Luca-napja szinte minden országban és kultúrában jelen van babonák, népszokások és hiedelmek formájában. Siracusában például a mai napig Luca-napi körmenetet tartanak, a skandináv országokban pedig süteménnyel köszöntik a családtagokat fehér ruhába öltözött leányok.
Luca valamikor a 300-as években élt Siracusában. Miután a gyógyulás reményében beteg édesanyját Szent Ágota sírjához kísérte, és az asszony teljesen felépült betegségéből, a lány hálából szüzességi fogadalmat tett, közelgő esküvőjétől is visszalépett, amit akkori vőlegénye nem tudott elfogadni.
A bosszú
A dühös vőlegény a fiatal lányt a bíróság elé hurcolta, ahol bűnösnek találták. Lucát először bálványimádásra kényszerítették, majd bordélyházba akarták vinni, ám Isten segítségével nem tudták őt elvonszolni. Ezután máglyahalálra ítélték, de a tűz sem fogott rajta. Végül egy késsel vetettek véget életének, de csak akkor hunyt el végleg, miután imádságát befejezte.
A fényben járó
A Lucia név a latin lux, vagyis fény szóból ered. December 13-a a téli napforduló, azaz ettől a naptól fogva nő a világos órák száma. Ezért Szent Lucia a római katolikus egyházban a vakok, a szembetegségtől szenvedők, valamint a földműves és a kézművesek védőszentje is.
Fokhagyma és sütőtök
Magyarországon nem szent és jó lélekként emlékeznek meg Lucáról. A fiatal lányt az itthoni hagyományok boszorkányként tartják számon. Így nem meglepő, hogy különféle babonás szokásokat is társítunk Luca-napjához. A néphiedelem szerint az előestén a rontások ellen védekezünk. Ilyenkor minden ajtót, ablakot zárva kell tartani, a kulcslyukba pedig fokhagymát kell tömni, de ezzel dörzsölték be az állatok fejét is, sőt sok háztartásban ezen a napon fokhagymás kenyeret ettek vacsorára. Azért, hogy az állatokat a lehető legnagyobb biztonságban tudja a gazda, azok óljainak ajtajára keresztet rajzoltak, a kapuk elé hamut szórtak, a seprűket pedig elzárták, nehogy azzal röpködjenek a boszorkányok.
Lassan készül, mint a Luca széke
A lucaszékének az elkészítéséhez december 13-án láttak hozzá. Az ülőeszköz hagyományosan kilenc- vagy tizenháromféle fából készült a boszorkányszögnek megfelelően, és karácsony estéjére kellett elkészülnie. Ha készítője az esti misén ráállt a székre, a falu összes boszorkányát kiszúrhatta.
Boszorkányos ételek Luca napján
Az angolszász gyökerű halloweenhez hasonlóan Luca-napon szemet és szájat faragtak a sütőtöknek, hogy lámpásként ezzel ijesszék el gonosztevő lényeket. Ez a szokás elsősorban a Dunántúlon ismert. A tökből ilyenkor nemcsak lápmást készítettek, hanem hanem finom ételeket is, persze a fokhagymát sem sajnálva.
A LEGFINOMABB SÜTŐTÖKKRÉMLEVES >>>
Hozzávalók:
- 40 dkg sütőtök
- 2 db krumpli
- 1 db sárgarépa
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dkg vaj
- 1/2 tk. fahéj
- 1 db alma
- 1 l húslevesalaplé
- bors
- vaníliaaroma
- tejföl
- tökmag
Elkészítés:
- A sütőtökkrémleves elkészítéséhez a zöldségeket megtisztítjuk.
- Az olvasztott vajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd megszórjuk a fahéjjal.
- Hozzáadjuk a felkockázott krumplit és a sütőtököt, a felkarikázott sárgarépát és a feldarabolt almát. Felöntjük az alaplével, megborsozzuk és hozzáadjuk a vaníliaaromát.
- Ezután kb. 30 perc alatt lefedve puhára főzzük a levest, majd botmixerrel pürésítjük.
- Az elkészült sütőtökkrémlevest tejföllel meglocsolva, tökmaggal megszórva tálaljuk.
SÜTŐTÖKÖS TÉSZTA >>>
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök
- 3 ek. olívaolaj
- 3 ág zsálya
- 1 db póréhagyma
- só
- bors
- 1 tk. balzsamecet
- 5 dkg parmezán
- 1 dl zöldségleves-alaplé
- 1 dl főzőtejszín
- 40 dkg pennetészta
Elkészítés:
- A sütőtökös tészta elkészítéséhez a sütőtököt megmossuk, kimagozzuk és kis kockákra vágjuk. Ezután tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, rátépkedjük a zsályalevelek kétharmadát, rászórjuk a megtisztított, felkarikázott póréhagymát, végül meghintjük egy kevés sóval és borssal. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük.
- A megsült tök harmadát félretesszük, a többit pedig egy késes aprítóba kanalazzuk a póréhagymával, az ecettel és a parmezánnal. Krémesre pürésítjük. Ha ezzel elkészültünk, egy kisebb lábasba tesszük, majd hozzáöntjük a zöldségleves alaplevet és a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, felforraljuk, aztán kis lángon kb. 10 percig főzzük.
- A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük a csomagolás utasításai szerint. Ezután leszűrjük, lecsepegtetjük, aztán összeforgatjuk a sütőtökös mártással. a tökkockákkal, egy kevés borssal és a maradék zsályalevelekkel.