Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A kürtőskalács nyomában: ha ezt az 5 dolgot betartod, mennyei finom lesz a végeredmény

default user icon
MME
A kürtőskalács nem hiányozhat a strandokról, a fesztiválokról, de akár mi magunk is elkészíthetjük. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a kürtőskalács, csak öt dolgot kell észben tartani. Mutatjuk, mikre kell figyelni.

A kürtőskalácsot mindenki szereti. Az édes kelt tésztát finom cukormáz veszi körül, melyre szórhatnak tört diót, mandulát, fahéjat vagy kínálhatják simán, vaníliás cukorra ízesítve. Régebben elsősorban ünnepnapokon készítették, ám ma már szinte bármikor csipegethetünk belőle.

A kürtőskalács édes kelt tésztából készül, ám nem elsősorban a tészta, hanem a formája teszi igazán mutatós és persze jellegzetes süteménnyé. A kelt tésztából hosszú és vékony rudat sodornak, majd ezt spirálisan feltekerik egy fadorongra úgy, hogy a tésztaszalag szélei egymáshoz tapadjanak. Ezután kristálycukorba forgatják, majd pedig faszénparázs fölött aranybarnára sütik. A karamellizálódott mázra még forrón rákerülnek az ízesítők.

Az évtizedek során rengeteget változott a kürtőskalács. Sokféleképpen elkészíthetjük a tésztát, ízesíthetjük bármivel, amit szeretnék, sőt még a mérete is rengeteget változott. A Mindmegette stábja egészen Erdélyig utazott, hogy kiderítse, milyen is az igazi kürtőskalács. A Vitéz Kürtős társalapítója, András Tünde pedig nemcsak elmondta, hogy melyek az eredeti, székely kürtőskalács legfőbb ismérvei, de a lenti videóban be is mutatta, hogyan készül ez a mennyei és méretes sütemény.

Így készül a házi kürtőskalács sütőben

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 1 kk. só
  • 2.5 dl langyos tej
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 2 db tojás
  • kristálycukor a mázhoz
  • vaj a "sütőformákhoz"

Elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük, hogy az élesztő feloldódjon a tejben. Letakarva 5-10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A vajat, a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, hozzáadjuk a liszthez, ezután kézzel simára dagasztjuk a tésztát. Cipóvá formáljuk, meghintjük egy kis liszttel, majd letakarva 30 percig duplájára dagasztjuk.
  3. Előkészítjük a "sütőformákat". 8 db sörös dobozt alufóliába tekerünk. 5 dkg vajat megolvasztunk, és egy ecsettel bekenjünk a befóliázott hengereket. 
  4. A tésztát lisztezett munkalapon kinyútjuk, majd kézzel 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A tésztacsíkokat feltekerjük a "sütőformákra", hogy kicsit fedjék egymást.
  5. Egy tálcára kristálycukrot szórunk, melyben meghengergetjük a tésztát sütés előtt.
  6. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 175 fokra előmelegített sütőben, 3-4 percenként forgatva aranybarnára sütjük a kalácsokat.
  7. A kalácsot folyamatosan figyelni kell, nehogy megégjen a cukor. Nagyjából 15 perc alatt elkészül.

Borítókép: Mindmegette

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek