Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Inkább az ujjadból csinálnál nuggetset!" - Őrjöngnek a spanyolok Jamie Oliver paellája miatt!

default user icon
MME
Ez felségárulás, terrorizmus, szentségtörés - efféle szavakkal minősítették Jamie Oliver egyik paella receptjét, amelyet a sztárséf a Twitterén tett közzé. Mivel borította ki Jamie ennyire a spanyolokat? Utánajártunk!

A paella a spanyolok ikonikus étele, igazi túristacsalogató fogás, amelyet természetesen sehol a világon nem tudnak olyan autentikusan elkészíteni, mint Spanyolországban. Az alaprecept szerint a paella rizsből, zöldségekből, nyúl- és csirkehúsból készül, ám ma már népszerűbb a tenger gyümölcseivel főzött változat, amelybe halak mellett rák és kagyló is kerül. 

Jamie paellája

Jamie Oliver elkövette azt a hibát, hogy chorizót, azaz kolbászt tett a paellába, ami a spanyolok szerint tilos. Sőt: szentségtörés! Ez olyan, mintha valaki tejszínt tenne a jó magyar gulyáslevesbe - érthető hát a felháborodásuk.
Nagyapáink persze jót nevetnének egy ilyen recepten és azt mondanák, hogy irigylik a spanyolok gondjait, ám Spanyolországban a nemzeti hagyományok betartását komolyan veszik, ezért kapott Jamie ilyen kommenteket: "
Spanyolország a polgárháború óta nem kapott ilyen sértést!"
;
"Inkább az ujjadból csinálnál nuggetset, mint ezt a paellát!";
"A fish and chips-et ezentúl kacsából és padlizsánból készítem!"...

A paella-sztori

Az elmesélések szerint a paelllát a rizsföldeken dogozó munkások készítettek először paellát, amelybe azt tettek, ami épp a kezükbe akadt: rizst természetesen és zöldségeket, húst és sáfránnyal ízesítették, ennek köszönheti ez a fogás a szép sárga színét. Ekkor még valenciai rizsnek hívták, később kapta a paella nevet a speciális edény után, amelyben készítik. Ma már számtalan receptúra létezik és Jamie előtt már évekkel a magyarok is "feltalálták" a valenciai paellát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss