Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit egyen a gyerek? 4 nélkülözhetetlen tápanyag kicsiknek!

default user icon
MME
Persze, tudjuk a választ arra a kérdésre, hogy mit egyen a gyerek: sok zöldséget és gyümölcsöt… De hogy miből, mennyit kell enni valójában, azt érdemes átfutnod velünk!
1. Fehérje kell a növéshez!

A szövetek, izmok felépítéséhez nélkülözhetetlenek a fehérjék, amelyek a hormonális fejlődés szempontjából is fontosak.
A gyerekeknél egy napi bevitt kalóriamennyiség 15 %-át ajánlatos fehérjéből biztosítani. A dietetikus szakértők szerint az az ideális, ha ennek a fehérjemennyiségnek az egyik fele növényi, a másik állati eredetű fehérjéből áll.
Növényi eredetű fehérjéket tartalmazó ételek:
Bab, borsó, lencse, csicseriborsó, olajos magvak: mandula, dió, mogyoró
Állati eredetű fehérjéket tartalmazó ételek:
Húsok, halak, tojás és tejtermékek.

2. a zsírok nélkülözhetetlenek

A zsírokra azért van szükség, mert számos vitamin és ásványi anyag zsírban oldódva szívódik fel. A zsírok energiát adnak a gyerekeknek a megállás nélküli szaladgálásához. Arra azonban ügyelni kell, hogy telítetlen zsírokat vigyünk a gyerekek szervezetébe, mert a telítetlen zsírok elhízáshoz, érrendszeri betegségekhez vezethetnek. A zsírok a gyerekek napi energiaszükségletének cirka 1/3-át kellene, hogy kitegyék.
Telítetlen zsírsavakat tartalamzó ételek: halakban, növényi olajokban, jó minőségű margarinokban találhatóak. 

3. Folyadékra is szükség van!

A gyerekek hajlamosak megfeledkezni az ivásról, pedig már náluk is viszonylag magas a napi folyadékigény.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint 1-2 éves kor között napi 1-1,2 liter folyadék, 2-3 éveseknél 1,3 liter, 4-8 éveseknél pedig már napi 1,6 liter víz fogyasztása ajánlott. Érdemes szánsavmentes ásványvizet adni a gyerekeknek, és mellőzni a cukortartalmú üdítők fogyasztását.

4. A rostokat se feledd!

A rostban gazdag ételek nem csupán sokáig tartó jóllakottságérzést biztosítanak, hanem segítik a bélműködést, javítják a salakanyagok távozását a szervezetből, orvosolják koleszterinszintet, szerepük van a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is, mert mérséklik az étkezés utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést.
Rostban gazdag ételek:
Zabpehely, avokádó, brokkoli, káposzta, málna, sárgarépa, mandula, alma, körte.

Ezek is érdekelhetnek

Friss