Halászlé (eredeti)

default user icon
16 3.7/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 db 5 kg feletti ponty
  • 1 kg makói hagyma / 5 kg hal
  • házi pirospaprika (szegedi vagy kalocsai)
  • 1 l víz / 1 kg halhús

Elkészítés

    Elkészítés: Jó halászlét csak nagy halból lehet főzni. A zöldpaprika és paradicsom szezonális jellege, romlandósága miatt nem alkotórésze a halászlének (a halászok tarisznyájában ez nem volt, régen nem voltak bevásárlóközpontok, ahol ezeket télen is megvehették volna), egyébként is ezek a lecsó alkatrészei. Na szóval: a halat megpucoljuk, a tükörpontyot lécre szegelt 2-3 db söröskupak érdes felével, a pikkelyes pontyot (ez az igazi!) filézőkéssel, az utolsó farki pikkely alatt benyúlva oldal irányban mozgatva a test mellett elvágjuk a pikkelytokokat (nem kell tőle megijedni, elég egyszerű), és leemeljük a kabátját. A hal bőre mindkét esetben a halon marad. A halat belezzük, ikrát/tejet, májat (vigyázzunk az epehólyagra) külön rakjuk. Fejet levágjuk, a halat kifilézzük. Kopoltyú, szem, keserűfog nem maradhat a halban. A lábosba alulra rakjuk a fölkarikázott jó makói hagymát (errefelé a talaj adottságai miatt jobb ízű a hagyma), majd a fejet (nem árt ha veszünk még vagy 3-4 db-ot), úszókat és a csontot. Felöntjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és kb 5-6 órát lassú tűzön főzzük, míg a fej, a csontok teljesen szét nem esnek. Ahogy Matula bácsi is mondta: a halászlé akkor jó, ha ragad a gőze... Főzés vége előtt félórával csak az elpárolgott vizet pótoljuk. Ezután átpaszírozzuk (régen ezt nem csinálták, mivel a csont úgyis a bogrács aljában gyűlt össze). Ezután vizet beletölteni tilos. Az alaplevet kiforraljuk, belerakjuk az édesnemes házi paprikát (a bolti nem jó, mivel abba a csumát és a penészes paprikákat is beledarálták), olyan mennyiségben, hogy az alaplé szép piros színű legyen. Ezután belerakjuk az előzőleg besózott haldarabokat (nem irdaljuk, mivel a nagy pontyban a szálka is nagy, meg különben is nem sült keszeget készítünk), a belsőséget, és 10 percig főzzük. Kóstolás után sózzuk még, ha kell. A jó halászlé egyszer melegítve az igazi. Az erőspaprikát tálaláskor kínáljuk hozzá.

Megjegyzés

Sokféle recept alapján főztem eddig én is a halászlét, mindig egyszerűsítve, míg végül ráakadtam az eredeti receptre. Ezt a receptet mindenkinek bátran merem ajánlani, az igazi magyar étel elkészítéséhez nincs szükség semmiféle sallangra, hókuszpókuszra, a maga nemes egyszerűségében verhetetlen.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Mason George 4 héttel ezelőtt
Tetszik a filozófiád!
Kállai Emőke 3 évvel ezelőtt
Kedves halkedvelők, sporttársak! A halfőzés tudomány. A hal nagyságát illetően nem a szálkamennyiség, hanem az alaposság a domináns. A jól megfőzött halhús szinte kilöki a szálkát. Egyetértek azon szaktársakkal akik a többféle halra szavaznak, illetve a nemes paprikát részesítik előnyben. Ámbár még csak 39. évemet taposom, de közel 35 éve horgászok. Az ország nagy részét bejárva tapasztalatokat gyűjtve a szegediek szokásait részesítem előnyben (sértődés ne essék kedves bajaiak). Hasznos tipp: a csípős paprika már a főzéskor belerakható, nem csak a végén. Kellemes főzőcskézést mindenkinek!!
Gombos Tibor 4 évvel ezelőtt
Üdv mindenkinek! Az én meglátásom a következő: Solothurn megjegyzésében a \"keserűfoggal\" teljesen egyetértek. Szintén horgászom egy jó ideje (39 az 53-ból), de még olyan halat nem ettem, amelyiknek keserű foga volt. Ez a keserűizé, csak néphit. De lehet csak szerencsém volt. :) Arról meg, hogy melyik az eredeti recept, arról kár vitatkozni, mint ahogy arról is, hogy hogyan készül az igazi halászlé. Én egy horgászegyesületnek vagyok a vezetője, és készítettem egy honlapot, amiben természetesen van receptek oldal is. Van ott, vagy 52 magyar halászlé recept, amiket innen-onnan gyűjtögettem. A gyűjtéseim során rendszereztem őket így arra a következtetésre jutottam, hogy van dunai, aldunai, tiszai, balatoni, velencei, körösi, korhely és egyéb, meg még ki tudja hányféle recept, paszírozott és nem paszírozott kivitelben. Ez a pár halászlé, természetesen, csak a jéghegy csúcsa, a teljesség igénye nélkül. Tehát, mindenkinek az a legjobb halászlé, amelyiket a legjobban szereti, és az az eredeti, amelyiket a szüleitől, nagyszüleitől tanulta. Ezért nem kell degradálni mások receptjeit, mert ugye: \"De gustibus non est disputandum\" További kellemes recept böngészést nektek, és ne feledjétek a gömb a természet legtökéletesebb formája! Én pl tökéletes formában vagyok! :D viszlát
Deák Géza 5 évvel ezelőtt
Nos; nem tudom, miért szajkózza ezt sok kedves \"halászlés\" szaktárs, de olyan, mint \"keserűfog\", nem létezik...gyakorló pecás vagyok 30 éve (a 42 - ből...) és tudom, hogy csakis az epe kifakadása keserítheti el a halászlét (vagy bármilyen halas, pontyos ételt). A paradicsom - TV. paprika vagy hasonló nem Isten ellen való vétek...ezektől is tartalmasabb lesz az alaplé. Én kb. 3 - 4 féle halból főzöm tizenegynéhány éve, családom, és barátaim legnagyobb örömére. Alaplébe belefér minden hazai halfaj, ami édesvízből fogható...persze, süllő, csuka szentségtörés lenne bele.... :-) Üdv!
Dallos Csaba 6 évvel ezelőtt
Ezt is megtudtuk, hogy a regi magyarok csak telen csinaltak halaszlevet :o)
Horvath Laszlo 7 évvel ezelőtt
Tolnai (dunai) halászlé link Ferenc receptje Lehetőleg vegyes halból készítsük a halászlét de a domináns a ponty legyen. A halakat megpucoljuk a hasüregükből a vért nem mossuk ki. Besózzuk legalább másfél két órán át állni hagyjuk. Megpucoljuk a hagymát - 1 kg-ra 15 dkg-ot számolva - apróra vágjuk. Elsőként a hagymát tesszük a bográcsba majd darabonként a halat lehetőleg alulra kerüljenek a fejek. Feltöltjük a bográcsot vízzel 1 kg halra 1 liter vizet számolva majd feltesszük a tűzre. Ha a lé elkezd forrni kilogrammonként 1 púpozott evőkanál törött paprikát adunk hozzá. A hal ízesítése a továbbiakban kóstolás közben történik. Tolnai szokás hogy a bográcsba cseresznyepaprikát is teszünk ami a lével együtt fő meg. Ezzel igény szerint fűszerezhetik az ételüket a fogyasztók. Számos más ízesítés is létezik (zöldpaprika paradicsom Piros Arany) azonban a régi tolnai halászok akik a Dunaparton főzték kiváló minőségű halászléiket semmi más ízesítést nem használtak. A halászlé főzési ideje a forrástól számított kb. 30 perc ami függhet a hal minőségétől. Tolnán a halat több módon is tálalják: 1. A hagyományos tálalás szerint a kifőtt tésztát egy tálba teszik erre öntik a hal levét. Esetenként nyers vöröshagymát vágnak rá. A tésztás lé elfogyasztása után tálalják fel a halhúst amit külön esznek. 2. A hal levét leöntik egy tálba egy másik tálban a halat szolgálják fel. Ezt követően mindenki a saját igénye szerinti mennyiségű tésztát levet és halat mer a tányérjába és együtt fogyasztja el azokat. 3. Ritkábban alkalmazott gyakorlat szerint a megfőtt halászlét a bográcsban hagyják és mindenki onnan szedi ki a számára szükséges mennyiségű levet és halhúst
firstlady 7 évvel ezelőtt
Terjengős és fontoskodó.
Baja Menza Kht. 7 évvel ezelőtt
Az ősi magyar halászlékészítők paszírozásra, szűrésre alkalmas kézségekkel járták a vizet - amint az köztudott. S imádták a több órás halászlé készítés összes örömét. A paprikát meg - Kolombusz előtt - titkos importból szerezték be Etelközből!
tojanos 7 évvel ezelőtt
Az alpléhez (a felsoroltakon kivül) tegyünk minél többféle halból (keszeg, kárász, törpeharcsa, compó stb.) szeleteket. A kifilézést, szakszerű irdalást ne hgyjuk ki, mert így szálkamentes halászléhez jutunk.
Takaró János 7 évvel ezelőtt
És ez mitől eredeti? Ha már itt tartunk, a tarisznyában lécre szögelt sörös kupak sem volt, és azt sem hiszem, hogy lett volna halász aki 5 órán keresztül főzi a csontot és a fejet. Az öregek soha nem főztek alaplevet, ezt állítom! Az irdalás elhagyásávall sem értek feltétlenül egyet. Azzal meg pláne nem, hogy nagy halból jó csak a halászlé. Az eredetiségre visszatérve pedig a halászok mindig is a kis halból, és mindig vegyes halból, (azt mondták kegalább 7 féle helnek kell benne lenni ahhoz, hogy igazán finom legyen) főzték a lét, a nyga halat a piacra vitték. Aztánn karikázottt hagymáról sem hallottam a halászok körében pedig nagyapám és apósom is halász volt. Olvasd el talán a "Bajai halászlé" annak sokkal inkább köze van az eredetihez, kivéve hogy a paprikát nem szórták rá előre.

Hasonló Receptek

Magazin