Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mutatós márványos tojás

default user icon
MME
Húsvétkor gőzerővel festjük a tojásokat, és persze keressük az új technikákat. Nagyon mutatós a márványosra festett tojás, nem kell hozzá kézügyesség sem. Megmutatjuk, hogyan készül!

Igaz, hogy a márványosra festett tojás nem adható locsolkodóknak, mert héj nélküli, de nagyon látványos hidegtálon vagy sonka mellé. A festéshez használjunk ételszínezéket vagy természetes festőanyagot, mint amilyen a cékla, a tea, a curry, a kurkuma vagy a hagyma héja.

Az eljárás nagyon egyszerű. A tojásokat keményre főzzük sima vízben, majd a tojásokat leöblítjük, és a héjukat kissé megtörjük, akár egy kanál segítségével, akár a munkapulton végiggörgetve. A töredezett héjú tojásokat színezett vízbe tesszük, és 2-3 órát állni hagyjuk. Ezután meghámozzuk az immár márványozott tojásokat, leöblítjük, és tálalhatjuk is.

Ha ételfestéket használunk, abból néhány cseppet kell csupán egy tálkányi vízhez adni. A természetes színezőket kissé elő kell készíteni. Sok-sok vöröshagyma vagy lilahagyma héját 30-35 percig vízzel gyöngözve forraljuk, majd leszűrjük, ebbe áztathatjuk a tojásokat. Ha céklát főzünk, a főzővizét leszűrve már kész is a természetes festék. A tea is jó megoldás, főleg ha füstös ízű Lapsang Souchong teát használunk, ez kimondottan illik a húsvéti fogásokhoz, de sima fekete teával is dolgozhatunk. Ezt 10-15 percig áztatjuk a forró vízben, és már használhatjuk is festékként. Ha szép sárga mintákat szeretnénk, akkor egy teáskanálcurryt vagy kurkumát forraljunk gyöngyözve egy bögre vízzel, és ebben fessük meg a tojásokat.

Mutatós festett tojások még:

Levélkékkel és hagymahéjjal festett tojás >>>

Befőzőgumival festett csíkos tojások >>>

Ezek is érdekelhetnek