Az itthon nagy népszerűségnek örvendő derelye nem csak a magyar gasztronómiában van jelen: olasz rokona a ravioli, Kínában a wonton, a szlávoknál a pirog, Libanonban, Szíriában a sishbarak - a sor a végtelenségig folytatható. A megfőtt tésztát szórják sajttal, mákkal, tálalják különféle szószokkal, öntetekkel, de levesbetétként és olajban sütve is megállják a helyüket.
Legismertebb a szilvalekváros derelye, amit szorosan követ a túróval töltött derelye . Ez a vízben főtt, töltött tészta többnyire burgonyás - a szilvásgombóc tésztájához hasonlóan -, de gyúrt tésztából is készítik. A töltelékek lehetnek sósak is, a magyar konyha ismeri a sajttal, káposztával, gombával töltött derelyéket is.
A speciális forma eléréséhez jól jöhet egy derelyevágó, ami nemcsak vágja, de össze is nyomja a tészta széleit. Gyorsan elkészül. A vízben megfőtt tésztákat, pirított zsemlemorzsában vagy mákban forgatjuk meg.
lekváros derelye krumplis tésztából
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 30 dkg finomliszt
- 2 ek olaj
- 1 ek búzadara
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- cukor (ízlés szerint)
- 1 üveg házi lekvár
- 10 dkg vaj
- zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
- fahéjas porcukor
Elkészítése:
- A krumplit héjában megfőzzük, majd félrerakjuk kihűlni. Ezt követően megpucoljuk, és áttörjük egy nagyobb tálba.
- Hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a búzadarát, a tojást, a sót, és pici cukrot. Rugalmas, puha tésztát gyúrunk.
- Lisztezett asztalra rakjuk, és 2 gombócot formázunk belőle. Az egyik lesz az alja, a másik a teteje.
- A tésztákat kinyújtjuk, lehetőleg hasonló méretűekre, majd lekvárt kanalazunk az egyikre (annyit, ahány darab barátfülét szeretnénk).
- Sodrófára tekerjük a másik tésztát, és betakarjuk vele az alsó, lekváros tésztát. Az ujjunkkal körbenyomkodjuk, majd derelyevágóval véglegesen elvágjuk a derelyéket.
- Közben egy nagy lábosban sós vizet forralunk. Egyszerre csak 4-5 derelyét teszünk a vízbe, majd 2-3 perc főzés után kivesszük, és a vajban aranybarnára pirított zsemlemorzsába megforgatjuk. Addig ismételjük, amíg el nem fogynak a tészták.
- Ha kész, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Tippek a tökéletes derelye tésztához:
A krumplis tésztának csak egy-két apró titka van.
- Egyrészt a krumpli, ugyanis újkrumpliból szinte képtelenség elkészíteni, nem véletlen, hogy mire a barack érik, már a krumplik is megemberelik magukat és lehet velük dolgozni.
- Másrészt a krumplis tésztát nem szabad túl sok liszttel készíteni. Akármennyire ragadós a végeredmény, egy bizonyos mennyiség felett a liszt nem csak átmeneti segítséget nyújt, hanem betonná is változtatja a kifőtt tésztát.
- A krumplis tésztával gyorsan kell dolgozni: amíg készül a tészta, addig már lobog is a víz.
- A krumplis tészta hamar megfő, az enyhén sós vízben főtt derelyék pikk-pakk feljönnek a víz tetejére. Ilyenkor még egy-két percet hagyni kell főni (a méretétől függően), majd mehet is a vajon pirított morzsába!
Azoknak, akik a fenti tippekkel együtt sem mernétek belevágni a főtt burgonyával készült tészta elkészítésésbe, ajánljuk ezt az egyszerűbb, de szintén nagyszerű változatot, sima, gyúrt tésztából. Itt a derelyeszaggaáti metódus is más, akinek ez szimatikusabb, a krumplis tésztával is dolgozhat így.
Hozzávalók a gyúrt tésztás derelyéhez:
- 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
- só
- 2 db tojás
- 20 dkg szilvalekvár
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 ek olaj
- 1 ek porcukor
Elkészítése:
- Egy nagy keverőtálba szórjuk a lisztet, és hozzáadunk 1 nagy csipet sót. A közepébe vájt mélyedésbe ütjük a tojásokat, belecsorgatunk 1,2 dl langyos vizet, és kézzel puha, rugalmas tésztává dolgozzuk.
- A tésztát lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, és egy széles szájú pohárral vagy nagyobb (6-8 cm-es) pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. 1-1 tk átkevert lekvárt teszünk a körök közepére, félbehajtjuk őket, és egy belisztezett villával gondosan lenyomkodjuk a széleket.
- A derelyéket forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük őket. Közben a zsemlemorzsát aranyszínűre pirítjuk a felforrósított olajon, végül hozzákeverjük a porcukrot, és megforgatjuk benne a derelyéket.