Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így adj egyszerűen egészséges tízórait a gyereknek minden napra!

Gyerekkoromban imádtam a tízóraikat és az uzsonnákat, amiket anyukám vagy apukám csinált nekem. Tudni lehetett melyikük, mert apukám mindig hatalmas szendvicseket készített, anyukám csomagjaiban viszont mindig akadt valami kis meglepetés.

Manapság még fontosabb, hogy finom, csábító és bőséges uzsit vigyenek magukkal a gyerekek, mert előfordul, hogy egy hétköznap a különórákkal együtt akár 10 órát is távol vannak otthonról. Ezalatt az idő alatt nemcsak az a fontos, hogy tele legyen a hasuk, de az sem mindegy, mit esznek, hiszen a napi javasolt öt étkezésből – reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora – minimum hármat, de sokszor akár négyet is az iskolában fogyasztanak el.

Győzhet az egészséges?

Az iskolai büfében vagy az útba eső gyorsétteremben kapható finomságokkal persze nem könnyű versenyeznie a szülőnek, hiszen az "egészséges" a gyerekek szemében nem igazán menő. Ezen sokat segíthet egy szép uzsonnásdoboz, és az, ha amit beleteszünk, jól néz ki, finom és nem utolsó sorban: fotogén.

MIT EGYEN A GYEREK? 4 NÉLKÜLÖZHETETLEN TÁPANYAG KICSIKNEK! >>> 

Hallom magamban, ahogy a szülők – jogosan – felhördülnek: nem elég, hogy késő este még nekiállok uzsonnát készíteni, még legyen fotogén is?!!! Hááát – nem árt, ha az. Mert lássuk be, sokkal jobb, ha a Facebookra kerül, mintha a szemétbe, a gyerek pedig vesz valamit helyette a büfében.

Tippjeink segítségével könnyen és gyorsan összeállíthatod a gyerekek egészséges uzsonnáját. Bónusz: nemcsak a gyerekek, de apu és anyu is jobban jár, ha a napközben elfogyasztott nasi egyben egészséges is.

NEM ESZIK A GYEREK ZÖLDSÉGET ÉS GYÜMÖLCSÖT - SEGÍT A DIETETIKUS >>> 
1. Hétvégén tervezz!

Írjuk össze előre, hogy mit tervezünk uzsonnára, és amit lehet, készítsük el előre. Például főzzünk egyszerre több dobozkányi zabkását, vágjunk fel előre egy nagyobb adag zöldséghasábot, főzzük meg a tojásokat, keverjük ki a máj- vagy tonhalkrémet.

2. Fagyaszd le!

Nálam a fagyasztóban mindig van gyümölcskeverék azonnali gyümölcssalátának, és előre összeállított gyümölcsturmixalap, amiket csak beteszek a turmixgépbe és máris kész a smoothie. Ugyanígy előre szoktam készíteni és lefagyasztani fasírtgolyókat, amiket csak előveszek, betolok a sütőbe, és mehetnek is az uzsonnás dobozba.

3. Kövesd a 3 E szabályt!

Energia-Erő-Egészség. Erre van szüksége egy fejlődő szervezetnek, és a 3E-vel jól megjegyezhetjük mire kell figyelni, ha teljes értékű és változatos uzsonnásdobozt szeretnénk készíteni. 

7 HATÁSOS MEGOLDÁS, HA VÁLOGATÓS A GYEREK! >>> 

Energia

Kenyerek és gabonafélék: ezek szénhidrátot tartalmaznak, ami az energiát adja. Válassz naponta kettőt az alábbi ételek közül: szendvicsek, wrapok, kenyerek, házi készítésű muffinok, sütemények, zabkása, tejberizs, fritatta, felfújt, omlett.

Erő

Tejtermékek a csontok növekedéséhez, húsok az erős izmokért. Elsősorban a fehérjedús táplálékok tartoznak ide. Válassz naponta egyet az alábbiak közül: egy maréknyi olajos mag (dió, mandula, mogyoró) vagy diákcsemege, snack kolbász, sajtkockák, főtt tojás, joghurt.

Egészség

Zöldségek és gyümölcsök, tele ásványi anyagokkal, vitaminokkal és rostokkal, melyek nélkülözhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez. Minimum napi kettő kerüljön a dobozba ebből a csoportból: friss gyümölcs, gyümölcssaláta, zöldséghasábok, sárgarépagolyók, smoothie.

Tippek

1. Pékáruból a magvasat, teljes kiőrlésűt részesítsük előnyben, ha pedig müzlit készítünk, igyekezzünk saját magunk összeállítani, mert a boltiak többségében nagyon sok cukor van.

2. Egészséges és finom édesség a sovány túrókrém piros gyümölcsökkel.

3. Játsszunk a színekkel! Élvezetesebb az uzsonna, ha különböző színű zöldségeket és gyümölcsöket válogatunk bele.

TÉNYLEG EGÉSZSÉGTELEN A SÓ? UTÁNAJÁRTUNK, MENNYIT KELL ENNI, ÉS MI A TÚL SOK! >>> 
A dietetikus tanácsai

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége iskolakezdésre összeállított hírlevelében fontos dolgokra hívja fel a figyelmet:

1. Egy iskoláskorú gyermek napi energiaszükséglete átlagosan 2200-2500 kcal, ami megegyezik egy közepes mennyiségű fizikai munkát végző felnőttével.

2. A fiúknál 12-13 éves korban nagyjából 20 cm-es testmagasság növekedésre, és 20 kg testtömeg gyarapodásra kell számítani. Ugyanez a lányoknál 10-11 éves korra tehető, +16 cm és +16 kg változást jelent.

3. A táplálkozási zavarokkal szakemberhez forduló kamaszkorú gyermekek száma az elmúlt 10 évben megháromszorozódott.

4. A kalcium csontokba való beépülése nagyjából 25 éves korban befejeződik, ráadásul 30 éves kortól a felszívódása is csökken.

5. A 9-14 év közötti gyermekek körében a túlsúly előfordulása 20 százalék körüli, vagyis manapság minden ötödik gyermek (és szülője) súlyproblémákkal kell, hogy szembe nézzen.

6. Naponta az energiaszükségletünknek (gyermek, felnőtt egyaránt) legfeljebb 10%-át lenne szabad hozzáadott cukorból fedezni.

7. A hazai felmérések szerint a gyermekek fele reggeli nélkül indul az iskolába.

IMMUNERŐSÍTÉS AZ ISKOLASZEZONRA: ÍGY ALAKÍTSD A GYEREK ÉTRENDJÉT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss