A kefir a Kaukázus északi részéről származó joghurtféleség, amely nem csupán tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz. Gazdag probiotikumokban, enzimekben, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok, A- és K-vitamin, a kalcium, a foszfor. Bár természetesen a kefir is tartalmaz tejcukrot, emellett egy olyan baktériumot is, ami le is bontja azt, így más tejtermékekkel összehasonlítva jóval kevesebb laktóz terheli a szervezetet, így sok ember számára, akik laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenvednek, könnyebben fogyasztható alternatívát jelenthet a hagyományos tejtermékekhez képest.
Védhet a bakteriális fertőzések ellen
A kefirben található baktériumok egy része megvédhet egyes fertőzésektől. Hogy miként? Gátolja például a szalmonella, a helicobacter pylori és az escherichia coli (e. coli) káros törzseinek növekedését.
Csökkentheti a vérnyomást
Állatkísérletek azt mutatják, hogy a kefir rendszeres fogyasztása hasznos lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára. A kefir ugyanis stimulálhatja a belek és az agy közötti kommunikációt, és így pozitívan befolyásolja a vérnyomást. Ráadásul gazdag káliumban, így a napi 2-3000 mg mennyiségből 200-300-at letudhatsz, ha minden nap megeszel egy doboznyi kefirt.
Javíthatja az emésztést
A kefir rendszeres fogyasztása elősegíti az emésztést, valószínűleg változatos mikrobiális tartalma miatt. Ezek a jótékony baktériumok segíthetnek helyreállítani a bélrendszer egyensúlyát, és javíthatják az emésztőrendszer egészségét és működését.
Elősegítheti a csontok egészségét
A teljes zsírtartalmú tehéntejből készült hagyományos kefir jó forrása a kalciumnak és a K2-vitaminnak, a csontok egészsége szempontjából fontos tápanyagoknak. Ahogy öregszünk, csontjaink sűrűbbé válnak, ami növelheti a csontritkulás és a törések kockázatát, különösen a menopauza után. A kefir más tejtermékekkel együtt segíthet megőrizni a csontok egészségét és sűrűségét.
Gyulladáscsökkentő hatású
A krónikus gyulladás számos betegség velejárója, beleértve az irritábilis bélbetegséget és a rheumatoid arthritist. A probiotikumok gyulladáscsökkentő hatásait egyre több vizsgálat támasztja alá.
Erősítheti az immunrendszert
A kefir legismertebb tulajdonsága, hogy probiotikumot, azaz jótékony baktériumokat tartalmaz, amelyek a bélflóra egészséges működését segítik elő, így az immunrendszert is erősítik.
(Borítókép: Shutterstock)
8 KEFIRES FOGÁS, AMIBŐL MINDENKI REPETÁZIK>>>