Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Húsvéti márványos foszlós kalács

Hozzávalók

  • 3,5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek olaj
  • 1 ek keserű kakaópor
  • 1 db tojás a kenéshez
  • 1 ek cukor
  • 2 ek víz

Elkészítés

    1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Ha felfutott az élesztő beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a sót. Összeállítjuk a tésztát, elkezdjük dagasztani, amikor a tészta összeállt, apránként hozzáadjuk a olajjal elkevert langyos vajat, és beledagasztjuk a tésztába. Addig dagasztjuk amíg el válik a kezünktől, és a tál oldalától.
    2. A tészta tetejét meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk és 30 percig meleg helyen megkelesztjük. Ha megkelt a tészta, akkor kiborítjuk a gyúródeszkára, kettévágjuk, az egyik felébe beledolgozzuk a vízzel kikavart kakaót. Átgyúrjuk a tésztát, kettévágjuk, a fehér tésztát is kettévágjuk. Kis gombócokat gyúrunk belőlük, pihentetjük. Majd kisodorjuk a tésztát 2 fehér és 2 márványos ágát kapunk.
    3. Négyes fonással összefonjuk, úgy, hogy egy fehér, egy márványos, ismét fehér, majd ismét márványos legyen egymás mellett . Egy 20X33 cm tepsit kikenünk zsírral és berakjuk a fonott kalácsot, a tetejét lekenjük a felvert tojással, és ismét 30 percig meleg helyen kelesztjük.
    4. Ha újra megkelt a kalács, akkor újra lekenjük a felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-22 percre. Ha megsült, kivesszük a sütőből és cukros vízzel azon melegében megmosdatjuk a kalácsot. Így biztos szép fényes lesz a márványos foszlós fonott kalácsunk. Rácson langyosra hűtjük, csak utána szeleteljük, mert melegen összerántja a kés.

    13 ISTENI FONOTT KALÁCS A HÚSVÉTI ÜNNEPI ASZTALRA! >>> 

    3 KIHAGYHATATLAN HÚSVÉTI RECEPT A SÁRGA TÚRÓTÓL A FONOTT KALÁCSIG >>> 

    6+1 KIPRÓBÁLT, BOMBAJÓ HÚSVÉTI KALÁCS RECEPT >>> 

Megjegyzés

Közelgő húsvéti ünnepekre ajánlom a sonka és a tojás mellé ezt a finom foszlós kalácsot. Természetesen mi sok zöldséget eszünk mellé, retek,újhagyma, torma így az igazi a húsvét nálunk.

Szekeres Lajosné Klári
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin