Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lehet-e fagyasztani a sajtot? Ha igen, hogyan? Válaszok és tippek!

default user icon
MME
A fagyasztás remek módszer az ételek hosszú tartósítására, de nem mindennel működik. A húsok és a zöldségek többsége gond nélkül fagyasztható, de mi a helyzet a sajttal?

Óriási dilemma nálunk, hogy megvegyünk-e egy egész kiló sajtot, amikor éppen akciós. Mellette szól, hogy imádjuk, és spórolni is szeretünk a bevásárláson, viszont tartunk tőle, hogy mire elfogyna, megromlik. Sokszor gondoltunk már arra, hogy egy részét lefagyasztjuk. Most kiderült, hogy jó ötlet lenne-e.

 

Mi történik fagyasztáskor?

A sajt lefagyasztásakor a belsejében jégkristályok képződnek, ezért amikor felengedjük, víz szabadul fel. Ezáltal a sajt szárazabb, omlósabb lesz. Az alacsony nedvességtartalmú kemény sajtok esetében ez nem okoz gondot, így bátran tehetjük őket a mélyhűtőbe. Azonban fel kell rá készülnünk, hogy nem ugyanazt az állagot kapjuk, mint a friss sajtok esetében. A kiengedett sajtot ezért aztán a legjobb főzéskor hasznosítani.

 

Így fagyaszd le 

Csomagold a lefagyasztani kívánt egész sajtot sütőpapírba, majd fóliába, végül tedd bele egy mélyhűtőtasakba is.
A lereszelt sajtot tedd mélyhűtőtasakba, és nyomd ki a levegőt belőle.
A felszeletelt sajt esetében a szeletek közé tegyél sütőpapírt, majd az egészet tedd egy légmentesen záródó edénybe, vagy mélyhűtőtasakba. 

Ezeket fagyaszthatod

Az alacsony nedvességtartalmú és magas zsírtartalmú kemény- és félkemény sajtok a legjobban fagyaszthatók, míg a lágysajtok, krémes sajtkészítmények fagyasztása nem ajánlott.
Egyes sajtfélék (pl. a parmezán) pedig hűtőszekrényben is sokáig elállnak, ezek fagyasztása fölösleges.

A legjobban fagyasztható sajtok:

  • cheddar sajt
  • edámi sajt
  • gouda sajt
  • trappista sajt

A legrosszabban fagyasztható sajtok:

  • brie sajt
  • camembert sajt
  • cottage cheese
  • ricotta

Meddig áll el a lefagyasztott sajt?

A lefagyasztott sajtot ne felejtsd el 6–9 hónapon belül felhasználni.
A felengedéshez előrelátónak kell lenned, mert egy fél kilós sajttömb kiolvasztása a hűtőben 7-8 órát vesz igénybe.

FONTOS: felengedett sajtot nem szabad újra lefagyasztani!

(Borítókép: Shutterstock)

 Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek