Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lasagne - sokféleképpen

Bár első pillantásra bonyolultnak tűnhet, nagyon könnyen elkészíthető. Variálhatjuk különféle húsokkal, zöldségekkel, mártásokkal. Vendégváró vacsoraként is kitűnő, mivel nemcsak ízletes, de rendkívül mutatós egytálétel.

Lasagnét ma már a legtöbb pizzériában rendelhetünk. Érdemes kipróbálni, mert ha ízlik, otthonunkban mi is elkészíthetjük. Nem kell hozzá más, csak egy doboz száraz vagy előfőzött lasagne-tészta, "rakományként" pedig bármi, amit a hűtőben találunk.
Vegyünk elő egy négyzet alakú jénait, vajazzuk ki, majd fektessünk le egy réteg lasagne-tésztát. Pakoljunk rá húst, majd tegyünk le még egy réteg tésztát és rakjuk meg párolt/pirított/konzerv zöldségekkel. Rétegezzük tovább a tésztát, amíg a tál megtelik, majd az egészet öntsük le fehérmártással és bő 40-45 perc alatt süssük az egészet aranybarnára.


Lasagne zöldségekkel 

Kelkáposztás lasagne

Hozzávalók 4 személyre: 1 szikkadt zsemle, 1 kisebb fej kelkáposzta (1-1,2 kg), só, bors, 1 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3-4 szál friss, vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfű, diónyi vaj/ margarin, 500 g vegyes darált hús (sertés-marha, pulyka-marha), 1 tojás, 1/4 kávéskanál provence-i fűszerkeverék, 1 kis doboz paradicsompüré (70 g), 3+2 dl tejföl, 100 g szeletelt bacon, 3-4 szál petrezselyem, 1 csipet chili-por
Elkészítés: A zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A kelkáposztát megtisztítjuk, azaz sérült leveleit eltávolítjuk. Torzsájánál körben bevágjuk, külső, laza leveleit lebontjuk, a levelek vastag, középső erét éles késsel levágjuk-elvékonyítjuk. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe merítjük, 3-5 percig főzzük, majd konyharuhára terítjük őket, és szikkadni hagyjuk. A tömörebb “szívet” a forró vízbe merítjük, majd egyenként leválasztjuk róla a leveleket, és szintén konyharuhára terítjük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A kakukkfüvet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet. A zsemlét alaposan kinyomkodjuk. Vajjal/margarinnal kikenünk egy kb. 2 liter űrtartalmú, négyszögletes sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A darált húshoz adjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a zsemlét, a tojást, a száráról lecsipkedett kakukkfű-levélkéket , a provence-i fűszerkeveréket, a paradicsompürét, végül ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, majd jól összedolgozzuk. A sütőedény aljára fektetjük a kellevelek 1/3-át, meghintjük sóval és borssal, majd megkenjük a húsmassza felével és 2 ek. tejföllel. Azután a kellevelek fele, a maradék húsmassza, újabb 2 ek. tejföl, végül a maradék kellevelek következnek. A rakottas tetejét meghintjük sóval és borssal, megkenjük még 2 ek. (összesen 3 dl) tejföllel, és rézsútosan a tetejére fektetjük a szalonnaszeleteket.
5. Szorosan letakarjuk alufóliával, és középső bordamagasságra állított rácson 1 órán át pároljuk a sütőben. Ezután levesszük róla a fóliát, 200 fokra kapcsolunk, és még 20-25 percig sütjük-pirítjuk. A sütőtálban 10 percig pihentetjük, majd petrezselyemmel díszítve lasagne-szerűen, azaz nagyobb kockákra vágva tálaljuk. A maradék 2 dl tejfölt felforrósítjuk egy kevés sóval, valamint a chili-porral, és külön tálkában kínáljuk. 


Gombás lasagne

Hozzávalók 4 személyre: 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor tavaszi hagyma, 60 dkg sampinyon, 3 nagy paradicsom (vagy 1 kis konzerv sűrített paradicsom), 6 dkg vaj+a formához, 6 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 csipet szerecsendió, 3 evőkanál parmezán sajt, 2 evőkanál olaj, 1 csomag lasagne tészta (főzés nélkül készíthető), 10 dkg reszelt sajt
Előkészítés: A fokhagymát meghámozzuk, és összetörjük. A tavaszi hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk. A gombát és a paradicsomot megmossuk, a gombát vékonyan felszeleteljük, a paradicsomot apró kockákra vágjuk.
Elkészítés: A besamelhez felforrósítjuk a vajat, és megpirítjuk benne a lisztet. Kisebb adagokban felöntjük a tejjel, habverővel elkeverjük, és felforraljuk. Sóval, szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a parmezán sajtot, és félretesszük. Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Belekeverjük a gombát, és kb. 10 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük. Végül a paradicsomot is hozzáadjuk, és összeforraljuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy nagyobb tűzálló tálat. Kibéleljük egy sor lasagne tésztával. Erre egy réteg besamel, egy réteg tészta majd egy réteg gombás szósz kerüljön. Addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére tészta kerüljön, leöntve besamellel. Megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben kb. 30 percig főzzük. 

Spárgás lasagne 

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg zöldspárga, 1 csokor friss bazsalikom (vagy 2 evőkanál szárított), 1 csokor petrezselyem, 12 lap lasagne tészta (előfőzés nélküli), 10 dkg reszelt emmentáli sajt, 5 dkg vaj + a tálhoz
A sajtmártáshoz: 6 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 7 dl tej, 1 csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg parmezán sajt
Előkészítés: A spárgát megtisztítjuk, végeit levágjuk, megmossuk, egészben hagyjuk. Enyhén sózott, cukrozott vízben kb. 5 percig, főzzük, majd lecsepegtetjük. A bazsalikomot, a petrezselymet leöblítjük, és apróra vágjuk.
Elkészítés: Sajtmártás: A besamelhez a 6 dkg vajat felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, állandóan kevergetve fehér rántást készítünk, majd felöntjük a tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és kevergetve felforraljuk. Ha felforrt, beleszórjuk a parmezán sajtot, összekeverjük, és sűrű főzzük.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. A tésztát, a spárgát, a petrezselymet, a bazsalikomot, a reszelt Pannónia sajtot, a sajtmártást a tálba rétegezzük. Mártás kerüljön a tetejére, amit megszórunk a maradék sajttal. Apróbb darabokban rászórjuk a vajat. A sütőben kb. 45 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk. 

Spenótos lasagne sajtmártással

Hozzávalók: 25 dkg lasagne tészta (előfőzés nélkül), 1 kg spenót, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál  margarin + a forma kenéséhez, 20 dkg tejszines krémsajt, 2,5 dl tejföl, só, bors, szerecsendió, 15 dkg reszelt Pannónia sajt
Elkészítés: A felhevített margarinon megpirítjuk a 2 féle hagymát, majd a spenótot rárakjuk, megsózzuk és megpároljuk. A mártáshoz a krémsajtot a tejföllel gyenge tűzön, állandó keverés mellett felolvasztjuk, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Jól kizsírozott formába felváltva tesszük a sajtmártást, tésztát és a spenótot, a rétegezést a sajtmártással fejezzük be. A tetejére rászórjuk a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.


Vegetariánus lasagne

Hozzávalók: 12 lasagnelap, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg brokkoli, 2 tojás, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 3,5 dl tej, 3 dkg  margarin, 2 evőkanál liszt, 10 dkg márvány sajt, só, bors, reszelt szerecsendió
Elkészítés: A megtisztított, felkarikázott sárgarépát sós vízben puhára főzzük. Ugyancsak sós vízben puhára főzzük a rózsáira szedett brokkolit. A zöldségeket leszűrjük és külön-külön pürésítjük. Mindkét pürébe belekeverünk 1-1 tojást és tojássárgáját, 1-1 dl tejfölt. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. A margarint lábosban felolvasztjuk, meghintjük a liszttel és 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük és összefőzzük. A besamelmártás felét hosszúkás tűzálló tálba simítjuk. Kirakjuk a száraz lasagnelapok egyharmadával. Rásimítjuk a sárgarépapürét és befedjük tésztalapokkal. Brokkolipüré következik, majd a maradék tésztalapok. A maradék besamelmártásba belereszeljük a márvány sajtot és beborítjuk a tésztát. A lasagnét forró sütőben 40-45 percig sütjük.

Lasagne hússal

Lasagne Bolognese

Hozzávalók: 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 nagyobb sárgarépa, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor cellerzöld, 2 kanál olaj,  50 dkg darált marhahús, 2 kanál paradicsompüre, 1/2 kg friss paradicsom, só, bors, 1-1 kiskanál szárított bazsalikom és kakukkfű, 1,25 dl leves, 1,25 dl vörösbor, 2 kanál vaj, 2 kanál liszt, 5 dl tej, reszelt szerecsendió, 12 db lasagne tésztalap, 7,5 dkg reszelt parmezán
Elkészítés: A vöröshagymát apró kockákra vagdossuk, összevágjuk a sárgarépát, a zellerzöldet és a petrezselyemzödet. Az olajon megpirítjuk a darálthúst, hozzáadjuk a zöldségeket és a paradicsompürét. A paradicsomot felkockázzuk, elkeverjük a száraz és a friss fűszernövényekkel, a levessel, a borral, hozzáadjuk a húshoz, és 50 percig főzzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet, és addig főzzük lassú tűzön, míg sűrűsödni nem kezd. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, még 10 percig főzzük állandó keverés mellett. A tepsibe (kicsit mélyebb legyen) beleöntjük a besamelt, erre ráhelyezzük a tésztalapokat, ezt megkenjük a bolognai mártással, erre megint a tésztalapokat rétegezzük, végül besamellel befejezzük. Rászórjuk a reszelt parmezánt, és 40 percig aranysárgára sütjük.

Csirkés lasagne

Hozzávalók: 75 dkg csirkefilé, 20 dkg gomba, 75 dkg brokkoli, 75 dkg húsos paradicsom (vagy egy doboz hámozott paradicsom), 2 db hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkabál olaj, 1/2 kg lasagne tészta, só, bors
A szószhoz: 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 2,5 dl húsleves, 1 pohár tejszín, 15 dkg sajt
Elkészítés: A csirkehúst és a gombát csíkokra vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a paradicsomot hámozzuk és apróra daraboljuk, a hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. A hagymát és a fokhagymát az olajon megpároljuk, majd a húst és a gombát hozzáadjuk. Kevergetve 5 percig sütjük, majd beletesszük a brokkolit és a paradicsomot is. Sóval, borssal ízesítjük, fedő alatt 5 percig pároljuk.
A szószhoz a vajból, lisztből, húslevesből rántást készítünk, hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt sajtot. A sütőtálba kevés húslevest teszünk, majd a tésztát rétegesen lerakjuk a raguval, szósszal, fölül tészta és a szósz maradéka legyen. 200 fokon 30 percig süssük.

Háromsajtos-sonkás lasagne

Hozzávalók: 30 dkg lasagne tészta, 30 dkg sonka, 15-15 dkg tejszines krémsajt, füstölt sajt és ementáli, 3 dkg  margarin, 2 evőkanál liszt, 0.5 l tej, 3 dl tejszín, só, bors, reszelt szerecsendió
Tetejére:2-3 paradicsom, 3 dkg vaj, 2-3 db paradicsom
Elkészítés: A margarinon megfuttatjuk a lisztet, tejjel felengedjük, besűrítjük és belekeverjük a tejszínes krémsajtot és a reszelt füstölt sajtot. A sonkát apróra, az ementálit dobókocka nagyságúra vágjuk.
A kivajazott formát kibéleljük a tésztalapok harmadával és meglocsoljuk a tejszin felével, erre jön a sajtkrém majd a sonka meg az ementáli fele. Folytatjuk a rétegezést a hozzávalók arányos részével, a tetejére fél centi vastagra szeletelt paradicsomkarikák és vajdarabkák kerülnek. Fóliával lefedjük és előmelegített sütőben 35 percig, majd a fóliát levéve további 5 percig sütjük.

Májas párnácskák

Hozzávalók 4 személyre: 8 lasagne tésztalap (15 dkg), 10 dkg szárnyasmáj (kacsa, csirke), 10 dkg sampinyon, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál konyak, fél dl tejszín, 1 tojás, 1 csipet szerecsendió, 1 tojássárgája a kenéshez
A raguhoz: 20 dkg sampinyon, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál vaj, 5 evőkanál tejszín, 1 mokkáskanál aprított petrezselyem, 10 dkg szárnyasmáj, 1 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj
Előkészítés: A lasagne tésztalapokat páros számú, négyzet alakú darabokra tördeljük, 45 percre vízbe áztatjuk. A májat elkaparjuk, vagy kis kockákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk a vajat, és megpirítjuk benne a májat a gombával. Sóval, borssal fűszerezzük, hagyjuk kihűlni. A masszát összekeverjük a konyakkal, beledolgozzuk a tejszínt és a tojást, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Vizet forralunk. A tésztalapok felét kiterítjük, széleiket megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és közepükre halmozzuk a májas tölteléket. Ráborítjuk a maradék tésztalapokat, széleiket villával összenyomjuk, és a párnácskákat forró, sós vízben kb. 10-15 percig főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Elkészítjük a gombaragut: megtisztítjuk a gombát, kis darabokra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, hozzáadjuk a vaj felét, és megpirítjuk benne a gombát. Belekeverjük a hagymát, a fokhagymát, és addig pirítjuk, amíg a leve elpárolog. Tányérra borítjuk. A serpenyőbe öntjük a tejszínt, kissé besűrítjük, és hozzáadjuk a maradék vajat. A gombát visszaöntjük, megszórjuk petrezselyemmel. A májat apró kockákra vágjuk, megszórjuk a liszttel. Felforrósítjuk a maradék 1 evőkanál olajat, 1-2 perc alatt megpirítjuk benne a májat, és sóval, borssal fűszerezzük. Tálaláskor a tányérra halmozunk kevés gombaragut, ráfektetjük a párnácskákat, és a tányér szélére néhány kocka sült májat teszünk. 

További lasagne receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek