Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Joghurtos-tejszínes máktorta

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 4 db L-es tojás
  • 12 dkg darált mák
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • A krémhez:
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dl tejszín
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 15 dkg porcukor
  • 1 nagy pohár natúr joghurt (450g)
  • 1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 közepes narancs reszelt héja
  • 2 csomag zselatinfix
  • A lapok locsolásához:
  • meggylikőr vagy kissé hígított meggyszörp
  • A lapok kenéséhez:
  • lekvár
  • A díszítéshez:
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 evőkanál porcukor
  • kevés egész mák
  • ezüst csillogó díszítő cukor

Elkészítés

Elkészítés: A kevert tésztához valókat megfelezve, 2 részletben kikeverve sütőpapírral bélelt 26 cm-es formában 180 fokon, egyenként kb. 20 perc alatt megsütjük, rövid pihentetés után rácsra borítjuk, a papírt eltávolítjuk, hűtjük. A 2 lapot a teljes kihűlés után elfelezzük, így összesen 4 db vékony lapot kapunk. (Habosra keverjük az egész tojásokat a cukrokkal. Ízesítjük csipetnyi sóval, citromhéjjal. Külön összekeverjük a mákot a liszttel, a sütőporral, majd a tejjel váltakozva beleforgatjuk a cukros tojásba.)

A krémhez összekeverjük a joghurtot 10 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, a darált mákkal. Őrölt fahéjjal, reszelt narancshéjjal ízesítjük.
A csokoládét megolvasztjuk mikróban vagy vízgőz felett. A tejszínből habot verünk a maradék porcukorral, közben a zselatinfixeket is beleverjük. Alacsony fokozaton tovább keverjük a krémet, közben belecsurgatjuk a langyos, olvadt csokit, végül belekeverjük a joghurtos mákot. A krémet fél órát hideg helyen pihentetjük.

Egy mákos lapot meglocsolunk kb. 2 evőkanálnyi meggylikőrrel vagy hígított meggyszörppel, megkenjük vékonyan lekvárral, rákenjük a krém harmadát. Ezt még kétszer megismételjük. A tetejére tesszük az utolsó kerek lapot, meglocsoljuk likőrrel vagy szörppel, de lekvárt és krémet már nem teszünk rá.

Fóliába burkoljuk a tortát, és hideg helyre tesszük legalább 3 órára vagy egy éjszakára.

Tálalás előtt habot verünk 2,5 dl tejszínből a porcukorral és a habfixálóval, bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát. Csillagcsőrös habzsákból pici rózsákat nyomunk a szélére, a rózsákat meghintjük pár szem mákkal, a közepére csillogó díszítő cukrot szórunk. (A csillogó cukor elmaradt, helyette rumos meggy lett a díszítés.)

Ezek is érdekelhetnek

Friss