Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyárra formába hoz a karibi diéta! Így állítsd össze a saját mintaétrendedet

default user icon
MME
A Karib-térség földrajzilag igen nagy területet foglal magában, így gasztronómiája is kifejezetten sokszínű. A legfőbb táplálkozási elvük is ezt tükrözi: az étkezésekben igyekeznek minden élelmiszercsoportot szerepeltetni.

Noha a tipikusan a térségben fellelhető alapanyagokat itthon nehezen érhetjük el, ez a fajta változatosság a fogyókúra idején is jól jön, hiszen ha kerüljük az egyhangúságot, jó eséllyel tartunk ki hosszabb ideig az étrendünk mellett. Az alapanyagok kombinálásához ismerkedjünk meg a karibi-térségbeli hat élelmiszercsoporttal.

 

 

Sokszínű karibi étrend

Az étkezések fő szempontja, hogy a hat élelmiszercsoportból a négy legfontosabb szerepeljen a tányéron, a fennmaradó kettőből pedig a nap folyamán kisebb mértékben fogyasszunk. A hat (4 + 2) élelmiszercsoport:

  • alapvető élelmiszerek: ide tartozik a rizs, a búza, a zab, a kukorica és a keményítőtartalmú zöldségek (pl. burgonya);
  • hüvelyesek;
  • állati eredetű élelmiszerek: ide tartozik a hal, a vörös húsok és a baromfihús, valamint a tojás és a tejtermékek;
  • zöldségek;
  • + gyümölcsök;
  • + zsírok.

Nem mindig sikerül mid a négy csoportot szerepeltetni egy-egy étkezésben, de legalább kettő, három biztosan megoldható. Íme a kombinációs lehetőségek.

Kétösszetevős ételek

Ez a legegyszerűbb kombináció, ami lehet gabona + hüvelyes vagy állati eredetű élelmiszer, pl. rizs és bab, borsó; vagy valamilyen gyökérzöldség vagy gumó + állati eredetű élelmiszer, pl. édesburgonya és hal.

 

Háromösszetevős ételek

A legegyszerűbb módja három élelmiszercsoport szerepeltetésének, ha a kétösszetevős ételhez plusz egy adag zöldséget párosítunk, például rizs, borsó és spenót, vagy mondjuk burgonya, csirkehús és paradicsom.

Négyösszetevős ételek

Ezek a fogások általában a nagyobb étkezéseket fedik le. Ilyen lehet például egy színes saláta, ami tartalmaz quinoát, csirkehúst vagy halat, babot vagy borsót, lencsét, emellett sárgarépát, paradicsomot vagy paprikát. Az is jó megoldás, ha friss salátát kínálunk egy hús + köret kombináció mellé.

 

Kisétkezések

A nem alapvető két élelmiszercsoport a gyümölcsök és zsírok csoportja. Annak ellenére, hogy nem tartoznak a legfontosabb ételek közé, fontos a rendszeres fogyasztásuk. A gyümölcsök növelik a napi rostbevitelünket, a megfelelő zsírok pedig elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. A legjobb, ha a kisétkezéseket ezekből állítjuk össze, például körte + dió, vagy ananász + kókusz párosítással.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss