyszerűen fagyasztható, formázva vagy készre sütve is. Ha nyersen fagyasztjuk, a formázás utáni kelesztést elhagyjuk.

Én - kényelmesen-lustán - a kenyérsütőgépben dagasztom a tésztát.
- Endorf

Ezek is érdekelhetnek