Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes az ünnepi pecsenye!

default user icon
MME
Az ünnepek alatt sokan készítenek különböző sült pecsenyéket. Hogyan dolgozzunk a szárazabb húsokkal, milyen zsiradékot használjunk és meddig kell pihentetni a húst? Praktikák és trükkök!

A legfontosabb tanácsok, mielőtt pecsenyét sütnél!

  1. A húsokat érdemes besózni, és hagyni állni sóban egy kis ideig, mert így ízletesebbek lesznek.
  2. Akkor lesz szép formás a sült, ha formára kötözi zsineggel. Így szeletelni is könnyebb lesz.
  3. Ha sütés/párolás előtt körbe kell pirítani a húst, akkor csak az után tegye rá a fűszereket.
  4. Az erősebb illatú húsokat, például a sertést és a birkát, illatosabb fűszerekkel ízesítse. A lágyabb, fiatal húsokhoz kevés fűszer és só illik.
  5. A szárazabb húsokat, például a pulykamellet, érdemes megtűzdelni szalonnával vagy körbetekerni baconnel, mert így szaftosabb lesz a sült.

 Titkok a sütőből

A szárazabb húsokat (pl. szárnyasmell, marhabélszín, sertésszűz) serpenyőben vagy sütőben, nagy lángon pirítsa meg. Ezután a sütőben, zsír nélkül, alacsonyabb hőfokon süsse, így kíméletesen kapja majd a hőt, és nem nem fog kiszáradni.

A több kötőszövetet tartalmazó húsokat (pl. szárnyascomb, a sertés- vagy marhalapocka) elősütés után zsiradékban és folyadékban – vízben, húslevesalaplében, borban –, lefedve párolja a sütőben. A sütés utolsó fázisában távolítsa el a fedőt, öntse le a húsról a párolólét, és megemelt hőfokon süsse ropogósra a pecsenyét.

A bőrös pecsenye úgy lesz ropogós, ha előfőzi azt, majd bedörzsöli a bőrt egy kevés sóval, továbbá citromlével, azután puhára főzi a húst. Végül tolja a pecsenyét a sütőbe egy kis időre, és süsse ropogósra a bőrös részt.

Konfitálás esetében érdemes nagyobb hőfokon kezdeni a sütést, hogy a húsban lévő mikroorganizmusok elpusztuljanak az alacsony hőfokon történő sütés előtt.

A régi agyagban sütés modern változata a sóban sütés. Ehhez nagy mennyiségű sót, egy kevés vizet és tojásfehérjét kell összekeverni, majd bevonni vele a húst vagy halat. Az étel nem lesz sós, a sóréteg ugyanis hamar megkeményedik, így olyan lesz, mintha a hús agyagban sülne.

Sütőzacskóban való sütéskor illatosabb, szaftosabb marad a pecsenye.

Cserépedényben való sütéskor a hús lassan, egyenletesen kapja a hőt.

A legmodernebb elkészítés a sous vide (ejtsd: szu vid): elősütés után vákuumzacskóban, 60-70 fokos vízben készül a hús.

Utolsó simítások

Nagyon fontos, hogy a kész pecsenyét  a sütőt elzárva, a tepsit a lenyitott ajtóra téve pihentesse 10-15 percig. Közben fordítsa meg néhányszor. Ha ez elmarad, szeleteléskor kifolyik a hús leve, emiatt szárazabb, íztelenebb lesz.

Szeletelésnél ügyelni kell arra, hogy a rostokkal keresztben, szinte derékszögben vágja fel a húst. Ha szálával – a rostokkal párhuzamosan – szeleteli fel, rágós, száraz lesz minden egyes darab.

Ha valamilyen mártást is szeretne kínálni a hús mellé, ahhoz tökéletes alap az átszűrt pecsenyelé. Dúsítsa egy kevés vízzel vagy vajjal. A kisült pecsenyelét szűrje át, és dúsítsa egy kevés vízzel vagy vajjal.

10 SZAFTOS ÉS ROPOGÓS PECSENYE AZ ÜNNEPI ASZTALRA - A BÁRÁNYTÓL A PULYKÁIG 

FOKHAGYMÁS PULYKACOMB PECSENYE 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss