Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Francia parasztleves

default user icon
4 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 30 dkg száraz fehérbab,
  • só,
  • fél citrom,
  • fél fej kelkáposzta,
  • 4-5 sárgarépa,
  • 4 burgonya,
  • 2-3 vöröshagyma,
  • 2 póréhagyma,
  • 8 gerezd fokhagyma,
  • 4 csirkecomb vagy kisebb kacsacomb,
  • 20 dkg nyers füstölt sonka,
  • 1-2 ág kakukkfű,
  • 1 babérlevél,
  • fél csokor petrezselyem,
  • néhány szem fekete bors

Elkészítés

    Elkészítése: A babot egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. A kelt elnegyedeljük, enyhén sós, citromos forró vízbe dobjuk, és fél perc múlva leszűrjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A sárgarépát és a burgonyát egészben hagyjuk, a vöröshagymát és a pórét 2-3 darabra vágjuk.
    A babot leszűrjük és a zöldségekkel együtt nagy lábasba szórjuk.
    A csirkecombokat is beletesszük. Ha kacsacombbal készítjük, akkor azt bőrös oldalán néhány percig sütjük, így adjuk a leveshez, hogy ne legyen majd túl zsíros.
    A sonkát ráfektetjük, kb. 2,5 liter vízzel felengedjük. A kakukkfüvet a babérral és a petrezselyemmel összekötözzük, a készülő levesbe dobjuk. (Ez az úgynevezett bouquet garni, a franciák gyakran és szívesen használt fűszercsokra.) Ha minden a fazékba került, kb. 1 csapott evőkanálnyi sóval ízesítjük, borsot szórunk bele és nagy lángon fölforraljuk. Ezután kis lángon, félig lefödve kb. 1 óra 10 percig főzzük, ezalatt minden megpuhul. Ezt az egytálételnek is beillő levest friss barna kenyérrel, vörösbor kíséretében kínáljuk.

    Elkészítési idő: 2 óra + a bab áztatása
    1 adag 2341 kJ, 560 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

kicsi.csibe
Én régóta főzöm ezt a levest. Nagyon laktató és finom. Kipróbáltam lapockával is. Igaz így másabb az íze, mint a kacsának, de aki nem szereti a kacsát annak ajánlom próbálja ezzel,mert így is finom.
őőőőrült jó
Attila75
Sziasztok! Én is megfőztem, igaz sonka helyett, füstölt nyulját tettem bele, és szárított kakukkfüvet, de így is nagyon finom! Csak ajánlani tudom mindenkinek!
bigrovics
Sziasztok, kipróbáltam, isteni lett! Készüljetek fel rá, hogy ez óriási adag, de pillanatok alatt össze lehet dobni. Mi imádunk minden levest, fôleg ha nincs semmivel külön s?rítve. Nagyon laktató, még sütit is alig tudtunk enni utána!

Hasonló Receptek

Magazin