Vannak ételek, melyek egyszerűen nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Ilyen fogás a töltött káposzta is. Gondoltad volna, hogy ezt az ízig-vérig magyaros fogást a törököknek köszönhetjük? Elődje, a káposztás hús receptje már egy 17. századi szakácskönyvben is szerepel: a felaprított húst töltötték zöldséglevélbe török szokásnak megfelelően. A töltött káposzta első magyar leírása 1695-ben jelent meg: a recept szerint marhahúsból készült, és a hagyományos magyar konyha fűszerei mellett gyömbérrel, borral és sáfránnyal ízesítették.
Bár a töltött káposzta húsétel, böjtös, azaz húsmentes változatai is ismertek. Ilyenkor gombát, kukorica-, árpa- esetleg köleskását tesznek töltelékként a káposztalevelekbe.
A kukoricadarával dúsított változat a húsimádóknak is tökéletes, és azoknak is egészen biztosan ízleni fog, akiknek picit erős a sertéshús íze.
HOZZÁVALÓK:
Az alaphoz:
- 40 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg húsos szalonna
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 csipet őrölt babérlevél
- 1 csipet őrölt majoránna
- 1 l zöldségalaplé
- 2 evőkanál zsír
- só
- bors
A töltelékhez:
- 40 dkg darált hús
- 8-10 savanyúkáposzta-levél
- 5 evőkanál kukoricadara
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 tojás
- 1 kávéskanál füstölt őrölt pirospaprika
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉSE:
- Először a tölteléket készítjük el. Meghámozzuk és lereszeljük a vöröshagymát, majd összekeverjük a darált hússal és az áttört fokhagymával.
- Ízesítjük a masszát sóval, borssal, kevéske füstölt pirospaprikával, végül beledolgozzuk a kukoricadarát és az egész tojást is.
- A savanyított káposztaleveleket kiterítjük, kivágjuk a középső vastag eret, ezzel ketté is vágjuk a leveleket. Mindegyikre teszünk tölteléket, felcsavarjuk.
- A húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, kevés zsiradékon egy nagy lábasban kipirítjuk.
- Rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, átlátszóra dinszteljük, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és azzal is egy percig sütjük. Levesszük a tűzhelyről, hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát.
- Visszatesszük a tűzhelyre, beleforgatjuk a savanyú káposztát, ráöntjük a zöldségalaplét, hozzáadjuk a paradicsompürét és a fűszereket (só, bors, őrölt kömény, majoránna, babér), jól összeforgatjuk. Óvatosan ráhelyezzük a töltelékeket, lefedjük, és 40-45 perc alatt készre főzzük.
(Borítókép: Vidék íze magazin)
Ajánljuk még:
- ÍGY KÉSZÜL A LEGFINOMABB HALÁSZLÉ: BÖZSI MAMA FELFEDI A TITKOS RECEPTET>>>
- HÉTKÖZNAPI FINOMSÁG AKÁR ÜNNEPI ALKALMAKRA IS: ÍGY KÉSZÜL AZ ELLENÁLLHATATLAN PISZTÁCIÁS CSIGA>>>
- NEKED IS ÖSSZERAGAD A TARHONYA? HA ÍGY KÉSZÍTED, AKKOR LESZ TÖKÉLETES>>>