Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készítsd el a kolozsvári rakott káposztát és meglátod, mindenki imádni fogja

default user icon
MME
A kolozsvári rakott káposzta tartalmas, laktató fogás, amit akár karácsonyra is elkészíthetsz. Mutatunk egy igazán jó receptet és elolvashatod azt is, honnan ered ez a könnyűnek éppen nem nevezhető étel. Annyit elárulunk, hogy nem Kolozsvárról indult hódító útjára...

A kolozsvári rakott káposzta eredetéről szóló anekdota szerint ez a nevezetes erdélyi étel nem Kolozsváron, hanem Nagyváradon született. Déryné – aki Kolozsváron sokat tett az operaelőadások létrehozásáért és népszerűsítéséért – egy alkalommal Nagyváradra látogatott, ahol Hajdú Károly alispán látta vendégül. Az alispán a művésznő tiszteletére az erdélyi főzésmódok gazdag tárházának alkalmazásával csodás étket alkotott szakácsával: egy nagy rézedényt zsíros sertésbőrrel kibéleltetett, és abba rakta rétegesen a savanyú káposztát meg a többi ízes falatot: jércét, sertéshúst, kolbászkarikákat, sonkát, karajt – és az egészet összefőzte. Az egyébként kis étvágyú színésznőnek annyira ízlett a fogás, hogy háromszor is szedett belőle, ami egy úrinőnek az idő tájt nem volt éppen illendő. A receptet is feljegyezte, és hazavitte Pestre – amely, ha időközben ebben-abban módosult is, azóta is gazdagítja a magyar konyha gazdag kínálatát – ír a kolozsvári rakott káposzta történetéről a Vidék íze magazin.

Ha szeretnéd elkészíteni ezt az ünnepi fogásnak is tökéletes ételt, mutatjuk a receptet és a lépéseket, hogy biztosan sikerüljön és büszke lehess a végeredményre.

Hozzávalók:

  • 70 dkg darált sertéshús
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 15-20 dkg szárazkolbász
  • 10 + 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg előfőzött rizs
  • 2 ek.őrölt pirospaprika
  • 1 csipet majoránna
  • őrölt kömény
  • zsír
  • bors

Elkészítése:

1. Kockára vágunk 10 dkg szalonnát, kipirítjuk, megdinszteljük benne a felvágott vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát is. Meghintjük őrölt pirospaprikával. Rögtön öntünk rá egy deci vizet. Rárakjuk a savanyú káposztát, és többször megkeverve addig pároljuk, míg meg nem puhul (20-25 perc). Ha szükséges, kis vizet önthetünk még alá.
2. A másik hagymát egy evőkanál zsíron üvegesre sütjük, megszórjuk őrölt köménnyel, pirospaprikával, rádobjuk a húst, és kevergetve megsütjük. Összekeverjük az előfőzött rizzsel, szükség szerint fűszerezzük sóval és borssal.
3. Kizsírozunk egy tepsit, és összerakjuk a káposztát.





 

(Borítókép, fotók és recept: Vidék íze magazin)

Ezek is érdekelhetnek

Friss