Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 jó dolog, amiért érdemes kefirt fogyasztanod

default user icon
MME
A kefir savanykás ízét nem mindenki kedveli, pedig rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Összegyűjtöttük, miért érdemes néha elfogyasztani egy-egy pohárkával és eláruljuk azt is, milyen esetben ajánlott megkérdezni egy szakembert arról, hogy beépítheted-e az étrendedbe ezt a fanyar finomságot.

A kefir a Kaukázus északi részéről származó joghurtféleség, amely nem csupán tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz. Gazdag probiotikumokban, enzimekben, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok, A- és K-vitamin, a kalcium, a foszfor. Bár természetesen a kefir is tartalmaz tejcukrot, emellett egy olyan baktériumot is, ami le is bontja azt, így más tejtermékekkel összehasonlítva jóval kevesebb laktóz terheli a szervezetet, így sok ember számára, akik laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenvednek, könnyebben fogyasztható alternatívát jelenthet a hagyományos tejtermékekhez képest.

Védhet a bakteriális fertőzések ellen

A kefirben található baktériumok egy része megvédhet egyes fertőzésektől. Hogy miként? Gátolja például a szalmonella, a helicobacter pylori és az escherichia coli (e. coli) káros törzseinek növekedését.

Csökkentheti a vérnyomást

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a kefir rendszeres fogyasztása hasznos lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára. A kefir ugyanis stimulálhatja a belek és az agy közötti kommunikációt, és így pozitívan befolyásolja a vérnyomást. Ráadásul gazdag káliumban, így a napi 2-3000 mg mennyiségből 200-300-at letudhatsz, ha minden nap megeszel egy doboznyi kefirt.

Javíthatja az emésztést

A kefir rendszeres fogyasztása elősegíti az emésztést, valószínűleg változatos mikrobiális tartalma miatt. Ezek a jótékony baktériumok segíthetnek helyreállítani a bélrendszer egyensúlyát, és javíthatják az emésztőrendszer egészségét és működését.

Elősegítheti a csontok egészségét

A teljes zsírtartalmú tehéntejből készült hagyományos kefir jó forrása a kalciumnak és a K2-vitaminnak, a csontok egészsége szempontjából fontos tápanyagoknak. Ahogy öregszünk, csontjaink sűrűbbé válnak, ami növelheti a csontritkulás és a törések kockázatát, különösen a menopauza után. A kefir más tejtermékekkel együtt segíthet megőrizni a csontok egészségét és sűrűségét.

Gyulladáscsökkentő hatású

A krónikus gyulladás számos betegség velejárója, beleértve az irritábilis bélbetegséget és a rheumatoid arthritist. A probiotikumok gyulladáscsökkentő hatásait egyre több vizsgálat támasztja alá.

Erősítheti az immunrendszert

A kefir legismertebb tulajdonsága, hogy probiotikumot, azaz jótékony baktériumokat tartalmaz, amelyek a bélflóra egészséges működését segítik elő, így az immunrendszert is erősítik.

 

 (Borítókép: Shutterstock)

8 KEFIRES FOGÁS, AMIBŐL MINDENKI REPETÁZIK>>> 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss