Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek III. Károly kedvenc ételei

default user icon
MME
Az Egyesült Királyság új uralkodójáról, III. Károlyról az a hír járja, hogy imádja a minőségi ételeket. Ha azt gondolnád, hogy a királyi család tagjaként csak kaviárt eszik és pezsgőt iszik, akkor tévedsz. Amikor csak teheti, saját biogazdálkodásából származó élelmiszereket fogyaszt, és egészsége megóvása érdekében évek óta szigorú diétát követ.

A királyi család mindennapjairól, így az étkezési szokásaikról is szívesen hallanak, olvasnak az emberek. Nem titok például, hogy II. Erzsébet királynő nem fogyasztott hagymát, kagylót és egyéb tengeri herkentyűket, ismert, hogy Vilmos nem veti meg a hamburgert és a pizzát, és az is kiderült egy bristoli PETA aktivistának címzett levélből, hogy 2008-ban III. Károly – akkor még a trón örököseként – lelkiismereti okokból határozatban rögzítette, hogy a királyi család nem fogyaszt többé tömött kacsa- és libamájat.

És hogy mit szeret enni Károly? Gyakorlatilag mindent, hiszen valójában nem annyira válogatós, mint állítják, sokkal inkább tudatos és következetes. Két évvel ezelőtt saját honlapján árulta el, hogy bár imád enni, de az ebédet mindig kihagyja különleges diétája miatt, ami egy nap csak egy főétkezést enged magának. Ennek ellenére szereti a finom falatokat, és két ételt különösen kedvel.

A reggelijéből nem hiányozhat a főtt tojás

Első hallásra talán furcsának tűnik, de feljegyzésekből úgy tűnik, hogy a királyi család tagjai élnek-halnak a tojásos ételekért. Állítólag már Viktória királynő és VI. György király is rajongott a tojásért, akár rántottáról, akár sült, főtt vagy buggyantott tojásról volt is szó. II. Erzsébet királynő a barna tojást kedvelte, mondván, hogy az ízletesebb, legidősebb fia pedig minden reggel 4 perces főtt tojást eszik. Károly egyik kedvenc étele tehát a főtt tojás, de imádja a sajtos sült tojást is.

A brit sajtok iránti rajongása vezetett odáig, hogy a pandémia alatt felszólalt a brit sajtkészítők érdekében: „Az egyik dolog, ami sokunknak kétségtelenül nagy megnyugvást jelent, az a jó étel. Ezért mélységes aggodalomra ad okot, hogy ez a válság az élet egyik legcsodálatosabb örömét, a brit sajtot tönkreteheti!" – mondta a Specialty Cheesemakers Association védnökeként. „A brit sajtkészítőknek szükségük van a támogatásunkra ezekben a nehéz időben és mindannyian tudunk segíteni: ha a brit sajtot helyi boltokból és sajtkereskedőkből, valamint közvetlenül a termelőktől szerezzük be az interneten, hozzájárulunk ahhoz, hogy ezek a kisvállalkozások életben maradjanak.”

Vacsorára jöhet a kedvenc

Darren McGrady egykori királyi séf még 2020-ban úgy nyilatkozott, hogy sokszor készített bárányt a Buckingham-palotában. Károly kedvence szerinte egyértelműen az erdei gombás rizottó bárányhússal, szigorúan a saját biogazdálkodásából kikerült húsból és az erdeiben vadon termő vargányából vagy rókagombából.

McGrady egyébként olyan emberként jellemezte Károlyt, mint aki előrébb járt a koránál, amikor évtizedekkel ezelőtt elkezdett biogazdálkodással foglalkozni. Károlyról elterjedt, hogy „hevesen védelmezi” a birtokon termesztett gombákat, miután 2010-ben az őrök két megszeppent nyugdíjastól elkobozták az ott szedett rókagombát.

McGrady egy trükköt is elárult a gombák tartósítására: „A gombát egy kis vajban tárkonnyal megpirítottam, majd lefagyasztottam, hogy egész évben bármikor felhasználhassam.”

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek