Keress receptre vagy hozzávalóra

Germknödl (gőzgombóc szilvalekváros töltelékkel)

default user icon
7 2.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A kovászhoz:
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 kávéskanál liszt
  • 3 evőkanál tej
  • A tésztához:
  • 7 dkg margarin
  • 7 dkg cukor
  • 2x1/8 l tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 tojás
  • (1 citrom héja és leve)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg szilvalekvár
  • 1 evőkanál rum
  • A tetejére:
  • 15 dkg mák és porcukor
  • Az öntethez:
  • olvasztott vaj vagy vaníliasodó

Elkészítés

    Elkészítés: A margarint megolvasztjuk, belekeverjük a cukrot és a tejet. Kikeverjük a tojássárgájával, tojással, citromhéjjal és a vaníliás cukorral. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, belekeverjük a kovászt, majd a tejes keveréket, dagasztjuk. (Én robotgép spiráljával tenném.) A második adag tejet is beledagasztjuk úgy, hogy elváljon az edény falától. 20 percig kelesztjük.

    A tésztából kanállal galuskákat szaggatunk amelyet egy tányéron szétlapítunk, és 1 kávéskanál lekvárt helyezünk a közepére. Összehajtjuk, és gombócot formálunk belőle. Lisztezett deszkán újrakelesztjük.

    Közben kevés sóval vizet fölteszünk főni, erre szitát helyezünk olyan magasan, hogy ne lógjon a vízbe. Erre helyezzük a gombócokat, lefedve 12 percig gőzöljük.

    Porcukros mákkal megszórjuk, vaníliasodóval vagy kis olvasztott vajjal tálaljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

bucika1 3 évvel ezelőtt
Isteni. Már többször megcsináltam!! Köszike
pancimanci1 6 évvel ezelőtt
Sziasztok, Megcsináltam, nagyon finom lett de segítséget kérek. Nekem összeesett ahogy kivettem a gőzből. Ki tudja mit kéne csinálnom, hogy ne essen össze? Egyébként nagy örömöt okozott, hogy sikerült és jót ettem. Köszönöm én is a receptet. P
JuditN 7 évvel ezelőtt
Ma főzte meg a párom, és nagyon finom lett! 8 nagy gombóc lett belőle, és egyáltalán nem bonyolult. Felvettük a repertoárunkba!
macusom 10 évvel ezelőtt
Nagyon finom!
evelin13 12 évvel ezelőtt
Lehet, hogy kicsit későn írom, a dió a kész gombócra jön vastagon, Lekvár pedig bármi jó.üdv.
3.14 12 évvel ezelőtt
Evelin, a cukros diot a gombocba bele, vagy a tetejere szorjatok amikor kesz? Fontos hogy szilvalekvar legyen vagy esetleg mas lekvaral is jo? Koszi
evelin13 12 évvel ezelőtt
Tegnap csinált az anyukám! Azért nem ilyen komplikált! Ő síma kelt kalács tésztából csinálta, mint a tenyerem akkorákat, jó púpos evőkanál szilvalekvárral, és rengeteg cukros dióval! Mennyei! Nem gombócozza, csak összehajtja.Nagyon gyakorlott már benne! A lábosra nem szitát tesz, hanem fehér damaszt konyharuhát köt, amit csak erre használ, és egy akkora tállal fedi le, mint a lábos. Az a baj, hogy fogyóban a tavalyi szilvalekvár, az idén nem volt szilva. Csilla

Hasonló Receptek

Magazin