Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lúdláb torta tejszínes krémmel

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál kakaópor
  • 0,5 dl olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 5 dl tejszín
  • 25 dkg étcsokoládé
  • 1 üveg magozott, lecsöpögtetett meggybefőtt (750 ml-s üveg)
  • 1 teáskanál rum(aroma) (el is maradhat)
  • 1 kávéskanál fahéj (el is maradhat)

Elkészítés

Elkészítés: Először a krémhez a tejszínt elkezdjük lassan melegíteni, és közben az apróra tört csokoládét belekeverjük, felolvasztjuk. A tejszínt nem kell felforralni. Amikor a csoki teljesen felolvadt, félretesszük hűlni, hozzáadjuk a rumot/rumaromát és a fahéjat. Amikor kihűlt, tegyük be a hűtőbe dermedni legalább fél napot, de akár 1 egész éjszakát ott tölthet.

A tésztához a tojások sárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, majd hozzákeverjük először a sütőporral elkevert lisztet, majd az olajat, végül a kakaóport. Jó sűrű, de még folyós masszát kell kapnunk. A tojásfehérjét felverjük, és óvatosan a tésztához keverjük.

A tésztát az alján sütőpapírral bélelt 24 cm-s tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 180°C-n tűpróbáig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd vajazott késsel vágjuk ketté.

Vegyük elő a krémet, és kb. 10 percig gépi habverővel először alacsony, majd magasabb fokozaton verjük fel, amíg jó sűrű lesz. Tegyünk félre belőle kb. 3 dl-t a torta tetejének és oldalának bevonásához, illetve a díszítéshez. A meggyből is hagyjunk 16 szemet a tetejére, a többit keverjük bele a krémbe.

Az alsó tortalapot picit meglocsoljuk rumos/rumaromás meggylével, rákanalazzuk a krémet vastagon, elegyengetjük. A másik tortalap alját is meglocsoljuk meggylével, beborítjuk vele a tortát, majd tetejét és oldalát bekenjük és díszítjük a krémmel, a tetejét meggyel díszítjük.

Fogyasztás előtt tartsuk még a hűtőben dermedni.

Megjegyzés

Ebből a mennyiségből nekem 16 szeletes torta lett 24 cm-s tortaformában. A tésztából lehet külön 2 lapot sütni, így nem kell bajlódni a szétvágással. Ha a massza túl sűrű, olajjal vagy vízzel lehet megfelelő sűrűségűre alakítani.

A fahéj tényleg megbolondítja a krémet. A tejszín és a csoki mennyiségét lehet variálni: akár 50 dkg csokit is lehet az 5 dl tejszínhez használni. Nekem sok lett a krém, ezért vontam be vele a tetejét is. De 1 dl olajjal felolvasztott étcsokival is be lehet vonni. A rummal/rumaromával ízlés szerint bánjunk. - Dzsangum

Ezek is érdekelhetnek

Friss