Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szent vagy boszorkány? Luca-napi babonák és népszokások

default user icon
MME
Számtalan hiedelem és legenda ismert Lucáról. Az egyik szerint boszorkány volt, míg más feljegyzések alapján valódi szent lett a 300-as években élt fiatal lány. Vajon mi az igazság? Babonák és népszokások Luca-napján.

Luca-napja szinte minden országban és kultúrában jelen van babonák, népszokások és hiedelmek formájában. Siracusában például a mai napig Luca-napi körmenetet tartanak, a skandináv országokban pedig süteménnyel köszöntik a családtagokat fehér ruhába öltözött leányok.

Luca valamikor a 300-as években élt Siracusában. Miután a gyógyulás reményében beteg édesanyját Szent Ágota sírjához kísérte, és az asszony teljesen felépült betegségéből, a lány hálából szüzességi fogadalmat tett,  közelgő esküvőjétől is visszalépett, amit akkori vőlegénye nem tudott elfogadni.


 

 

A bosszú

A dühös vőlegény a fiatal lányt a bíróság elé hurcolta, ahol bűnösnek találták. Lucát először bálványimádásra kényszerítették, majd bordélyházba akarták vinni, ám Isten segítségével nem tudták őt elvonszolni. Ezután máglyahalálra ítélték, de a tűz sem fogott rajta. Végül egy késsel vetettek véget életének, de csak akkor hunyt el végleg, miután imádságát befejezte. 

A fényben járó

A Lucia név a latin lux, vagyis fény szóból ered. December 13-a a téli napforduló, azaz ettől a naptól fogva nő a világos órák száma. Ezért Szent Lucia a római katolikus egyházban a vakok, a szembetegségtől szenvedők, valamint a földműves és a kézművesek védőszentje is. 

Fokhagyma és sütőtök 

Magyarországon nem szent és jó lélekként emlékeznek meg Lucáról. A fiatal lányt az itthoni hagyományok boszorkányként tartják számon. Így nem meglepő, hogy különféle babonás szokásokat is társítunk Luca-napjához. A néphiedelem szerint az előestén a rontások ellen védekezünk. Ilyenkor minden ajtót, ablakot zárva kell tartani, a kulcslyukba pedig fokhagymát kell tömni, de ezzel dörzsölték be az állatok fejét is, sőt sok háztartásban ezen a napon fokhagymás kenyeret ettek vacsorára. Azért, hogy az állatokat a lehető legnagyobb biztonságban tudja a gazda, azok óljainak ajtajára keresztet rajzoltak, a kapuk elé hamut szórtak, a seprűket pedig elzárták, nehogy azzal röpködjenek a boszorkányok.

Lassan készül, mint a Luca széke

A lucaszékének az elkészítéséhez december 13-án láttak hozzá. Az ülőeszköz hagyományosan kilenc- vagy tizenháromféle fából készült a boszorkányszögnek megfelelően, és karácsony estéjére kellett elkészülnie. Ha készítője az esti misén ráállt a székre, a falu összes boszorkányát kiszúrhatta.


Boszorkányos ételek Luca napján

Az angolszász gyökerű halloweenhez hasonlóan Luca-napon szemet és szájat faragtak a sütőtöknek, hogy lámpásként ezzel ijesszék el gonosztevő lényeket. Ez a szokás elsősorban a Dunántúlon ismert. A tökből ilyenkor nemcsak lápmást készítettek, hanem hanem finom ételeket is, persze a fokhagymát sem sajnálva.

A LEGFINOMABB SÜTŐTÖKKRÉMLEVES >>> 

Hozzávalók:

  • 40 dkg sütőtök
  • 2 db krumpli
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1/2 tk. fahéj
  • 1 db alma
  • 1 l húslevesalaplé
  • bors
  • vaníliaaroma
  • tejföl
  • tökmag

Elkészítés:

  1. A sütőtökkrémleves elkészítéséhez a zöldségeket megtisztítjuk.
  2. Az olvasztott vajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd megszórjuk a fahéjjal.
  3. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit és a sütőtököt, a felkarikázott sárgarépát és a feldarabolt almát. Felöntjük az alaplével, megborsozzuk és hozzáadjuk a vaníliaaromát.
  4. Ezután kb. 30 perc alatt lefedve puhára főzzük a levest, majd botmixerrel pürésítjük.
  5. Az elkészült sütőtökkrémlevest tejföllel meglocsolva, tökmaggal megszórva tálaljuk.

SÜTŐTÖKÖS TÉSZTA >>> 

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 3 ek. olívaolaj
  • 3 ág zsálya
  • 1 db póréhagyma
  • bors
  • 1 tk. balzsamecet
  • 5 dkg parmezán
  • 1 dl zöldségleves-alaplé
  • 1 dl főzőtejszín
  • 40 dkg pennetészta

Elkészítés:

  1. A sütőtökös tészta elkészítéséhez a sütőtököt megmossuk, kimagozzuk és kis kockákra vágjuk. Ezután tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, rátépkedjük a zsályalevelek kétharmadát, rászórjuk a megtisztított, felkarikázott póréhagymát, végül meghintjük egy kevés sóval és borssal. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük.
  2. A megsült tök harmadát félretesszük, a többit pedig egy késes aprítóba kanalazzuk a póréhagymával, az ecettel és a parmezánnal. Krémesre pürésítjük. Ha ezzel elkészültünk, egy kisebb lábasba tesszük, majd hozzáöntjük a zöldségleves alaplevet és a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, felforraljuk, aztán kis lángon kb. 10 percig főzzük.
  3. A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük a csomagolás utasításai szerint. Ezután leszűrjük, lecsepegtetjük, aztán összeforgatjuk a sütőtökös mártással. a tökkockákkal, egy kevés borssal és a maradék zsályalevelekkel.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss