Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp, amitől mindig tökéletes lesz a grillezett sajt

default user icon
MME
A nyári kerti partik menüsorából nem hiányozhatnak a legfinomabb zöldségek mellett a grillezett sajtok sem. Most utóbbi elkészítéséhez adunk tuti tippeket!

Aligha akad a baráti társaságokban olyan, aki ne szeretné a sajtot, ezért biztos, hogy nem maradhat ki a grillszezonból. A legszélesebb körben elérhető változat a halloumi, hiszen – nemes egyszerűséggel – erre a sajtféleségre gondolunk, amikor azt mondjuk, grillsajt.

Ilyen a tökéletes grillsajt

Ez a jellegzetesen sós, grillezéskor kívül ropogósra sülő, belül azonban puha és olvadt sajtféle igen népszerű a görög konyhában, ám valójában Ciprusról származik. Hagyományosan juh- és kecsketejből készül, de sok helyen (ahol e kettő nehezebben elérhető) gyártják tehéntejből is. Rendkívüli sósságát a pácolásra használt oldatnak köszönheti. Állagában leginkább a mozzarellához hasonlít, de valamivel keményebb annál. Kiválóan grillezhető, mert olvadáspontja magas, ezért formáját megtartva sül. Grillezés közben nem folyik szét, a belseje ugyanakkor puha marad, míg kívül kellemesen megpirul.

S hogy melyek a tökéletes grillsajt titkai? Íme összegyűjtöttük a legfontosabb grillezési tudnivalókat.

1. Megfelelő méret

Mindannyian tapasztaltuk már legalább egyszer, hogy a grillről lekapott sajt bár étvágygerjesztő illatú és külsejű, beleharapva a textúrája inkább gumira emlékeztet. Hogy ezt mostantól elkerüljük, ügyeljünk rá, hogy legalább 1-1,5 cm vastag szeleteket vágjunk a sajtból. Tudniillik, ha túl vékonyra vágjuk, akkor a benne lévő nedvesség szinte azonnal távozik, s kialakul a gumiszerű állag.

2. Megfelelő eszköz

Ha nem a grillen készül a sajt, akkor fontos, hogy tapadásmentes serpenyőt használjunk, ekkor olaj sem szükséges hozzá. A kerti grillrácsra pedig mindenképpen érdemes úgy feltenni a sajtszeleteket, hogy előtte nagyon vékonyan, tényleg csak egy leheletnyi olajjal, megkenjünk az oldalait.

3. Gyorsan megsül

A húsokkal szemben a grillezett zöldségeknek és a sajtoknak megvan az az előnye, hogy percek alatt elkészülnek. Sőt, nem is szabad túl sokáig sütni őket, mert könnyen megégnek. Ráadásul a sajt gumiszerűségét az is okozhatja, ha túl sokáig marad a grillen. Az egyik oldalát 2-3 percig süssük a forró serpenyőben vagy grillsütőben, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát már csupán 1-2 percig süssük. Kész is, nem kell többször átfordítgatni.

4. Frissen az igazi

A legfinomabb a grillezett sajt akkor, ha épp csak hagyjuk annyit hűlni, hogy már fogyasztható legyen. Néhány perc elegendő ehhez, ugyanis eddig őrzi meg igazán jól a megfelelő állagát. Minél tovább hűl, annál keményebbé, rágósabbá válik, és rossz hír, de újramelegítve sem számíthatunk sok jóra.

5. Tárolási tippek

A még meg nem sütött/grillezett sajt jól tárolható, ezért érdemes kis adagokban kisütni, mindig annyit, amennyi el is fogy. A csomagolás felbontása után légmentesen záródó edényben, a hűtőben maximum 3 napig tárolhatjuk. Ha ennél hosszabb idő múlva tervezzük felhasználni, akkor készítsünk hozzá sóoldatot: 1 csésze vízhez 1tk. sót adunk, összekeverjük, és ebben hagyjuk a sajtot. Ezzel a módszerrel legfeljebb 2 hétig őrizgethetjük a hűtőben.

(Forrás: Easy Cheesy Vegetarian, Cook It Real Good

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss