hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Áfonyás-túrós derelye

90 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 tojás
  • 3 dkg zsír vagy vaj
  • Valamint:
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál cukor
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg félzsíros tehéntúró
  • cukor - ízlés szerint
  • 1 felvert tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2-3 evőkanál búzadara (attól függően, hogy milyen vizes a túró)
  • reszelt citromhéj
  • kb. 3-4 evőkanál áfonyadzsem

Elkészítés

Elkészítés: Először célszerű a tölteléket elkészíteni, így a darának van ideje megduzzadni a pihenés alatt. A túrót összetörjük, a hozzávalókkal összekeverjük, ha szükséges, a töltés előtt javíthatunk az állagán.

A burgonyát sós vízben puhára főzzük, hűtjük. A zsemlemorzsát a zsiradékon a cukorral mérsékelt hőfokon megpirítjuk.

A langyosra hűlt burgonyát lisztezett felületre nyomjuk krumplinyomóval, hozzáadjuk a többi belevalót, sózzuk, összegyúrjuk, letakarva néhány percig pihentetjük.

Egy nagy fazékban sós vizet forralunk.

A tésztát kétfelé vesszük, egyenként kb. fél cm vastagra nyújtjuk, derelyevágóval kb. 7x7 cm-es kockára daraboljuk, a túrótöltelékkel megtöltjük. Átlósan összefogva háromszöggé alakítjuk, két szélét ujjainkkal összenyomkodjuk.

Közepesen forrásban lévő vízbe engedjük a tésztákat, amikor a víz felszínére feljönnek, kb. 1/2 percig tovább főzzük, majd tésztaszűrővel kivesszük, lecsepegtetjük, és a pirított morzsára szedjük. Megforgatjuk egyenként a morzsában (vagy összerázogatjuk az edényben),
tálra rendezzük.

Tálalásnál fahéjas porcukorral vagy fahéjas porcukorral ízesített tejföllel kínáljuk igény szerint.

Ezek is érdekelhetnek

Friss