Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

III. Károly magyarul tanul erdélyi rokonától

Egy, az interneten keringő videóban a brit uralkodó az anyanyelvükön köszönti a magyarokat. Mint kiderült, ez javarészt Kálnoky Tibor grófnak és egy erdélyi község lakóinak köszönhető.

Megrendítette az egész világot II. Erzsébet halála, a távozásával lezárult egy történelmi korszak is. Az alattvalókat mélyen megérintette a hír, hiszen sokuknak egész életük során ő volt az egyetlen, akit uralkodójuknak mondhattak. Ezt követően minden tekintet a királynő fiára, Károlyra szegeződött, akiről a trónra lépése után egyre több olyan tény derül ki, mellyel még inkább szimpatikusabbá válik az emberek, köztük a magyarok szemében is.

Aki megismeri, megkedveli

A bejelentés után minden szempár a királyi családra szegeződött, s még az eddig megszokottnál is nagyobb figyelmet kaptak. Kétség sem fért hozzá, hogy a történtek hatására górcső alá kerül a királynő elsőszülött fia és egyben a korona korábbi várományosa, Károly, aki a beavatása után III. Károly király néven foglalta el a helyét a trónon a brit birodalom vezetőjeként. Eddig csak a kötelező események alkalmával tűnt fel az újságok hasábjain és a hírműsorokban, de a napi gyakorisággal napvilágot látó információknak köszönhetően, egyre inkább megismerhetjük az emberi oldalát.

Szép számmal voltak, akik eleinte kétkedve fogadták, hogy alkalmas vezetője lehet a nemzetének, azonban elég volt néhány hozzájuk címzett beszéd ahhoz, hogy belopja magát a szívükbe. Kedves, figyelmes és közvetlen, akárcsak néhai édesanyja. Persze leginkább azokban a pillanatokban lehet igazán önmaga, amikor nem áll a kamerák kereszttüzében. Például ilyen alkalmak azok, amikor Erdélybe látogat, hogy kipihenje az év fáradalmait.

Karosszékből figyeli a vadakat

Bár kevesen tudják, de Károly magyar felmenőkkel is büszkélkedik. II. Erzsébet a régmúltban örömmel beszélt arról, hogy ükanyja, az Erdőszentgyörgyön született Rhédey Klaudia volt. Károly 1998-ban járt először ősei szülőföldjén Erdélyben, 8 hónappal Diana hercegnő tragikus halála után. Eleinte távoli rokona, Kálnoky Tibor gróf látta vendégül a zalánpataki kastélyában.

Az idilli környezet, az emberek kedvessége és közvetlensége nagy hatást gyakorolt Károlyra, teljesen beleszeretett a vidékbe. Olyannyira, hogy megvásárolta a település szélén álló vendégházat. A benne kialakított galérián kiemelt helyet kapott az ablak mellé állított karosszék, melyben szívesen üldögél. A távcsövén át ilyenkor az erdőből előbújó vadakat kémleli, miközben azok élelem után kutatnak a dús füvű virágos réten. Ám nem csak a gazdag vadvilág miatt szereti ezt a tájegységet. Amikor megérkezik, a körülbelül 150 lelket számláló falucska lakóit már régi ismerősként üdvözli, többek között Misi bácsit és Erzsi nénit, ráadásul nem is akárhogyan! Gyakran magyar szavakkal köszönti őket, tegezve, hiszen már korábban megitták a pertut, amikor a házaspár évekkel ezelőtt beinvitálta őt az otthonukba és jó magyar szokásként pálinkával kínálta. Misi bácsi és Erzsi néni azonnal a szívükbe zárták őfenségét, ahogyan a falu többi lakója is tárt karokkal várja vissza.

Üzent nekünk a király

III. Károly király már 20 éve rendszeresen visszatér Zalánpatakra. Ilyenkor szívesen sétál és beszélget a helyiekkel, valamint sok időt tölt Kálnoky gróffal, akinek köszönhetően egyre szebben beszéli a nyelvet. Aki netán kételkedne ebben, annak bizonyítékul szolgálhat az a néhány perces felvétel, amely mostanában egyre gyakrabban tűnik fel a videómegosztó portálokon, ahol az uralkodó a gondolatait először angol nyelven tolmácsolja és magyarul fejezi be. Többek között elmondja, örömmel emlékszik vissza két magyarországi látogatására, az elsőre 1990-ben, a másodikra pedig éppen 20 évvel később, 2010-ben került sor.

- Számtalan kedves emlékem van a magyar népzenei együttes, a Szalonna és bandája fellépéseiről is, akik a Buckingham-palotában a 60. és a 70. születésnapi ünnepségemen léptek fel - idézte fel, s ezekkel a szavakkal folytatta:

- Szívből jövő jókívánságaimat szeretném küldeni minden magyar barátomnak – tette hozzá Károly, végül magyarul zárta beszédét: Köszönöm szíves figyelmüket és minden jót kívánok a magyar népnek! - mondta megfontoltan, kissé tört magyarsággal, de annál nagyobb szeretettel. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss