Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így juthatsz a legolcsóbban gyümölcshöz

Az idei borsos gyümölcsárak miatt egyre népszerűbbek a Szedd magad! akciók. Érdemes felkészülni a szüretelésre, hogy valóban olcsón jussunk hozzá a friss terméshez.

indulás előtt tájékozódjunk

Indulás előtt tájékozódjunk, milyen feltételekkel látogatható a terület. A legtöbb helyen előzetes bejelentkezés szükséges, de az is előfordulhat, hogy bizonyos életkor alatt kisgyerekeket nem vihetünk a szüretre. Mielőtt elindulnánk, érdemes felhívni a gazdaságot, hogy a tervezett napon fogadnak-e látogatókat: előfordulhat, hogy előző nap leszedtek minden érett gyümölcsöt, ezért pár napra bezárnak, és persze az időjárás is befolyásolja a nyitvatartást.


Kalkuláljunk a benzinnel

Keressünk a lakóhelyünkhöz közeli kertet, így az utazási költségen is spórolhatunk. A gyümölcsvadász.hu oldal megyénként listázza azokat a lelőhelyeket, ahol magunk szüretelhetjük a zöldséget, gyümölcsöt.

Mennyibe kerül kilója?

Ahogyan az árusoknál, úgy a Szedd magad! földeken is eltérő árakkal találkozhatunk, ezért a helyszínkeresés mellett a gyümölcsök kilónkénti árát is érdemes összehasonlítani. Ha a kertek minimális gyümölcsmennyiséget is meghatároznak, érdemes többen összeállni, így az árát is eloszthatjuk egymás között.

Jelképes belépődíj

Előfordulhat, hogy bizonyos kertekben a leszedett mennyiség árán felül belépődíjat is kell fizetni, ami megdobja a költségeket. Kérdezzünk rá erre is, hogy ne ott a helyszínen érjen bennünket kellemetlen meglepetés.

hozott ládával dolgozzunk

Inkább több kisebb edénnyel készüljünk, hogy a leszedett gyümölcsök ne sérüljenek meg a saját súlyuktól. Akkor sincs probléma, ha a szüretelésre elfelejtettünk ládát vinni. A helyszínen is tudnak adni, bár arra számítsunk, hogy ez szintén pénzbe kerülhet. Ne felejtsük el a ládát belépéskor leméretni. Az erről kapott papírt fizetéskor fel kell mutatnunk az eladóknak, így levonásra kerül az úgynevezett göngyöleg súlya.

Szedd helyett vedd magad

Ha nincs időnk arra, hogy magunk szedjük a gyümölcsöt, keressünk olyan kertet, ahol a Vedd magad! akció keretén belül megvásárolhatjuk a leszüretelt gyümölcsöt is. Bár az ára drágább lesz, mintha magunk szedtük volna, de még így is olcsóbb lehet a boltinál.


Eső után nincs szüret!

Esős időben ne menjünk szüretelni, hiszen a gyümölcs magába szívja a vizet, és hamarabb megrohad, arról nem beszélve, hogy több súlyt nyom a mérlegen.

(Forrás: Fanny magazin)

Ezek is érdekelhetnek

Friss