Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a tökéletes lekváros derelye - 2 tuti alaprecepttel!

default user icon
MME
A derelyét, vagy másnéven a barátfülét mindenki ismeri, hiszen még az iskolai menzákon is kivételesen nagy sztár - házilag elkészítve természetesen még a iskolai/óvodai változatnál is finomabb - nézzük hogyan késztsük el úgy, hogy olyan legyen, mint a nagyié!

Az itthon nagy népszerűségnek örvendő derelye nem csak a magyar gasztronómiában van jelen: olasz rokona a ravioli, Kínában a wonton, a szlávoknál a pirog, Libanonban, Szíriában a sishbarak - a sor a végtelenségig folytatható. A megfőtt tésztát szórják sajttal, mákkal, tálalják különféle szószokkal, öntetekkel, de levesbetétként és olajban sütve is megállják a helyüket.

Legismertebb a szilvalekváros derelye, amit szorosan követ a túróval töltött derelye . Ez a vízben főtt, töltött tészta többnyire burgonyás - a szilvásgombóc tésztájához hasonlóan -, de gyúrt tésztából is készítik. A töltelékek lehetnek sósak is, a magyar konyha ismeri a sajttal, káposztával, gombával töltött derelyéket is. 

A speciális forma eléréséhez jól jöhet egy derelyevágó, ami nemcsak vágja, de össze is nyomja a tészta széleit. Gyorsan elkészül. A vízben megfőtt tésztákat, pirított zsemlemorzsában vagy mákban forgatjuk meg.

lekváros derelye krumplis tésztából

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 ek olaj
  • 1 ek búzadara
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • cukor (ízlés szerint)
  • 1 üveg házi lekvár
  • 10 dkg vaj
  • zsemlemorzsa

A tálaláshoz:

  • fahéjas porcukor

Elkészítése:

  1. A krumplit héjában megfőzzük, majd félrerakjuk kihűlni. Ezt követően megpucoljuk, és áttörjük egy nagyobb tálba.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a búzadarát, a tojást, a sót, és pici cukrot. Rugalmas, puha tésztát gyúrunk.
  3. Lisztezett asztalra rakjuk, és 2 gombócot formázunk belőle. Az egyik lesz az alja, a másik a teteje.
  4. A tésztákat kinyújtjuk, lehetőleg hasonló méretűekre, majd lekvárt kanalazunk az egyikre (annyit, ahány darab barátfülét szeretnénk).
  5. Sodrófára tekerjük a másik tésztát, és betakarjuk vele az alsó, lekváros tésztát. Az ujjunkkal körbenyomkodjuk, majd derelyevágóval véglegesen elvágjuk a derelyéket.
  6. Közben egy nagy lábosban sós vizet forralunk. Egyszerre csak 4-5 derelyét teszünk a vízbe, majd 2-3 perc főzés után kivesszük, és a vajban aranybarnára pirított zsemlemorzsába megforgatjuk. Addig ismételjük, amíg el nem fogynak a tészták.
  7. Ha kész, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Tippek a tökéletes derelye tésztához:

A krumplis tésztának csak egy-két apró titka van.

  • Egyrészt a krumpli, ugyanis újkrumpliból szinte képtelenség elkészíteni, nem véletlen, hogy mire a barack érik, már a krumplik is megemberelik magukat és lehet velük dolgozni.
  • Másrészt a krumplis tésztát nem szabad túl sok liszttel készíteni. Akármennyire ragadós a végeredmény, egy bizonyos mennyiség felett a liszt nem csak átmeneti segítséget nyújt, hanem betonná is változtatja a kifőtt tésztát.
  • A krumplis tésztával gyorsan kell dolgozni: amíg készül a tészta, addig már lobog is a víz.
  • A krumplis tészta hamar megfő, az enyhén sós vízben főtt derelyék pikk-pakk feljönnek a víz tetejére. Ilyenkor még egy-két percet hagyni kell főni (a méretétől függően), majd mehet  is a vajon pirított morzsába!

Azoknak, akik a fenti tippekkel együtt sem mernétek belevágni a főtt burgonyával készült tészta elkészítésésbe, ajánljuk ezt az egyszerűbb, de szintén nagyszerű változatot, sima, gyúrt tésztából. Itt a derelyeszaggaáti metódus is más, akinek ez szimatikusabb, a krumplis tésztával is dolgozhat így.

Hozzávalók a gyúrt tésztás derelyéhez:

  • 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 2 db tojás
  • 20 dkg szilvalekvár
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 ek olaj
  • 1 ek porcukor

Elkészítése:

  1. Egy nagy keverőtálba szórjuk a lisztet, és hozzáadunk 1 nagy csipet sót. A közepébe vájt mélyedésbe ütjük a tojásokat, belecsorgatunk 1,2 dl langyos vizet, és kézzel puha, rugalmas tésztává dolgozzuk.
  2. A tésztát lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, és egy széles szájú pohárral vagy nagyobb (6-8 cm-es) pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. 1-1 tk átkevert lekvárt teszünk a körök közepére, félbehajtjuk őket, és egy belisztezett villával gondosan lenyomkodjuk a széleket.
  3. A derelyéket forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük őket. Közben a zsemlemorzsát aranyszínűre pirítjuk a felforrósított olajon, végül hozzákeverjük a porcukrot, és megforgatjuk benne a derelyéket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss